Uitstappen en activiteiten

Daguitstappen - activiteiten - geleide bezoeken - studiedagen ...... - buiten de regio Oostende.


Concerten - in Oostende of elders - vind je in de rubriek Muziek - concerten 

Taal en literatuur, inclusief dialectologie, vind je onder Taal en literatuur 

Crystal Ship - jaarlijkse fietstocht naar de nieuwe werken

vrijdag 26 juli 2024 om 10:00 uur - de tocht gaat door bij mooi weer!!

Crystal Ship in het teken van Ensor – maar niet allemaal!! Naar jaarlijkse traditie fietsen we het parcours van de nieuwe werken van de Crystal Ship. De tocht gaat door bij mooi weer!!

Zoals gewoonlijk begeleidt de stadsgids Linda D’Hondt onze uitstap.

Praktisch:

Afspraak om 10u aan de Koninklijke Stallingen, Koninginnelaan.

Deelname : 8€ ter plaatse betalen. Inschrijven verplicht: Sonja De Craemer, oostendevzw@willemsfonds.be, 059-80 21 41

Vrij middagmaal.

(volgeboekt) Daguitstap Le Grand Hornu en BAM Mons (Rodin)

dinsdag 6 augustus 2024 - opgelet - vertrek om 7u45 (Oostende), 8u15 (Loppem), 8u45 (Kuurne)

Voormiddag: geleid bezoek aan Le Grand Hornu

Een voormalige steenkoolmijn die beschouwd wordt als een pronkstuk van het Belgische industriële erfgoed, een structuur toegewijd aan design en toegepaste kunst, een museum voor hedendaagse kunst ... Allemaal op één locatie! Le Grand-Hornu ligt op enkele kilometers van Mons en heeft heel wat te bieden.

Een kathedraal gewijd aan de industrie

Een bezoek aan Le Grand-Hornu laat een blijvende indruk na. Deze site beslaat wel 10.000 vierkante meter en de gebouwen van de oude steenkoolmijn vormen één indrukwekkend groots geheel. Le Grand Hornu is een monumentale neoclassicistische structuur van de 19e eeuw en omvat een van de oudste wooncomplexen voor arbeiders ter wereld. De site is geklasseerd als werelderfgoed door de UNESCO en laat bezoekers kennismaken met de stichter Henri De Gorge, een grootindustrieel en een echte visionair. Reeds in 1810 droomt deze man ervan om in het stadje Hornu een ideaal wooncomplex te bouwen waar arbeiders genieten van een voor die tijd ongezien niveau van comfort. Hij laat 450 ruime woningen bouwen die stuk voor stuk voorzien zijn van warm water en een tuin. Daarna volgt er een school, een bibliotheek, een danszaal, handelszaken, een polikliniek ...

Lunch

Namiddag: bezoek aan de tentoonstelling Rodin, een moderne Renaissance in het BAM te Mons

In het voorjaar van 2024 wijdt het Musée des Beaux-Arts in Bergen een gloednieuwe tentoonstelling aan de Franse beeldhouwer Auguste Rodin (1840-1917). De tentoonstelling biedt een herlezing van zijn artistieke carrière, met België - de rijke bodem die zijn kunst tot bloei liet komen - als hoogtepunt.

De tentoonstelling toont bijna tweehonderd van de beroemdste sculpturen van de kunstenaar, waarvan sommige monumentaal zijn, tekeningen, gravures en schilderijen, afkomstig uit het Musée Rodin in Parijs, internationale instellingen en privéverzamelingen. Dankzij de vele ontdekkingen en vergelijkingen met Rodins inspiratiebronnen (Michelangelo, Vesalius, Mabuse, Rubens) zal de belangstelling van de beeldhouwer voor artistieke vernieuwingen van de Renaissance worden onthuld, waar tot nu toe weinig aandacht aan is besteed.

In dit opzicht biedt de tentoonstelling de gelegenheid om het werk van de beeldhouwer Jacques Du Brœucq, meester van Gianbologna, te herontdekken, evenals een selectie werken uit de collecties van het Musée des Beaux-Arts de Mons.

Dankzij de uitzonderlijke medewerking van de Belgische kunstenares Berlinde De Bruyckere blijft Rodin, bijna paradoxaal genoeg, relevant als een essentiële mijlpaal op de weg naar de hedendaagse kunst.

De tentoonstelling is samengesteld door Antoinette Le Normand-Romain, eredirecteur-generaal van het Institut National d'Histoire de l'Art (INHA), en Christina Buley-Uribe, kunsthistorica gespecialiseerd in de tekeningen van Rodin.

Praktisch

Vertrek uit Oostende om 7u45 (Maritiem instituut), 8u15 carpoolparking Loppem, halte te Kortrijk (af te spreken waar en wanneer). 

Prijs: wie over een museumpas beschikt dient het vooraf te melden en moet het die dag bij zich hebben (voor BAM)

Leden met museumpas 88€.

Niet-leden met museumpas: 93€.

Leden zonder museumpas 100€.

Niet-leden zonder museumpas 105€.

In begrepen in de prijs: busreis + fooi chauffeur, inkom + gids Le Grand Hornu, lunch (plat, 1 drankje, koffie of thee) , gids Rodin + inkom.

Te betalen op Kunst-Wijs BE65 0018 2635 4796

Meer info nodig? Contacteer: Sonja De Craemer, oostendevzw@willemsfonds.be , 059-80 21 41

Geleid bezoek aan de Triënnale van Brugge, met als gids Joris Surmont - datum verschoven

Zaterdag 31 augustus

Voor deze vierde editie gaat "Triënnale Brugge: Spaces of Possibility", op zoek naar het sluimerend potentieel van de stad. Hoe kan een Unesco-beschermde historische stad, waar behoud centraal staat, omgaan met concepten als verandering en duurzaamheid, en hoe kan hedendaagse kunst en architectuur hier een nieuw kader voor scheppen? Hoe kunnen we on(der)benutte of onopgemerkte locaties weer valabel maken? Of zoals architectuurpraktijk RE-ST (2020) het omschrijft in haar onderzoek naar zwerfruimte "aan de hand van beelden de weg effenen naar een ander gebruik?".

De Triënnale nodigt twaalf internationale kunstenaars en architectuurbureaus uit om, al wandelend doorheen haar straten, Brugges morfologie onder de loep te nemen, lacunes in kaart te brengen en – hetzij voor even – er een nieuwe invulling aan toe te kennen. Als 'practitioners of the possible' zoeken ze naar schoonheid in wat veelal over het hoofd wordt gezien, benutten ze het potentieel van een plek en brengen ze ruimtelijke suggesties die geworteld zijn in het hier-en-nu.


Praktisch

Afspraak lokettenzaal station Oostende 13u. We nemen de trein van 13u09.

Vertrek aan het stationsplein Brugge om 13u30. Totale wandeling 9 km – koffiepauze is voorzien.

Deelnameprijs (trein niet inbegrepen) € 10,00

Inschrijven bij Sonja De Craemer (oostendevzw@willemsfonds.be of sonja.decraemer@skynet.be - 059-80 21 41) en bevestigen door betaling op rekening BE62 0010 6695 7661 van Willemsfonds Oostende.

Provinciale dag West-Vlaanderen

zaterdag 12 oktober 2024 in Oostende

Programma:

    10u30: Het Ensorhuis -geleid bezoek aan de tentoonstelling “Satire, parodie en pastiche”

    12u15: lunch in Toope - het Ensor-menu

    15u00: geleid bezoek aan de tentoonstelling “Oostende, Ensors denkbeeldig Paradijs” in de Venetiaanse Gaanderijen

    17u00: afsluitende drink

Voor alle informatie: https://www.willemsfonds.be/bijeenkomsten/detail/5612/provinciale-dag-west-vlaanderen 

Inschrijven kan bij Sonja De Craemer via sonja.decraemer@skynet.be of via 059 80 21 41.

Foto © Toerisme Oostende

Wat voorbij is.....

Beaufort 2024 - daguitstap met gids

Vrijdag 5 juli 2024, afspraak om 09:30 uur aan de tramhalte Oostende Station

Beaufort is een cultuurtoeristisch project aan de Belgische Kust. Een selectie van nationale en internationale kunstenaars brengen er hun werken in de openbare ruimte, dit alles in de natuurlijke biotoop van het kustlandschap.

We verkennen de Beaufort kunstwerken van Oostduinkerke tot Blankenberge met de gids Linda D’Hondt.

Curator Els Wuyts zorgde voor de artistieke selectie. Het uitgangspunt is het concept “verbondenheid”, geïnspireerd door het gedicht "The Fabric of Life" van Kay Ryan.

Wat leeft er in de verschillende gemeenten langs deze kustlijn aan de Noordzee? Welke legendes, geschiedenissen en vertellingen omringen specifieke locaties? Welke kunststromingen hebben er gefloreerd en blijven resoneren in het hedendaagse kunstenveld? Een welke mensen, planten of dieren, van vroeger en vandaag, later er nog steeds hun sporen na?

Praktisch

Vrijdag 5 juli, samenkomst op het perron van de tramhalte Oostende Station, voor de tram richting De Panne, om 9u30 . Wie elders wil opstappen spreekt dit best af met Sonja De Craemer.

Zorg voor goede wandelschoenen, er moet door zand en in duinen gewandeld worden.

De Lijn: wie geen abonnement heeft kan een "dagticket" kopen voor 7,50€ - zie https://www.delijn.be/nl/content/tickets/dagticket/ . Een papieren ticket kun je vooraf of de dag zelf kopen bij een lijnwinkel of een ticketautomaat.

Vrije lunch onderweg.

