Uitstappen en activiteiten

Daguitstappen - activiteiten - geleide bezoeken - studiedagen ......

Wat voorbij is.....

Poëzie en meer…een kunstzinnige wandeling langs de zee

zondag 13 september 2020 om 10:30 uur

Jaarlijks neemt het Willemsfonds deel aan de vrijetijdsmarkt in CC De Grote Post. Daar stellen we onze vereniging voor en onze werking. Dit jaar gaat deze markt omwille van de coronamaatregelen niet door. Ter vervanging is wel een veilige buitenactiviteit gepland waarvoor kan ingeschreven worden.

Onder de noemer “Poëzie en meer…een kunstzinnige wandeling langs de zee” laten we geïnteresseerden kennis maken met het Willemsfonds. De pijlers literatuur en beeldende kunst komen aan bod tijdens deze wandeling. Met gedichten van onder andere Karel Jonckeere en met kunst op het openbaar domein. De wandeling start om 10u30 op het stationsplein en gaat langs de Visserskaai en de Albert I promenade en eindigt op het Karel Jonckheereplein voor de bib; Er is een verrassing voor de deelnemers.

Gratis. Inschrijven verplicht:

Sonja De Craemer

oostendevzw@willemsfonds.be

059-80 21 41


Voor elke activiteit:

  • Verplicht inschrijven – het aantal deelnemers is beperkt en we moeten de deelnemerslijst 30 dagen bijhouden

  • Steeds voorzien zijn van een mondmasker

  • Mensen die ziek zijn of tot 3 dagen voor de activiteit symptomen van Covid-19 vertoonden, zijn niet toegelaten

  • Wie ziek wordt binnen de 14 dagen na de activiteit, moet dit melden aan Willemsfonds Oostende


Geannuleerd - Daguitstap naar De Munt in Brussel: opera Die Tote Stadt van Korngold

zondag 25 oktober 2020

Onder voorbehoud - meer informatie volgt later

Op zondag 15 maart bezoeken we de opera de Munt in Brussel. In de voormiddag hebben we een rondleiding in het gebouw, een bezoek achter de schermen en een inleiding op de opera. Na een lunch in de buurt van de Munt wonen we om 15u de opera “Die tote Stadt” van Korngold bij.

uitgesteld wegens corona-epidemie - Daguitstap Brussel - Vrijmetselaarswandeling en bezoek aan het museum van de Vrijmetselarij

dinsdag 5 mei 2020 om 08:45 uur (station Oostende)

We starten de dag in het hol van de leeuw zelf: we bezoeken het Museum van de Vrijmetselarij inclusief een tempel de Lakensestraat.

Na de lunch doen we met een gids een maçonnieke ontdekkingstocht door Brussel.

Het is de bedoeling de architecturale tekens van de V.M.- symboliek te ontdekken die voorkomen in het stedelijk weefsel van het centrum van Brussel.

Er de link met de dominante sociale groepen actief in de Vrijmetselarij, dwz de adel op het einde van de 18e eeuw en de liberale burgerij in de 19e eeuw.

Vrijmetselaars hebben meegebouwd aan Brusselse kerken (St. Michielskathedraal, St. Jacob op de Coudenberg, St. Kathelijnekerk, en andere) en de Vlaamse schouwburg (Lakensestraat) is er vooral gekomen door acties van Brusselse vrijmetselaars zoals Julius Hoste, Léon Vanderkindere en Karel Buls. Dat was toen verre van evident aangezien de vrijmetselarij lange tijd exclusief in Franstalige handen is geweest.

De wandeling eindigt aan het Centraal station.

Praktisch: we reizen met de trein. Samenkomst in de hall van het Centraal Station te Brussel om 10u. Het seniorenticket is niet geldig vóòr 9u en er kan niet gereserveerd worden voor een groep om 8u40. De prijs moet nog bepaald worden incl de lunch.

Alle info in Wijze Willem van 1 april en in de e-nieuwsbrief van maart.

Inschrijven bij sonja.decraemer@skynet.be

Fietstocht langs Crystal Ship

vrijdag 24 juli 2020 om 09:45 uur

De vijfde editie van kunstenfestival The Crystal Ship in Oostende (03-19/04) werd uitgesteld omwille van het coronavirus. Maar The Crystal Ship blijft niet bij de pakken zitten! Deze zomer ontdek je vier nieuwe werken in de groene rand van Oostende: DFace, Elisa Capdevila, ERES en Case Maclaim lieten hun creativiteit los op onze stad. Het werk van Alexis Diaz (gemaakt in 2017) krijgt een nieuwe plek op Oosteroever en ook Strook kwam langs om zijn houten kunstwerk boven Toerisme Oostende een opknapbeurt te geven.

Praktisch

Afspraak: vrijdag 24 juli (tenzij bar slecht weer!) 9u45 .

Bibliotheek Kris Lambert op het Karel Jonckheereplein.

Inschrijven is verplicht. Deelname: 5€, ter plaatse betalen.