Vooraf inschrijven is vereist. Deelname 8 EUR te storten op BE62 0010 6695 7661 van Willemsfonds Oostende.

Geleid bezoek aan tentoonstelling "Zelfportretten" in het Ensorhuis

 zondag 16 juni 2024 van 10:00 uur tot 12:00 uur, Ensorhuis Oostende

We hebben ons voorgenomen alle tentoonstellingen van het Ensorjaar aan te doen!

Na de succesvolle tentoonstelling Rose,rose, rose à mes yeux in MuZee, bezoeken we een tweede Ensor-tentoonstelling in het kader van het Ensorjaar 2024.

In het Ensorhuis loopt een heel aparte tentoonstelling over de Zelfportretten van Ensor.

Het portret met de bloemenhoed is waarschijnlijk het best gekend, maar er is zo veel meer.


Praktisch:

Verzamelen in de ontvangstruimte van het Ensorhuis, hoek Vlaanderenstraat en Van Iseghemlaan om 9u50. De gids wacht ons op.

Deelname 17€, ticket + gids

Betalen op BE62 0010 6695 7661 van Willemsfonds Oostende

Daguitstap Amsterdam: tentoonstelling Frans Hals in het Rijksmuseum

zondag 26 mei 2024 om 08:00 uur

Uitzonderlijk vernieuwend, vermakelijk en vol lef. Frans Hals was een de meeste bepalende schilders van de 17e eeuw. Zijn eigenzinnige, losse schilderstijl werd zo invloedrijk dat je bijna zou vergeten dat hij hier de grondlegger van was. Ontdek de streken Van Frans Hals in een unieke tentoonstelling met zo’n vijftig werken uit internationale topcollecties.

Wacht niet te lang met inschrijven. Dergelijke uitstappen zijn snel volboekt.

Teneinde de prijs te drukken en de uitstap te kunnen doen met 1 chauffeur bezoeken we slechts één tentoonstelling.

Praktisch:

Vertrek om 8u te Oostende, busparking Maritiem Instituut (Visserijschool).

Aankomst rond de middag, gelegenheid voor vrije picknick.

Bezoek tentoonstelling tijdslot 13u30. Vertrek te Amsterdam 16u15.

Avondmaal in restaurant Brouwershof van het hotel Biznis te Lokeren. Op het menu: Vol au vent met frieten + 1 drink water, wijn, pils, frisdrank

Terug te Oostende: 21u

Prijs: 100€ inbegrepen, busreis, fooi chauffeur, inkom tentoonstelling, avondmaal. Te betalen aan Willemsfonds Oostende , BE62 0010 6695 7661 .

Geleid bezoek aan tentoonstelling: “Arno - Show of Life”

zondag 21 april 2024 van 10:30 uur tot 12:30 uur, Venetiaanse Gaanderijen, Oostende

Wanneer de kunsten elkaar ontmoeten. Begin de jaren zeventig leidde een toevallige ontmoeting tussen muzikant Arno Hintjes en fotograaf Danny Willems tot een halve eeuw vriendschap, rock&roll en ongebreidelde creativiteit. Onafscheidelijk zouden ze worden, de ene het liefst voor de schijnwerpers en de ander er liever naast. Ze volgden elkaar doorheen hun carrières, hun mijlpalen en hun dieptepunten, alles vastgelegd in muziek en beeld. Die ode aan de Belgische rockgeschiedenis, hun persoonlijke Show Of Life kan je bezichtigen in dat ander Oostends erfgoed, de Venetiaanse Gaanderijen, met Sonja Vanhee als gids.


Prijs: inkom + gids 15 €. Museumpas of lidkaart Vrienden van MuZee NIET geldig in een groep.


Inschrijven: Contacteer: Sonja De Craemer oostendevzw@willemsfonds.be 059-80 21 41

Daguitstap Brussel: James Ensor Maestro in Bozar en Museum BELvue

dinsdag 5 maart 2024 om 08:20 uur in het station van Oostende

2024 is het Ensorjaar. Dan herdenken we de 75e verjaardag van het overlijden van de beroemde Belgische kunstenaar James Ensor.

In Oostende wordt het een feestjaar met een resem aan tentoonstellingen en activiteiten. Vanaf september 2024 komt ook Antwerpen aan de beurt om de meester te herdenken.

Maar ook Brussel brengt een bijzondere overzichtstentoonstelling. Ensor was meer dan de schilder van maskers en geraamten. Hij was niet alleen een begaafde schrijver, maar ook een grote muziekliefhebber en componist. Daarom brengt Bozar hulde aan de kunstenaar met een tentoonstelling die al zijn facetten in de verf zet in een bloemlezing van een 100-tal werken. Je ontdekt er zijn gevarieerde oeuvre, van zijn jeugdwerken tot zijn laatste creaties: olieverfschilderijen, werken op papier, prenten, manuscripten, foto’s en handgeschreven partituren. Bijzondere aandacht wordt besteed aan minder bekende werken, aan zijn drukgrafiek en aan zijn muzikale composities zoals La Gamme d’Amour. Door je bezoek steun je Kom Op Tegen Kanker!

We lunchen dichtbij in het museum BELvue en bezoeken er na de lunch de vaste collectie.

Iedereen weet wat typisch Belgisch is. Of toch niet? We bezoeken het BELvue om op een eigentijdse en originele manier beter inzicht te krijgen in het België van vandaag. We worden gegidst door de geschiedenis van België aan de hand van zeven thema’s in zeven zalen: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. We bekijken nieuwsfragmenten, affiches of grafieken en luisteren naar hedendaagse getuigenissen.


Praktisch:

We reizen met de trein: vertrek Oostende 8u42. In Brugge trein van 9.07 richting Genk. Seniorenticket geldig vanaf Brugge (9.07u). Samenkomst hall Centraal Station Brussel 10u15.

Prijs 65€ : gids+ inkom Bozar, inkom BELvue en lunch (gerecht+ dessert, 1 glas wijn, bier of frisdrank, koffie of thee) – wie over een geldig museumpas beschikt betaalt 57€ - niet-leden betalen 68€ resp. 60€.

Inschrijven bij sonja.decraemer@skynet.be en het vereiste bedrag storten op BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs

Daguitstap Brussel: Europalia Georgië, Van Eetveldehuis

zondag 4 februari 2024 om 08:20 uur

Geleid bezoek Europalia Georgië, lunch, geleid bezoek aan het Van Eetveldehuis.


Georgië: een verhaal van ontmoetingen

Gesitueerd langs handelswegen die verbonden waren met de Zijderoute en omringd door ambitieuze grootmachten met expansiedrang, was Georgië als verbindingspunt tussen Oost en West een plek voor ontmoetingen en uitwisselingen. Deze interacties beïnvloedden het culturele landschap. Het resultaat is een erfgoed van ongekende rijkdom.


Europalia Georgia.

Dit najaar wijdt Europalia een kunstenfestival aan Georgië. Vanaf 4 oktober 2023 presenteert Europalia in heel België een rijkgevuld programma met tentoonstellingen, performances, concerten, film-, dans- en theatervoorstellingen en literaire ontmoetingen. In deze context verwelkomt het Museum Kunst & Geschiedenis een erfgoedtentoonstelling over de kunst, cultuur en geschiedenis van Georgië beginnende met het neolithicum.

Gesitueerd langs handelswegen die verbonden waren met de Zijderoute en omringd door ambitieuze grootmachten met expansiedrang, was Georgië als verbindingspunt tussen Oost en West een plek voor ontmoetingen en uitwisselingen. Deze interacties beïnvloedden het culturele landschap. Het resultaat is een erfgoed van ongekende rijkdom.

Wijn, vuur & mythes

Al minstens 8000 jaar wordt in Georgië wijn geproduceerd. De wijntraditie vloeit samen met een geritualiseerde eetcultuur, gekenmerkt door een verfijnde keuken, die integraal deel uitmaakt van het erfgoed. Wijn is het oudste cultuurgoed van Georgië en dient als uitgangspunt van de tentoonstelling. De metallurgie – goud en brons – speelt eveneens een cruciale rol in de tentoonstelling. Vanaf de bronstijd werd verfijnde en weelderige edelsmeedkunst op het grondgebied van Georgië vervaardigd. Het is bovendien in Georgië dat de mythe van het Gulden Vlies zijn oorsprong vindt: de regio was bij de Grieken gekend om zijn grote rijkdom aan goud.

Na de Grieken, die er handelsposten vestigden, kruisten en confronteerden vele mogendheden elkaar op dit kleine maar begeerde gebied in de Kaukasus: Romeinen, Perzen, Arabieren, Byzantijnen, Mongolen en Ottomanen leverden een bijdrage aan de bijzondere smeltkroes van culturen maar lieten soms ook een pad van vernieling achter. Georgië, een christelijke natie sinds de 4e eeuw, worstelde om zich als land te vestigen tussen de omringende grootmachten. Het slaagde er glansrijk in tussen de 11e en 13e eeuw, de gouden eeuw van het verenigd Georgië, toen het land een culturele en economische bloei kende en onder het bewind van de emblematische koningin Tamar invloed won in het hele Midden-Oosten. 

We bezoeken de tentoonstelling met gids.


Lunch in Brasserie ‘Bagnole’ – Museum Autoworld


Na de lunch bezoeken we -eveneens met gids – het Van Eetveldehuis of

Hotel van Eetvelde. Dit is een herenhuis gelegen aan de Palmerstonlaan 4 in de Brusselse wijk van de Squares.


De tussen 1895 en 1898 gebouwde stadswoning is van de hand van Victor Horta in opdracht van de toenmalige Gouverneur van Kongo-Vrijstaat Edmond van Eetvelde. Het geheel bevat vooraan een souterrain met bel-etage, verder een langs boven belichte wintertuin met achterbouwen. Het gebouw is opgevat als gelegenheid om officiële ontvangsten te organiseren voor de politieke wereld.

In 1899 breidde Horta het gebouw uit met een officiële ambtswoning (op de Palmerstonlaan 2). Dit werd In 2022 aangekocht door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.


In 1901 (na het overlijden van zijn vrouw) splitste Edmond Van Eetvelde het gebouw op in twee afzonderlijke panden, waardoor beiden volledig van elkaar gescheiden geraakten.

In mei 2023 werden beide gebouwen na een restauratie opengesteld voor het publiek gedurende het Art Nouveau Brussels 2023 jaar.


Samen met drie andere Art-Nouveauhuizen van Horta, behoort het Hotel van Eetvelde tot de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De wintertuin- met het glazen koepeldak - vormt het middelpunt van het gebouw. Deze octogonale rotonde heeft verschillende functies:

• verspreiding van licht dat er zenithaal binnenvalt

• ontvangstruimte

• doorgangsruimte tussen de vertrekken

De muren van de woonkamer hebben een groene onyx lambrisering, en via grote kleurrijke ramen kijkt men uit op de wintertuin.

De daar tegenoverliggende eetkamer baadt eveneens in een gloed van licht.

Het ventilatiesysteem waarmee Horta buitenlucht in de woning haalde werd eveneens gereconstrueerd. In alle andere Horta-woningen is dat vernield.

Dhr. Paul Grard, die ons meenam op de Art Nouveau-wandeling in Sint-Gilles en het Horta Museum, is onze gids in Hotel Van Eetvelde.


Praktisch

Zondag 4 februari – afspraak hall station Oostende 8u20 – hall Centraal Station Brussel 10u15 metro

Seniorenticket geldig

Prijs 70€ voor leden Willemsfonds, 73€ voor niet-leden. Inbegrepen: ticket + gids in KMKGB , gids +ticket Hotel Van Eetveld – lunch ( gerecht+ 1 consumptie + thee of koffie).

Inschrijven voor 24 januari bij sonja.decraemer@skynet.be en het vereiste bedrag storten op Kunst-Wijs BE65 0018 2635 4796.

Geleid bezoek aan tentoonstelling : “Rose, Rose, Rose à mes yeux: James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930”

zondag 7 januari 2024 om 10:30 uur, Mu.ZEE Oostende 

Deze tentoonstelling, gecureerd door prof. Bart Verschaffel en Sabine Taevernier, concentreert zich voor het eerst helemaal op de stillevens van James Ensor. Een dertigtal werken uit de belangrijke productie van Ensor op dit gebied - van de eerste burgerlijke voorbeelden over de ‘bespookte’ stillevens van de jaren ’90 tot de etherische, dromerige voorbeelden van de late periode – dienen als ruggengraat en ijking voor een overzicht van het stilleven in België tussen 1830 en 1930. Meerdere talentvolle schilders zoeken in deze eeuw hoe het genre, dat verworden is tot een pronkerig, decoratief genre zonder artistieke inzet, opnieuw opgeladen kan worden, zowel picturaal en iconografisch. Ensor illustreert hier tegelijk de algemene ontwikkeling, en zijn eigen uitzonderlijke kwaliteit.


De tentoonstelling biedt vooreerst een overzicht van de 19e-eeuwse, academische, decoratieve traditie vanaf Antoine Wiertz tot Frans Mortelmans, met vele vergeten maar zeer vakkundige en in hun tijd zeer succesvolle schilders zoals Jean Robie en Hubert Bellis. Bijzondere aandacht gaat hierbij naar geheel vergeten vrouwelijke schilders zoals Alice Ronner en Georgette Meunier, alsook de geïsoleerde figuur van Henri De Braekeleer. Daarop volgt een selectie van schilders die zich, reeds binnen de geaccepteerde traditie van het modernisme, toeleggen op het stilleven, maar zelf binnen de geplogenheden van het genre blijven zoals Louis Thevenet en Léon De Smet. Daarnaast worden een aantal schilders geplaatst die, net zoals Ensor, door hun picturale aanpak en beeldopbouw, zeer eigen, sterke beelden maken zoals Leon Spilliaert, Gustave Van de Woestyne, Frits Van den Berghe en de veel minder bekende Marthe Donas en Walter Vaes. De tentoonstelling sluit af met kunstenaars die de vaste beeldruimte van het ‘theater van de dingen’ opblazen: Jean Brusselmans en René Magritte.


Geleid bezoek – prijs: inkom + gids 20€. Museumpas of lidkaart Vrienden van MuZee NIET geldig in groep. Samenkomst MuZee om 10u20. Graag storten op BE62 0010 6695 7661 van Willemsfonds Oostende.


Lees ook: https://www.muzee.be/nl/rose-rose-rose-a-mes-yeux--

Geleid bezoek aan tentoonstelling : “Anna Boch, een impressionistische reis”

Zondag 3 september 2023 van 10:30 uur tot 12:30 uur, in het Mu.ZEE Oostende

Met werk van Vincent van Gogh, Paul Signac, Paul Gauguin en vele anderen


Mu.ZEE brengt een eerbetoon aan Anna Boch (1848-1936), kunstschilderes en mecenas. Dit 175 jaar na haar geboorte. De tentoonstelling richt zich op Anna Boch als kunstenares en als vrouw aan het einde van de 19e eeuw in België. Ze stond bekend als zeer vooruitstrevend: ze bezat een auto, reisde veel en vaak alleen – niet evident als vrouw in die tijd. Net zoals haar impressionistische tijdsgenoten Berthe Morisot (1841- 1885) in Frankrijk of Mary Cassat (1844-1926) in de Verenigde Staten, wordt ook Anna Boch geboren in een erg welgesteld milieu. Anna’s broer Eugène (1855-1941) zal ook schilder worden in Parijs en hij raakt er bevriend met Vincent van Gogh. Haar neef, advocaat en schrijver Octave Maus (1856-1919), is de grondlegger van de impressionistische kunstenaarsgroepen Les XX en La Libre Esthétique, in Brussel. Haar familie was eigenaar van de Manufacture Boch Frères Keramis in La Louvière. Deze impressionistische kunstenares genoot internationale waardering. Ze was een groot muziekliefhebber en kunstverzamelaar: ze verzamelde werk van Paul Gauguin, Vincent van Gogh en Paul Signac – en had een neus voor jong talent. Net zoals bij haar Franse collega-kunstenaars nemen zeelandschappen, de natuur en reizen een belangrijke plaats in in haar oeuvre. Ook de Noordzee als onderwerp verschijnt in haar oeuvre: de Belgische kust en vooral Oostende, de stad van James Ensor, waren haar niet vreemd: James Ensor, van wie ze onder meer een sleutelwerk La Musique russe verwierf, lag haar nauw aan het hart. Voor deze tentoonstelling werden uitzonderlijke bruiklenen toegestaan zoals Paul Signac, La Calanque (KMSKB), Paul Gauguin, Conversation dans les prés Pont-Aven (KMSKB), Vincent van Gogh, Portret van Eugène Boch (Musée d’Orsay, Paris). Na Oostende reist de tentoonstelling door naar het museum van Pont-Aven.

(tekst MuZee)


Prijs: inkom + gids 18€. Wie beschikt over een museumpas of lidkaart Vrienden van MuZee betaalt 8€. Samenkomst MuZee om10u20. Storten op BE62 0010 6695 7661 van Willemsfonds Oostende


Lees ook: https://www.muzee.be/nl/anna-boch-een-impressionistische-reis

Opening academiejaar Campus Willems

Zaterdag 9 september 2023 om 10:00 uur in CC De Grote Post, Oostende

Zie: www.willemsfonds.be/bijeenkomsten/detail/4795/opening-academiejaar-campus-willems 

Bezoek aan het privémuseum van Opie Boel met werk van Maurice en Opie Boel

Zondag 17 september en zondag 19 november 2023 van 10:30 uur tot 12:30 uur

Op zondag 17 september en op zondag 19 november bieden we een gratis activiteit aan om kennis te maken met de werking van het Willemsfonds Oostende.


We bezoeken het privé-museum van Maurice en Opie Boel. Afspraak om 10u20 op de Groentemarkt tegenover Brasserie Toope. Inschrijven verplicht.


Maurice Boel (1913-1998)


Maurice Boel werd in 1913 in een artistieke familie geboren. Voor zijn studies trok hij naar Brussel. Daar kreeg hij les van kunstenaars als Alfred Bastien en Paul Mathieu. Ook kwam hij er in contact met veel gelijkgezinden, onder hen Constant Permeke. Deze had een grote invloed op Maurice Boels vroege 20ste-eeuwse schilderijen. Zijn eerste tentoonstelling ging in 1938 door in de Oostendse galerij Studio. Daar kon hij op lof van James Ensor rekenen. Deze schreef zelfs de inleiding voor zijn tentoonstelling. Tijdens en net na de tweede wereldoorlog maakte hij vrij sensuele figuratieve werken. Daaruit evolueerde hij, zonder vijandigheid jegens de figuratieve kunst, via zijn onderzoek naar kleur, lijn en vorm naar de abstracte kunst. Het is met deze werken dat hij echt bekend werd. Beweging is een centraal element in veel van zijn composities. In de schilderijen van Maurice Boel lijken de vlakken haast in een kleurrijke harmonie met elkaar te dansen. Samen met de abstractie kwam ook meer emotie en diepgang zijn oeuvre binnen. Maurice Boel maakte heel strakke composities zoals kubisten Piet Mondriaan en Victor Servranckx. Hij bouwde voort op hun innovaties maar evolueerde ook naar een steeds lyrischere abstractie. Samen met zijn vrouw Opie Boel maakte hij ook wandtapijten. Deze zijn zeer dynamisch en tactiel en getuigen van een diepe kennis van de materie. Maurice en Opie Boel maakten ze zelf op een weefgetouw. In 1988 kreeg hij in het MSK Oostende een retrospectieve.