Onze gids is naar jaarlijkse gewoonte Mevr. Linda D’Hondt.

Coronamaatregelen:

  • Verplicht inschrijven – het aantal deelnemers is beperkt. Betalen ter plaatse.

  • Steeds voorzien zijn van een mondmasker.

  • Mensen die ziek zijn of tot 3 dagen voor de activiteit symptomen van Covid-19 vertoonden, zijn niet toegelaten.

  • Wie ziek wordt binnen de 14 dagen na de activiteit, moet dit melden aan Willemsfonds Oostende.

Workshop Iraans koken

maandag 18 november 2019 van 19:00 uur tot 21:30 uur , VLC De Geuzetorre

De wereldkeuken bij jou thuis…………..Workshop Iraans koken

Een Iraanse kok leert ons de Iraanse of Perzische keuken kennen! We bereiden gerechten die we daarna samen eten.

Perzië, een land van sprookjes, dadels, saffraan en rozen en met een eeuwenoude rijke cultuur; bakermat van de beschaving. Door de ligging langs de Zijderoute was er al in vroege tijden een continue aanvoer en doorvoer van specerijen en subtiele smaakmakers. Dat klinkt heel anders dan Iran, waar sinds de revolutie in 1979 de uiteindelijke politieke macht in de handen van de geestelijkheid ligt. En toch is dit hetzelfde land.

Niet de avondmaaltijd maar de lunch is de hoofdmaaltijd en die serveer je op een speciaal tafelkleed, de zogenaamde sofreh. Uiteraard kook je veel meer, want wat als er onverwacht gasten langskomen? Die wil je natuurlijk gastvrij ontvangen. Voeding wordt in Iran ook als medicijn gezien net als in India en China. Zo zijn sommige levensmiddelen ‘heet’ of ‘koud’. Door een uitgekiende combinatie van ingrediënten breng je gerechten in balans en ook bij degene die het eet herstelt het evenwicht.

We reizen van het subtropische noorden (Gilan) naar hoofdstad Teheran en doorkruisen Iran richting Perzische Golf. Qua recepten zijn we dan via het ontbijt en de mezze bij de salades aanbeland. Kriskras gaat het verder van het noordwesten (Tabriz) tot het zuidoosten (Bandar Abas) met de soepen en hoofdgerechten.

Soep is heel belangrijk: het woord ‘kok’ in Farsi betekent letterlijk soepmaker. De meeste soepen in De Perzische keuken zijn van het type voedzaam comfort food. Heerlijk als straks de feestdagen voorbij zijn en de lente nog op zich laat wachten.

Andere typische gerechten zijn kuku, een soort frittata waar je al je groenten in kwijt kunt, khoresht, langzaam gegaarde stoofschotels en kebabs. Salades of een kom verse kruiden met radijs zijn altijd onderdeel van de maaltijd. Ook al zijn Iraniërs gek op zoet gebak, ze eten dat niet als nagerecht. Dat bestaat vaak simpelweg uit vers fruit.

Praktisch:

Maandag 18 november 19 u in het VLC De Geuzetorre

Kostprijs 25 EUR alles inbegrepen.

Betalen kan ter plaatse.

Inschrijven tegen uiterlijk donderdag 14 november bij sonja.decraemer@skynet.be

NOB + day

zondag 1 december 2019 om 10:00 uur , Brussel

De NOB+day van 1 december staat in het teken van Europalia Roemenië.

Voormiddag:

Geleid bezoek aan de tentoonstelling Brancusi in Bozar

EUROPALIA ROMANIA pakt uit met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd – de laatste solotentoonstelling vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs.

Brancusi is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd.

De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privé-collecties van over de hele wereld bijeen. Denk aan meesterwerken als ’Slapende muze’, ‘De Kus’ en ‘Leda’.

Verschillende stukken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten (Duchamp, Modigliani, Man Ray, e.a) en sculpturen van Rodin, bij wie Brancusi kort in de leer ging.

Lunch in Brasserie Victor

Namiddag:

Inleiding op het concert en concert door het NOB

Programma:

Roemeense rhapsodie, op. 11/1 Georges Enescu

Concerto voor cello en orkest, op. 85 Edward Elgar

Symfonie nr. 5, op. 100 Sergej Prokofjev

Belgian National Orchestra – Cristian Măcelaru leiding – Andrei Ioniţă cello

Inschrijven: sonja.decraemer@skynet.be.

Deelname 71€ : overschrijven op rekening BE65 0018 2635 4796

Daguitstap naar Gent: tentoonstelling Van Eyck, stadswandeling, Sint-Baafs

zondag 9 februari 2020 om 10:20 uur

In 2020 organiseert het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard, waarvan zeker de helft afreist naar Gent. Het wordt een niet te missen krachttoer die de wereld van Van Eyck en zijn revolutionaire blik tastbaarder maakt dan ooit.