Zeeliedenhulde VLC

Zaterdag 29 april 2023 om 10:15 uur, VLC De Geuzetorre 

(Dit is een activiteit van het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Oostende vzw die we graag onder je aandacht brengen.)

De Raad van Bestuur van het Vrijzinnig Laïciserend Centrum Oostende vzw nodigt u graag opnieuw uit op de Plechtige Zeelieden Herdenking op zaterdag 29 april in “De Geuzetorre”. 


Gastspreker dit jaar is de heer Joris Surmont, ere-fregatkapitein en oud-visser. 

Hij brengt met Pentland Firth, het ‘Gat’; Pech, niets dan pech en Land’s End een aantal passages uit zijn boek “Door de mazen van het net”. 

De maritieme muzikale intermezzi worden verzorgd door het Oostends vocaal ensemble T.O.P.E. 


Na de plechtigheid wordt een bloemenhulde ingericht aan het monument aan het Maritiem Instituut Mercator met medewerking van de leerlingen van de IBIS school, daarna volgt een receptie voor de deelnemers in De Geuzetorre. 


Programma: 

10.15 uur: ontvangst deelnemers 

10.30 uur: start plechtigheid 

11.30 uur: bloemenhulde 

12.00 uur: receptie deelnemers 

Daguitstap Amsterdam: Vermeer en UFO

zondag 5 maart 2023

De thema-afdeling Kunst-Wijs van het Provinciaal Verbond van West-Vlaamse Willemsfondsafdelingen organiseert een daguitstap naar de prestigieuze tentoonstelling Vermeer in het Rijksmuseum Amsterdam. Het is de eerste tentoonstelling gewijd aan de beroemde 17de-eeuwse meester in Nederland in bijna 30 jaar. Je krijgt de kans om met een van de grootste kunstenaars ter wereld kennis te maken; een kans die zich maar een keer in je leven voordoet.

Johannes Vermeer (1632-1675) leefde en werkte in Delft. Zijn werk is vooral bekend om zijn verstilde, introverte scènes binnenshuis, zijn ongekende gebruik van helder, kleurrijk licht en zijn overtuigende illusionisme.

In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer met ongeveer 35 schilderijen een opvallend klein oeuvre nagelaten. Omdat zijn schilderijen in collecties en musea over de hele wereld tot de topstukken behoren, wordt zijn werk slechts bij uitzondering uitgeleend. OOIT

In de tentoonstelling Vermeer zijn 28 van de 37 Vermeers te zien. Nog nooit eerder was het mogelijk zoveel werken van Vermeer bijeen te brengen. Zeven schilderijen zullen voor het eerst voor het Nederlands publiek te zien zijn, waaronder het pas gerestaureerde Brieflezend meisje aan het venster (Gemäldegalerie Alte Meister, Dresden), de Onderbreking van de muziek en de Dame en dienstmeid (The Frick Collection, New York) en Het glas wijn (Gemäldegalerie, Berlijn).

De tentoonstelling bevat de internationale topstukken zoals Het meisje met de parel uit het Mauritshuis (Den Haag) , De geograaf uit het Städel Museum (Frankfurt am Main), Schrijvende vrouw met dienstbode uit The National Gallery of Ireland (Dublin) en Vrouw met de weegschaal uit The National Gallery of Art (Washington D.C). De Frick Collection in New York leent voor het eerst in de geschiedenis alle drie schilderijen van Vermeer uit haar verzameling samen uit, te weten de Dame en de Dienstmeid, de Onderbreking van de muziek en de Soldaat en het lachende meisje.

Na de lunch bezoeken we een nieuwe en originele tentoonstelling: UFO – Unidentified Fluid Other in het Nxt Museum

Wat is er mogelijk buiten de vaste grenzen van de fysieke wereld? Hoe veranderen we van houding tussen de virtuele en de fysieke wereld? De tentoonstelling UFO – Unidentified Fluid Other onderzoekt de opkomst van digitale identiteiten en hoe de digitale wereld versmelt met onze fysieke realiteit.

De tentoonstelling trekt zich los van de zwaartekracht en onderzoekt wie we in virtuele werelden kunnen zijn. Terwijl kunstenaars de eerste signalen van ons naderende digitale bestaan opvangen en ontwikkelaars de bouwstenen in de blockchain leggen om metaverses te bouwen, maakt het publiek zich op om deze nieuwe wereld met post-human identiteiten te betreden. In een wereld zonder sociale beperkingen, binaire etiketten of hokjes is iedereen ‘anders’. Wie we worden, is nog ‘ongedefinieerd’ en ‘fluïde’. 

Nxt Museum is de thuisbasis van nieuwe mediakunst in Nederland, gelegen in Amsterdam-Noord. Nxt Museum is gevestigd in een voormalige tv-studio en is een permanente locatie voor grootschalige, multi-zintuiglijke installaties waar technologie en artistieke expressie samensmelten. Het doel van Nxt Museum is om de basis te zijn voor progressieve kunstvormen om te groeien, bloeien en evolueren. Geobsedeerd door de toekomst die Nxt zoekt, toont en stelt het museum vragen over wat er komen gaat.

Praktisch

Zondag 5 maart 2023. Vertrek Oostende Busparking Maritiem Instituut om 6u. Halte Loppem carpoolparking om 6u15. Terug rond 22u30.

Lunch = broodjesbuffet

Prijs 127 €: inbegrepen bus en fooi chauffeur, 2 tentoonstellingen en lunch.

Inschrijving bij sonja.decraemer@skynet.be . Inschrijving geldig na betaling op BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs.

Geleid bezoek aan tentoonstelling : “Friends in a Field: conversations with Raoul De Keyser”

Zondag 19 maart om 10:20, Mu.Zee OostendeIn de loop van zijn bijna 50-jarige carrière creëerde de Belgische kunstenaar Raoul De Keyser (1930-2012) een reeks kunstwerken die een brug leggen tussen de concrete mysteries van het alledaagse en de ongrijpbare wereld van het abstracte. Friends in a Field: Conversations with Raoul De Keyser neemt De Keysers radicale aanpak van abstracte schilderkunst als uitgangspunt voor een gesprek met een diverse groep zowel levende als overleden kunstenaars. Hun werk deelt de gevoeligheid en aandacht voor de fragiele ontastbaarheid van de wereld. In hun schilderijen, sculpturen en werken op papier kaatsen deze kunstenaars samen met De Keyser de wereld naar ons terug als een soort abstracte visuele poëzie.


Deze tentoonstelling is georganiseerd door gastcuratoren Hanneke Skerath en Douglas Fogle uit Los Angeles in samenwerking met Mu.ZEE curator Ilse Roosens en bevat werken van: Richard Aldrich, Forrest Bess, Matt Connors, René Daniëls, Raoul De Keyser, Vincent Fecteau, Maysha Mohamedi, Rebecca Morris, Betty Parsons, Amy Sillman, Ricky Swallow, Patricia Treib, Luc Tuymans en Lesley Vance.


Praktisch:

Afspraak om 10u20, MuZee, Romestraat 11

Deelname: 20€, ticket + gids.

Inschrijven bij sonja.decraemer@skynet.be en betalen op Willemsfonds Oostende BE62 0010 6695 7661 of aan de deur.

Filmfestival Oostende x Willemsfonds: Godland

donderdag 2 februari 2023 om 16:45 uur, Kinepolis Oostende 

Eind negentiende eeuw zet de jonge, Deense priester Lucas voet aan wal in het ruwe IJsland. Hij krijgt de taak een geloofsgemeenschap te vestigen in een geïsoleerd dorp. Gewapend met een fotocamera doorkruist Lucas het land dat toch niet zo gastvrij blijkt te zijn als gedacht. Tijdens de odyssee botst de priester op wispelturige landschappen, een vijandige reisleider en gebrekkige communicatie. Hoe meer Lucas verdwaalt in de desolate natuur, hoe meer hij afdwaalt van zijn doel, de missie en de moraal.

Met ‘Godland’ brengt regisseur Hlynur Pálmason het adembenemende IJsland op een bijzondere manier in beeld. In een vintage 3x4-schermformaat eert Pálmason zijn geboorteland en werpt hij nieuw licht op het koloniaal verleden van het eiland.


Praktisch

We boeken voor een groep aan de interessante prijs van 7€ (bij >20) of 8€ (bij <20 tickets) ipv 12€.

Kaarten bestellen bij sonja.decraemer@skynet.be

Daguitstap José Vermeersch

zaterdag 5 november 2022 om 08:00 uur

De Belgische beeldend kunstenaar José Vermeersch (°6 november 1922) zou dit jaar 100 geworden zijn. Een verjaardag die met de nodige luister wordt herdacht. Van 17 september tot en met 13 november 2022 organiseert de vzw Atelier Vermeersch samen met de kinderen en kleinkinderen Vermeersch een unieke expo over zijn werk en leven. De hoofdtentoonstelling, met voornamelijk werk uit privé-collecties, vindt plaats in het Atelier Vermeersch in Lendelede. Daarnaast is er een expo over het leven van José Vermeersch in het Kasteel van Rumbeke (Roeselare) en een expo met schilderijen uit de periode 1968-1969 in de Patria in Kortrijk. Mu.Zee (Oostende), dat een ruime selectie werk van Vermeersch in eigen collectie heeft, zal het werk De Kennel exposeren in dezelfde periode.


José Vermeersch behoort tot de belangrijkste hedendaagse beeldend kunstenaars in Europa en heeft met zijn werk wereldwijd geëxposeerd. Hij vertegenwoordigde twee keer België op de Biënnale van Venetië en had onder meer tentoonstellingen in San Francisco en Mexico. Tot op vandaag maken zijn werken deel uit van vooraanstaande collecties in buitenlandse musea, en bij heel wat privé-verzamelaars in binnen- en buitenland.


De thema-afdeling Kunst-Wijs organiseert een daguitstap met bus naar deze 3 tentoonstellingen.

We voorzien opstapplaatsen in Oostende, Brugge, Torhout, Roeselare, Kuurne en Kortrijk. Afhankelijk van de deelname door de afdelingen kunnen andere opstapplaatsen overwogen worden.

Vanuit Kortrijk gaat de trip dan naar de tentoonstelling te Lendelede en het atelier en de klei-ovens van Vermeersch. Vandaar gaat het naar het kasteel van Rumbeke voor de tweede tentoonstelling en de lunch. Wegens verlof van het restaurant was het nog niet mogelijk het menu te kennen.

In de namiddag bezoeken we de derde expo te Kortrijk. Na een koffie gaat het – rond 17u - in omgekeerde richting terug naar Oostende.


Praktisch:

Datum: zaterdag 5 november 2022

Vertrektijden en plaatsen:

• Oostende Maritiem Instituut (Visserijschool) 8u,

• Brugge – parking Kinepolis 8u15

Kostprijs: 45 €, bus + fooi chauffeur+ lunch inbegrepen

Inschrijven bij sonja.decraemer@skynet.be en betalen van het vereiste bedrag op rekening BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs, met vermelding Vermeersch + de opstapplaats.

NOB + day: Picasso en César Franck

zondag 13 november 2022

Kunst-Wijs organiseert zijn eigen NOB-plus-day: op zondag 13 november bezoeken we ’s morgens de tentoonstelling Picasso & Abstraction in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Regentschapstraat 3, Brussel. Na een vrije lunch in het Musee Belvue op het Koningsplein wonen we om 15u in Bozar een concert bij van het Nationaal Orkest van België: pianist Paul Lewis en Mozart, Symfonie in d van César Franck. En dit vanop zeer goede plaatsen centraal op de parterre, rijen Ken L niet te dicht bij het podium.


Picasso & Abstraction

In nauwe samenwerking met het Musée National Picasso-Paris, wijden de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België  komend najaar een unieke tentoonstelling aan Pablo Picasso (1881-1973). De twee instellingen ontcijferen een nooit eerder onderzocht thema: voor de allereerste keer zal Picasso’s relatie met de abstracte kunst worden belicht aan de hand van meer dan honderdtwintig uitzonderlijke werken. 

De tentoonstelling behandelt de grote etappes die de link leggen tussen Picasso’s werk en de abstracte kunstgeschiedenis. Zij toont de eerste kubistische experimenten van 1907, uitgevoerd in de marge van Les Demoiselles d'Avignon, tot zijn latere werk op de grens van de action painting. Deze verrassende relatie, die bestaat uit kleine stappen vooruit, terugtrekken en achteruit, komt aan bod in het subtiele chronologische en thematische verloop van de tentoonstelling. Deze onthult de slingerbeweging van de kunstenaar tussen de abstractie en het figuratieve door de decennia heen.


Het kunstenaarsatelier vormt een ander belangrijk thema in de tentoonstelling. Dit laboratorium van vormen, toont het creatieproces van Picasso aan de hand van verschillende reeksen (tekeningen en prenten). Het atelier, dat zowel een plaats van creatie als een decor voor het werk is, is ook de ruimte waar de verbeelding van de schilder tot uiting komt,  en belicht de ambiguïteit tussen realiteit en fictie.


De toeschouwer wordt niet alleen uitgenodigd om de buitengewone creativiteit van Pablo Picasso en zijn vermogen om zichzelf voortdurend opnieuw uit te vinden te waarderen, maar ook om via zijn werk te meten hoe impulsen naar het onbekende een uitstekend middel blijven om zichzelf beter te leren kennen en om zich te bevrijden van beperkende etiketten. 


Paul Lewis & Mozart 25 / Franck Symphony in D

Het 25ste Pianoconcerto wordt beschouwd als Mozarts grootste, moeilijkste en meest symfonische pianoconcerto en deed vurig bewonderaar Olivier Messiaen denken “aan verheven religieuze architectuur: Egyptische sfinxen, Mexicaanse trappenpiramides en gotische kathedralen. Paul Lewis brengt deze gebouwen briljant tot leven. De Britse toppianist geldt als een van de meest fijnzinnige en intelligente pianisten ter wereld. Zijn cycli rond Beethoven en Schubert vestigden zijn reputatie als specialist van het centraal-Europese klassieke repertoire. 2022 is een feestjaar rond César Franck. De later tot Fransman genaturaliseerde componist werd in 1822, dit jaar exact 200 jaar geleden, geboren in Luik. De driedelige Symfonie in d, enkele jaren voor zijn dood gecomponeerd, is zijn meest gekende en meest gespeelde werk.


Belgian National Orchestra

Dirigent : Roberto González-Monjas

Solist: Paul Lewis, piano


Programma

Mikhaïl Glinka, Russlan en Ludmilla, ouverture

Wolfgang Amadeus Mozart, Concerto voor piano en orkest nr. 25, KV 503

César Franck, Symfonie in d


De Luikenaar César Franck was een van de belangrijkste componisten van de 19de eeuw. In 2022 viert Bozar zijn 200ste verjaardag met enkele van zijn mooiste composities als de Symfonie in d, of het oratorium Les Béatitudes.


Praktisch

Verzamelen in de hall van Station Oostende om 8u30 of in het Centraal Station Brussel van 10u tot 10u20

Prijs: 47€, inbegrepen: inkom+gids in Picasso tentoonstelling, Concert NOB parterre plaatsen

Inschrijving definitief na storting van het vereiste bedrag op:

BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs.


Geleid bezoek aan Astropolis

Dinsdag 13 december 2022 van 19:00 uur tot 22:00 uur, Astropolis Oostende

Sinds kort is Oostende een “sterrenwacht” rijk. Het complex Astropolis, officieel Space Science Center beschikt over ruime expositiezalen, een auditorium waar lezingen en film mogelijk zin, twee koepels met sterrenkijkers en beginnerstelescopen.

We hebben een bezoek gereserveerd op dinsdag 13 december om 19u.


Programma:

19.00 uur - Ontvangst.

19.10 uur - Voordracht: Kennismaking met de sterrenkunde.

21.00 uur - Pauze / cafetaria.

21.15 uur - Waarneming (indien mogelijk).

22.00 uur - Einde.


Kostprijs 10€ pp


Verplaatsing: Met de bus van 'De Lijn' kun je gemakkelijk tot bij Astropolis geraken. Je neemt de bus lijn 6 naar Luchthaven / Raversijde, halte Distellaan. Van daaruit is het ongeveer 650 meter wandelen naar Astropolis, langs de Spalaan en het wandelpad naast huisnummer 29. Voor deelnemers zonder auto, wij zorgen voor carpooling!! Vermelden bij de inschrijving aub.

Wie met de wagen, of autocar, komt kan gratis parkeren op de verharde strook naast de Duinkerkseweg (N341).

Het adres : Duinkerkseweg 16 te 8400 Oostende (B).

GPS coördinaten : 51.2057792 - 2.8840109


Inschrijven verplicht: e-mail naar sonja.decraemer@skynet.be en betaling van het vereiste bedrag op BE62 0010 6695 7661 van Willemsfonds Oostende.

Fietstocht langs Crystal Ship

maandag 18 juli 2022 om 10:30 uur 

Geliefd kunstenfestival The Crystal Ship knalt deze zomer weer kleur op de Oostendse gevels.


Praktisch

We vertrekken om 10u30 aan het Toerismebureau.

Deelname 5€, ter plaatse te betalen. Inschrijven is nodig zodat er plaats kan gereserveerd worden voor de lunch. 

Geleid bezoek aan de tentoonstelling "Oostende door de lens van Antony" in de Venetiaanse Gaanderijen

zondag 14 augustus 2022 om 10:30 uur

Op zondag 14 augustus bezoeken we in de Venetiaanse Gaanderijen op de zeedijk de tentoonstelling "Oostende door de lens van Antony".


Afspraak om 10u30 aan de ingang (bij Koning Boudewijn).


Deelname: 6€ inkom + aandeel in de kost van de gids.

Het aantal deelnemers is beperkt, dus verplicht inschrijven.

Uitstap naar het vernieuwde Delvaux-museum in Koksijde

dinsdag 23 augustus 2022 om 13:00 uur

Onze adverteerder – sponsor MediCourse biedt de leden van het Willemsfonds Oostende een gratis bezoek met gids aan in het Delvaux-Museum te Sint-Idesbald.


Praktisch

Het aantal deelnemers is beperkt tot 20 en wordt genoteerd in volgorde van inschrijving (liefst per mail sonja.decraemer@skynet.be )

We gaan met de tram (rond 13u – precies tijdstip wordt medegedeeld na inschrijving).

Bezoek aan de kapel van Sint-Jozef

zondag 4 september 2022 om 10:30 uur 

Op zondag 4 september bezoeken we een locatie waar je normaal niet zo maar binnen kan: de vernieuwde kapel van de Sint-Jozefkerk.