In het MSK Gent worden Van Eycks bewaarde werken samengebracht met werk uit zijn atelier, kopieën van intussen verdwenen schilderijen en meer dan 100 topstukken uit de late middeleeuwen. De acht gerestaureerde buitenluiken van De Aanbidding van het Lam Gods staan uiteraard centraal in de tentoonstelling. Voor het eerst in de geschiedenis wordt buiten de Sint-Baafskathedraal van Gent een tentoonstelling gewijd aan deze revolutionaire panelen van de gebroeders Van Eyck.

Praktisch

Verzamelen in station Oostende om 8u55 (trein van 9u09) - wie rechtstreeks naar Gent komt is tegen 10u20 aan het MSK

In de voormiddag bezoeken we de tentoonstelling in het MSK om 10u30.

Na de lunch maken we met een gids een wandeling in het historisch centrum met accent op de sociale geschiedenis van Gent en bezoeken we de Sint-Baafskathedraal met het Lam Gods.

Prijs:

module A tentoonstelling in MSK 22€ (audiogids inbegrepen),

module B lunch in Turks restaurant Ankara: 30€ all-in,

module C geleide wandeling met bezoek Sint-Baafskathedraal 10€.

Totaalprogramma: 62€.

Inschrijven bij sonja.decraemer@sknet.be en het vereiste bedrag overschrijven op Kunst-Wijs BE65 0018 2635 4796 met vermelding gekozen modules .

Geleid bezoek aan de tentoonstelling 'De geheimzinnige stad' in het Spilliaerthuis

zondag 18 augustus 2019 om 10:50 uur

Geleid bezoek aan de tentoonstelling “De Geheimzinnige stad”.

Léon Spilliaert gidst je door Oostende in 40 kunstwerken uit privécollecties, waarvan 32 nooit eerder getoond. Tijdens deze tentoonstelling wandel je door Oostende.

Als jonge kunstenaar liet Léon Spilliaert zich zonder twijfel inspireren door de diversiteit van zijn geboortestad. Oostende, een stad aan de kust, een belangrijke haven, maar eveneens een mondaine badplaats ! Overdag wandelde hij gefascineerd langs de lanen en parken, ‘s nacht flaneerde hij op de dijk en in de koninklijke galerijen. Veel liever verkoos hij de stad te verkennen buiten het druk seizoen, wanneer hij geborgenheid zocht in de verlaten straten en wijken die beantwoordden aan zijn drang naar melancholie en eenzaamheid.

Vooraf inschrijven - deelname 8€, overschrijven op BE62 0010 6695 7661 van Willemsfonds Oostende, vzw

Wandeling JosIane Vanhoutte en atelierbezoek

dinsdag 9 juli 2019 om 14:00 uur

Op de website van de stad Oostende lezen we:

Geboren in Oostende op 24 mei 1946 heeft deze zelfstandige kunstenares – tot geen enkele strekking behorend – nu reeds een niet te versmaden plaats ingenomen in de galerij van Oostendse kunstenaars.

“Josyane Vanhoutte toont U de diversiteit van haar ruimtelijk en esthetisch denken en creëren.

Die diversiteit toont de tweespalt aan die haar kenmerkt. Het ene illustreert het andere en in beide aspecten van haar beeldtaal geeft zij blijk van een voortreffelijke en boeiende visie die U stellig zult waarderen. Haar constructief getint afwijken van de traditie en haar eigenzinnig interpreteren van de haar als het ware aangereikte werkelijkheid komt thans heel duidelijk tot uiting in een reeks werken waarbij vreemde vormen ontstaan en groeien die realiteit zijn en toch vervreemding creëren namelijk in haar sculpturen in terra cotta en brons die de uitvergrote vorm zijn van kleine schelpjes die zij op het strand van Bredene heeft gevonden, schelpjes die zij nooit eerder zag en die na enig onderzoek de naam muiltjes of slippers dragen. Het zijn schelpen die als mannetje starten en als vrouwtje eindigen. Is dat geen droom?“ Hugo Brutin

Haar werk is zeer veelzijdig: naast de talrijke opdrachten voor bustes is er het louter creatieve werk, de stripbeeldjes in Middelkerke

We wandelen langs enkele beelden van Josiane die in de stad staan: van de vistrap naar het Kursaal, de Venetiaanse Gaanderijen, de bibliotheek en de brandweerkazerne. We eindigen onze wandeling in de catacomben van de H. Hartkerk waar Josiane ons ontvangt.

Fietstocht langs Crystal Ship en zomerse traktatie

dinsdag 23 juli 2019 om 09:45 uur

We verkennen met gids per fiets de stad op zoek naar de nieuwste aanwinsten van de Crystal Ship. Route: stadscentrum, opex, oosteroever, middagmaal in Ostende Phar East (ruime keuze lunch en kleine gerechten), naar Ensorinstituut, de nieuwe stad. We eindigen in de tuin van René waar we klinken op de zomer met een Willemsfondsbiertje WIJZE WILLEM.

Afspraak om 9u45 aan Toerisme Oostende, Monacoplein