Dhr. Luc Soete, expert bij het centraal kerkbestuur van Oostende voor alles wat met kunst en kerk en mede- en nevengebruik van kerken te maken heeft, zal ons ontvangen in de kapel.

Eén van de kunstenaars die meewerkte aan de muurschilderingen in de kapel, Fred Maës, zal aanwezig zijn om het kunstwerk te duiden.


Deze activiteit kadert in de maand van de Vrije Tijd en wordt gratis aangeboden.

Inschrijven vooraf verplicht want het aantal deelnemers is beperkt.

Samenkomst om 10u25 aan de ingang van de kapel, Gentstraat.

Atelierbezoek Fred Maës

Zondag 10 april 2022 om 11:00 uur 

We hebben een atelierbezoek gepland bij kunstenaar Fred Maës op zondag 10 april om 11u. Het aantal plaatsen is beperkt tot 14. Deelname is gratis.

Inschrijven verplicht. Na inschrijving wordt de plaats van afspraak medegedeeld.

Fred Maës werd geboren in 1939 in Oostende.

Sinds 1958 is Fred Maës actief als kunstenaar. Hij exposeerde op de wereldtentoonstelling in Brussel. Nadien ontpopte hij zich als schilder en graficus en stelde onder andere tentoon in Polen, Eqypte, Italië en Spanje. Sind het begin van de jaren 90 maakt hij objekten en installaties. Hij exposeerde onder andere in Amsterdam (“De brakke Grond”), Keulen ("Das Belgische Haus”), Barcelona (Fondation Joan Miro), Taiwan (Museum voor schone kunsten Taipei), Oostende (Museum voor schone kunsten) en Vaucluse (Le cheminement de sculptures actuelle Gigondas).

Daguitstap naar De Munt in Brussel: een blik achter de schermen en matineevoorstelling Requiem van Mozart

zondag 8 mei 2022 

Praktisch:

• vertrek uit Oostende met de trein van 8u40 (verzamelen lokettenzaal 8u30) – deelnemers vanuit andere richtingen: samenkomst lokettenzaal Centraal Station om 10u.

• Inschrijven bij sonja.decraemer@skynet.be en bevestigen door betaling van 150€ pp op rekening BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs.

• Programma: Voormiddag: de Munt achter de schermen/ ’s Middags vrije lunch in Wolf, Wolvengracht / Namiddag 15 u Requiem – de plaatsen zijn rang 1

Tot nader order dient u voor elke voorstelling in de Munt een geldig Covid Safe Ticket en een identiteitsbewijs te kunnen voorleggen.

Prijs:  € 150,00 . Inschrijven bij Sonja De Craemer en bevestigen door betaling van 150€ pp op rekening BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs.

De Koninklijke Muntschouwburg (Théâtre Royal de la Monnaie) te Brussel, meestal kortweg De Munt (La Monnaie) genoemd, is een concertzaal voor opera, ballet en klassieke muziek. Zij staat aan het verkeersvrije Muntplein op het zuidelijke einde van de Nieuwstraat.

De huidige Muntschouwburg is niet de eerste zaal met deze naam. Die werd in 1700 geopend op de plaats waar voorheen een muntslagerij stond (vandaar de naam "De Munt"). Het munthuis was in puin geschoten door het bombardement van 1695 en de landvoogd greep de kans aan om een fraaie opera te bouwen op een ruim plein. Daarvoor werd een beroep gedaan op Gio Paolo Bombarda en Pietro Antonio Fiocco, de uitbaters van de Opéra du Quai au Foin. De architecten van de nieuwe schouwburg waren Paolo en Pietro Bezzi.

In het begin van de negentiende eeuw bouwden de Franse machthebbers een nieuw theater achter de eerste, bouwvallig geworden schouwburg. Architect was de Fransman Louis-Emmanuel Aimé Damesme. Dit is met name te zien in de voorgevel uit 1819, in neoklassieke stijl. Na de val van Napoleon, werd het gebouw door het nieuwe bewind gewoon afgewerkt. Deze schouwburg werd in 1819 ingehuldigd.

In 1830 werd er de opera De Stomme van Portici van Auber opgevoerd, die een rol zou spelen in de Belgische onafhankelijkheidsstrijd. Tussen 1819 en 1855 werd het interieur van de opera meermaals volledig heringericht naar de smaak van de tijd, door architecten, cq. decorateurs, zoals Séchan, Gineste en Philastre

In 1855 werd het theater door een brand verwoest. Buiten de vier buitenmuren en het portico, bleef er van het gebouw niets over. De wederopbouw gebeurde onder leiding van de architect Joseph Poelaert.

In 1985-'86 is het gebouw onder leiding van theaterdirecteur Gerard Mortier uitgebreid, gerestaureerd en gemoderniseerd, waarbij architect Charles Vandenhove werd ingeschakeld. Hedendaagse kunstenaars als Sam Francis, Sol LeWitt, Daniel Buren en Giuolio Paolini mochten er hun stempel op drukken. Lewitt ontwierp een zwart-wit marmeren vloer in de vorm van een dubbele waaier. In het theater is een monument van Paul Dubois uit 1910 ter ere van Joseph Dupont. Er hangen ook enkele schilderijen van Emile Fabry.

Vanaf het seizoen 2016-2017 ging de schouwburg opnieuw dicht voor renovatiewerkzaamheden. Op 24 maart 2016 ging het tijdelijke Muntpaleis op de terreinen van Thurn en Taxis open voor de première van de opera Béatrice et Bénédict; deze première werd voorafgegaan door een minuut stilte en de Brabançonne ter herdenking van de slachtoffers van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 van twee dagen ervoor. In totaal werd er van mei 2015 tot augustus 2017 meer dan twee jaar aan De Munt gewerkt.

Vrije lunch in de buurt.

In de namiddag wonen we om 15u het Requiem van Mozart bij.

“Omdat de dood het ware einddoel van ons leven is, heb ik mij sinds een paar jaar met deze beste, ware vriend van de mens zo vertrouwd gemaakt, dat zijn beeld voor mij niet alleen niets afschrikwekkends meer heeft, maar juist veel geruststellends en troostends...” Vanuit Mozarts eigen kijk op leven en dood bouwden Raphaël Pichon en Romeo Castellucci hun interpretatie van zijn onafgewerkte, iconische Requiem op. Als uitdrukking van de existentiële angst van de mens voor het einde confronteert deze dodenmis ons met de vergankelijkheid van natuur en cultuur, van de mens als soort en als individu. “We moeten het einde begrijpen en vieren als de keerzijde van een feest, waar de dans voortgaat. Deze Missa pro defunctis verandert dan van polariteit en van betekenis.”

In Castellucci’s theatrale visie, gesteund door Pichons muzikale dramaturgie die het werk aanvult met andere religieuze stukken van Mozart, wordt dit Requiem de ultieme, rituele verheerlijking van het leven.

WOLFGANG AMADEUS MOZART

Requiem in d-moll, KV.626 (1791)

Meistermusik, KV.477b (1785)

Miserere mei, KV.90 (1771)

Ne pulvis et cinis, KV.Anh.122 (1779)

Solfeggio F-Dur, KV.393/2 (1782)

‘Quis Te comprehendat’, KV.ANH.110 (1781)

O Gottes Lamm, KV.343/1 (1779) e.a.


Daguitstap naar Brussel - tentoonstellingen Hahaha - David Hockney

Donderdag 9 december 2021

Praktisch

Samenkomst in de hall van het station Oostende om 8u30 – we nemen de trein van 8.42u tot Brugge en om 9.09u de trein richting Genk tot Brussel ( = extra enkeltje tot Brugge +seniorenticket vanaf Brugge / voor -65j is een railpass mogelijk).

Prijs :20€ voor de twee tentoonstellingen ( Hahaha en 2xHockney)

Middagmaal in de selfservice van Museum Belvue, eigen keuze

Inschrijving geldig na storting van 20€ op BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs.

Hahaha. De humor van de Kunst

Een samenwerking tussen Kanal-Centre Pompidou, Centre Pompidou en ING België

De humor van de kunst. Deze expositie focust op de rol van humor in de artistieke revoluties vanaf het einde van de negentiende eeuw tot vandaag. Van de Great Zwanz Exhibition (1885) tot het dadaïsme, van de ezel "Lolo" tot de readymade van Marcel Duchamp, van Man Ray tot Marcel Broodthaers, van de zingende John Baldessari tot de confronterende werken van Wim Delvoye: Hahaha neemt humor ernstig!

De tentoonstelling is een unieke samenwerking tussen Kanal-Centre Pompidou, Centre Pompidou en ING België. Ze maakt het mogelijk kunstwerken vanuit een andere hoek te bekijken én kennis te maken met werken van Centre Pompidou die nooit eerder of zeer zelden werden tentoongesteld in België. 

De tentoonstelling toont een opmerkelijke reeks kunstwerken waaronder het emblematische Fontaine het omgekeerde urinoir van Marcel Duchamp. Deze gedurfde grap zette de kunstwereld op zijn kop toen het werk in 1917 werd voorgesteld op de tentoonstelling van de Society of Independent Artists in New York als test voor de jury die zichzelf zeer open van geest verklaarde. Fontaine werd afgewezen maar zou een belangrijke rol spelen in de kunstgeschiedenis van de twintigste eeuw. Duchamp is ongetwijfeld de eerste kunstenaar die de grap verheft tot een volwaardig artistiek concept, gevolgd door Piero Manzoni met zijn Merda d’artista, maar ook de grappen van Bertrand Lavier, Maurizio Cattelan of Wim Delvoye.

Nicolas Liucci-Goutnikov, curator van de tentoonstelling:

"Ondanks zijn onweerlegbare impact is humor herleid tot een schimmige aanwezigheid in de teksten die het grote modernistische verhaal vormgeven. Door te steunen op de lach hebben de voorvechters van de avant-garde van humor één van de belangrijkste motoren van de moderniteit gemaakt. Hahaha wil de lach zijn plaats teruggeven in de geschiedenis van de moderne en hedendaagse kunst."

De humor van de kunst is opgebouwd rond zeven thema's: karikaturen, woordspelingen, kunst als spel, hoaxen, parodieën, spot en meesternarren. Het parcours brengt meer dan tweehonderd werken samen en helpt ontrafelen hoe kunstenaars op een demystifiërende manier naar kunst hebben gekeken.

Anne Petre, kunstverantwoordelijke bij ING België:

"Humor en kunst delen een beeldtaal met een openheid voor het andere als grote troef. Die openheid is ook een van de belangrijkste waarden van ING. België heeft altijd al humor en spot gekoesterd. Het lijstje kunstenaars die meelopen is lang, denk maar aan René Magritte, Jacques Charlier of Marcel Mariën. Daarom hebben wij bovenop het werk uit de collecties van Centre Pompidou, die het zwaartepunt van deze tentoonstelling vormen, ook werk geïntegreerd van iconische Belgische kunstenaars waaronder Guillaume Bijl of Wim Delvoye met wie een selectie maakten."

(we bezoeken deze tentoonstelling om 10u30)

Tentoonstelling David Hockney in Bozar

Met een grote dubbeltentoonstelling keert David Hockney (°1937) na bijna dertig jaar terug naar het Paleis. Tot op heden blijft de Britse artiest een van de meest invloedrijke en inspirerende kunstenaars ter wereld. In Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017 maak je een reis door Hockneys volledige carrière, met iconische beelden uit de Londense ‘swinging sixties’ en Zuid-Californië, zijn beroemde dubbelportretten en monumentale landschappen.

David Hockney: Werken uit de Tate Collectie, 1954-2017 verzamelt een uitgebreide reeks van meer dan 80 schilderijen, tekeningen en prenten van Hockney uit de Tate Collection. Dit overzicht overspant zijn hele carrière en toont een aantal memorabele werken uit de vorige eeuw, zoals de monumentale dubbelportretten My Parents en Mr and Mrs Clark and Percy. Het indrukwekkende Bigger Trees Near Warter uit 2007 is Hockneys grootste werk (meer dan 12 meter lang) en neemt de bezoeker mee naar een mistroostige dag in Yorkshire, waar de kunstenaar vandaan komt.

1 ticket = 2 tentoonstellingen*

(*Je ticket geeft toegang tot de dubbeltentoonstelling)

Van Hockneys honger naar experiment, levert ook het tweede luik het bewijs. De komst van de lente, Normandië, 2020, gepresenteerd in samenwerking met de Royal Academy of Arts, toont je de kleurrijke iPad-schilderijen die hij tijdens de eerste lockdown maakte. Hockneys schilderijen hebben een tijdloosheid die jong en oud blijft aanspreken. En in zijn meest recente werk vindt de ondertussen 83-jarige artiest zichzelf nog maar eens opnieuw uit.

David Hockney: De Komst van de Lente, Normandië , 2020, gepresenteerd in samenwerking met de Royal Academy of Arts, Londen, bestaat uit een reeks hedendaagse werken van de nu 84-jarige kunstenaar. Vanuit Normandië ‘schilderde’ hij op zijn Ipad het verloop van de lente tijdens de eerste lockdown. De kleurrijke schilderingen van de natuurpracht herinneren ons eraan dat we ook in deze verwarrende tijden van het leven moeten houden: “Do remember they can’t cancel the spring”. De serie van 116 werken wordt geprint op hoogkwalitatief papier en integraal tentoongesteld in het Paleis voor Schone Kunsten.

Markante vrouwenwandeling

zondag 19 september 2021 om 10:30 uur, Petrus- en Paulusplein, Oostende 

In 2021 is het 100 jaar geleden dat vrouwen stemrecht kregen, weliswaar enkel voor de gemeenteraadsverkiezingen. Vrouwen hebben voor alle rechten moeten strijden . Met een gids van Lange Nelle doen we de Markante Vrouwenwandeling. We maken kennis met een aantal sterke vrouwen uit de geschiedenis van Oostende. De wandeling eindigt (coronaveilig) met een drankje en de deelnemers krijgen een mooie publicatie mee.


Praktisch

Max 20 deelnemers. Inschrijven nodig.


Gratis.


Coronamaatregelen:

Verplicht inschrijven – het aantal deelnemers is beperkt.

Steeds voorzien zijn van een mondmasker

Mensen die ziek zijn of tot 3 dagen voor de activiteit symptomen van Covid-19 vertoonden, zijn niet toegelaten

Wie ziek wordt binnen de 14 dagen na de activiteit, moet dit melden aan Willemsfonds Oostende

Geleid bezoek aan de Triënnale van Brugge

dinsdag 3 augustus 2021

Dinsdag 3 augustus wandelen we een deel van de triënnale van Brugge.

Onze gids is Joris Surmont.

De complete wandeling zal, afhankelijk van de belangstelling, iets meer dan 2 uur duren. Eindpunt: de O.L.V. ter Potteriekerk - met de bus terug naar het station.

Praktisch

Afspraak: hall station Oostende om 13u30, trein van 13u40. Afspraak te Brugge: 14u vóór het station.

Deelname 5 €. Inschrijven verplicht: aantal deelnemers is beperkt tot 20 .

Coronamaatregelen:

Verplicht inschrijven – het aantal deelnemers is beperkt. Betalen kan ter plaatse.

Steeds voorzien zijn van een mondmasker

Mensen die ziek zijn of tot 3 dagen voor de activiteit symptomen van Covid-19 vertoonden, zijn niet toegelaten

Wie ziek wordt binnen de 14 dagen na de activiteit, moet dit melden aan Willemsfonds Oostende

Fietstocht langs Crystal Ship

vrijdag 19 juli 2021 om 09:45 uur 

Geliefd kunstenfestival The Crystal Ship knalt deze zomer weer kleur op de Oostendse gevels. Van 12 tot 20 juni kleuren zes Belgische kunstenaars Oostende verder in als aanvulling op de creaties van vorige edities. Doorheen de zomer zetten ook internationale kleppers voet aan wal in Oostende om hun indrukwekkende muurschilderingen te delen met het grote publiek. Het belooft een ware Summer of Street Art te worden! 

Praktisch

We vertrekken om 10u op het Petrus en Paulusplein. Middagmaal zoals vorig jaar in het Koninginnehof. Zoals de vorige jaren is onze gids Linda D'Hondt.

Inschrijven is verplicht. Deelname 5€, ter plaatse te betalen.

Onze gids is naar jaarlijkse gewoonte Mevr. Linda D’Hondt.

Coronamaatregelen:

Uitstap met gids naar Beaufort Westkust (met de tram)

dinsdag 6 juli 2021 om 08:30 uur 

Beaufort is een cultuurtoeristisch project aan de Belgische Kust. Om de drie jaar brengen een selectie van nationale en internationale kunstenaars er hun werken in de openbare ruimte. Dit alles in de natuurlijke biotoop van het kustlandschap.

Op dinsdag 6 juli bekijken we met een gids een selectie van kunstwerken in het teken van Beaufort 2021.

Praktisch

We verzamelen op het plein voor het station om 8u30 en nemen dan de tram naar De Panne Esplanade. Tegen ongeveer 13u is er lunch in Westende. Zorg voor goede wandelschoenen, er moet door zand en in duinen gewandeld worden.

Deelname 10€ - kan door overschrijving of cash de dag zelf. Inschrijven verplicht (vanwege reservatie 's middags en eventuele annulatie bij zeer slecht weer).

De Lijn: wie geen abonnement heeft kan een "dagpas" kopen voor 7,50€ - zie https://www.delijn.be/nl/vervoerbewijzen/tickets/ .

Voorproefje: video van Focus-WTV https://www.focus-wtv.be/programma/op-stap-met-beaufort-gids-sonja-vanhee .

Coronamaatregelen:

Verplicht inschrijven – het aantal deelnemers is beperkt. Betalen kan ter plaatse.

Steeds voorzien zijn van een mondmasker

Mensen die ziek zijn of tot 3 dagen voor de activiteit symptomen van Covid-19 vertoonden, zijn niet toegelaten

Wie ziek wordt binnen de 14 dagen na de activiteit, moet dit melden aan Willemsfonds Oostende

Poëzie en meer…een kunstzinnige wandeling langs de zee

zondag 13 september 2020 om 10:30 uur 

Jaarlijks neemt het Willemsfonds deel aan de vrijetijdsmarkt in CC De Grote Post. Daar stellen we onze vereniging voor en onze werking. Dit jaar gaat deze markt omwille van de coronamaatregelen niet door. Ter vervanging is wel een veilige buitenactiviteit gepland waarvoor kan ingeschreven worden.

Onder de noemer “Poëzie en meer…een kunstzinnige wandeling langs de zee” laten we geïnteresseerden kennis maken met het Willemsfonds. De pijlers literatuur en beeldende kunst komen aan bod tijdens deze wandeling. Met gedichten van onder andere Karel Jonckeere en met kunst op het openbaar domein. De wandeling start om 10u30 op het stationsplein en gaat langs de Visserskaai en de Albert I promenade en eindigt op het Karel Jonckheereplein voor de bib; Er is een verrassing voor de deelnemers.

Gratis. Inschrijven verplicht:

Sonja De Craemer

oostendevzw@willemsfonds.be

059-80 21 41 


Voor elke activiteit:


Geannuleerd - Daguitstap naar De Munt in Brussel: opera Die Tote Stadt van Korngold

zondag 25 oktober 2020 

Onder voorbehoud - meer informatie volgt later

Op zondag 15 maart bezoeken we de opera de Munt in Brussel. In de voormiddag hebben we een rondleiding in het gebouw, een bezoek achter de schermen en een inleiding op de opera. Na een lunch in de buurt van de Munt wonen we om 15u de opera “Die tote Stadt” van Korngold bij. 

uitgesteld wegens corona-epidemie - Daguitstap Brussel - Vrijmetselaarswandeling en bezoek aan het museum van de Vrijmetselarij

dinsdag 5 mei 2020 om 08:45 uur  (station Oostende)

We starten de dag in het hol van de leeuw zelf: we bezoeken het Museum van de Vrijmetselarij inclusief een tempel de Lakensestraat.

Na de lunch doen we met een gids een maçonnieke ontdekkingstocht door Brussel.

Het is de bedoeling de architecturale tekens van de V.M.- symboliek te ontdekken die voorkomen in het stedelijk weefsel van het centrum van Brussel. 

Er de link met de dominante sociale groepen actief in de Vrijmetselarij, dwz de adel op het einde van de 18e eeuw en de liberale burgerij in de 19e eeuw.

Vrijmetselaars hebben meegebouwd aan Brusselse kerken (St. Michielskathedraal, St. Jacob op de Coudenberg, St. Kathelijnekerk, en andere) en de Vlaamse schouwburg (Lakensestraat) is er vooral gekomen door acties van Brusselse vrijmetselaars zoals Julius Hoste, Léon Vanderkindere en Karel Buls. Dat was toen verre van evident aangezien de vrijmetselarij lange tijd exclusief in Franstalige handen is geweest.

De wandeling eindigt aan het Centraal station.

Praktisch: we reizen met de trein. Samenkomst in de hall van het Centraal Station te Brussel om 10u. Het seniorenticket is niet geldig vóòr 9u en er kan niet gereserveerd worden voor een groep om 8u40. De prijs moet nog bepaald worden incl de lunch. 

Alle info in Wijze Willem van 1 april en in de e-nieuwsbrief van maart. 

Inschrijven bij sonja.decraemer@skynet.be

Fietstocht langs Crystal Ship

vrijdag 24 juli 2020 om 09:45 uur 

De vijfde editie van kunstenfestival The Crystal Ship in Oostende (03-19/04) werd uitgesteld omwille van het coronavirus. Maar The Crystal Ship blijft niet bij de pakken zitten! Deze zomer ontdek je vier nieuwe werken in de groene rand van Oostende: DFace, Elisa Capdevila, ERES en Case Maclaim lieten hun creativiteit los op onze stad. Het werk van Alexis Diaz (gemaakt in 2017) krijgt een nieuwe plek op Oosteroever en ook Strook kwam langs om zijn houten kunstwerk boven Toerisme Oostende een opknapbeurt te geven.

Praktisch

Afspraak: vrijdag 24 juli (tenzij bar slecht weer!) 9u45 .

Bibliotheek Kris Lambert op het Karel Jonckheereplein.

Inschrijven is verplicht. Deelname: 5€, ter plaatse betalen.

Onze gids is naar jaarlijkse gewoonte Mevr. Linda D’Hondt.

Coronamaatregelen:

Workshop Iraans koken

maandag 18 november 2019 van 19:00 uur tot 21:30 uur , VLC De Geuzetorre

De wereldkeuken bij jou thuis…………..Workshop Iraans koken

Een Iraanse kok leert ons de Iraanse of Perzische keuken kennen! We bereiden gerechten die we daarna samen eten.

Perzië, een land van sprookjes, dadels, saffraan en rozen en met een eeuwenoude rijke cultuur; bakermat van de beschaving. Door de ligging langs de Zijderoute was er al in vroege tijden een continue aanvoer en doorvoer van specerijen en subtiele smaakmakers. Dat klinkt heel anders dan Iran, waar sinds de revolutie in 1979 de uiteindelijke politieke macht in de handen van de geestelijkheid ligt. En toch is dit hetzelfde land.

Niet de avondmaaltijd maar de lunch is de hoofdmaaltijd en die serveer je op een speciaal tafelkleed, de zogenaamde sofreh. Uiteraard kook je veel meer, want wat als er onverwacht gasten langskomen? Die wil je natuurlijk gastvrij ontvangen. Voeding wordt in Iran ook als medicijn gezien net als in India en China. Zo zijn sommige levensmiddelen ‘heet’ of ‘koud’. Door een uitgekiende combinatie van ingrediënten breng je gerechten in balans en ook bij degene die het eet herstelt het evenwicht.

We reizen van het subtropische noorden (Gilan) naar hoofdstad Teheran en doorkruisen Iran richting Perzische Golf. Qua recepten zijn we dan via het ontbijt en de mezze bij de salades aanbeland. Kriskras gaat het verder van het noordwesten (Tabriz) tot het zuidoosten (Bandar Abas) met de soepen en hoofdgerechten.

Soep is heel belangrijk: het woord ‘kok’ in Farsi betekent letterlijk soepmaker. De meeste soepen in De Perzische keuken zijn van het type voedzaam comfort food. Heerlijk als straks de feestdagen voorbij zijn en de lente nog op zich laat wachten.

Andere typische gerechten zijn kuku, een soort frittata waar je al je groenten in kwijt kunt, khoresht, langzaam gegaarde stoofschotels en kebabs. Salades of een kom verse kruiden met radijs zijn altijd onderdeel van de maaltijd. Ook al zijn Iraniërs gek op zoet gebak, ze eten dat niet als nagerecht. Dat bestaat vaak simpelweg uit vers fruit.

Praktisch:

Maandag 18 november 19 u in het VLC De Geuzetorre

Kostprijs 25 EUR alles inbegrepen.

Betalen kan ter plaatse.

Inschrijven tegen uiterlijk donderdag 14 november bij sonja.decraemer@skynet.be

NOB + day

zondag 1 december 2019 om 10:00 uur , Brussel

De NOB+day van 1 december staat in het teken van Europalia Roemenië.

Voormiddag:

Geleid bezoek aan de tentoonstelling Brancusi in Bozar

EUROPALIA ROMANIA pakt uit met een prestigieuze tentoonstelling over Constantin Brancusi (1876-1957), de meest invloedrijke beeldhouwer van de twintigste eeuw. Het is de allereerste keer dat er in Brussel een expo aan Brancusi wordt gewijd – de laatste solotentoonstelling vond bijna 25 jaar geleden plaats in Parijs.

Brancusi is een sleutelfiguur in de kunstgeschiedenis. Hij wordt een pionier van het modernisme genoemd.

De tentoonstelling brengt topstukken uit musea en privé-collecties van over de hele wereld bijeen. Denk aan meesterwerken als ’Slapende muze’, ‘De Kus’ en ‘Leda’.

Verschillende stukken worden voor de eerste keer getoond, samen met werk van tijdgenoten (Duchamp, Modigliani, Man Ray, e.a) en sculpturen van Rodin, bij wie Brancusi kort in de leer ging.

Lunch in Brasserie Victor

Namiddag:

Inleiding op het concert en concert door het NOB

Programma:

Roemeense rhapsodie, op. 11/1 Georges Enescu

Concerto voor cello en orkest, op. 85 Edward Elgar

Symfonie nr. 5, op. 100 Sergej Prokofjev

Belgian National Orchestra – Cristian Măcelaru leiding – Andrei Ioniţă cello

Inschrijven: sonja.decraemer@skynet.be. 

Deelname 71€ : overschrijven op rekening BE65 0018 2635 4796

Daguitstap naar Gent: tentoonstelling Van Eyck, stadswandeling, Sint-Baafs

zondag 9 februari 2020 om 10:20 uur 

In 2020 organiseert het Museum voor Schone Kunsten Gent (MSK) de grootste Jan van Eyck-tentoonstelling ooit. Wereldwijd zijn er van deze Vlaamse meester slechts een twintigtal werken bewaard, waarvan zeker de helft afreist naar Gent. Het wordt een niet te missen krachttoer die de wereld van Van Eyck en zijn revolutionaire blik tastbaarder maakt dan ooit.

In het MSK Gent worden Van Eycks bewaarde werken samengebracht met werk uit zijn atelier, kopieën van intussen verdwenen schilderijen en meer dan 100 topstukken uit de late middeleeuwen. De acht gerestaureerde buitenluiken van De Aanbidding van het Lam Gods staan uiteraard centraal in de tentoonstelling. Voor het eerst in de geschiedenis wordt buiten de Sint-Baafskathedraal van Gent een tentoonstelling gewijd aan deze revolutionaire panelen van de gebroeders Van Eyck.

Praktisch

Verzamelen in station Oostende om 8u55 (trein van 9u09) - wie rechtstreeks naar Gent komt is tegen 10u20 aan het MSK

In de voormiddag bezoeken we de tentoonstelling in het MSK om 10u30. 

Na de lunch maken we met een gids een wandeling in het historisch centrum met accent op de sociale geschiedenis van Gent en bezoeken we de Sint-Baafskathedraal met het Lam Gods.

Prijs:

module A tentoonstelling in MSK 22€ (audiogids inbegrepen), 

module B lunch in Turks restaurant Ankara: 30€ all-in, 

module C geleide wandeling met bezoek Sint-Baafskathedraal 10€. 

Totaalprogramma: 62€.

Inschrijven bij sonja.decraemer@sknet.be en het vereiste bedrag overschrijven op Kunst-Wijs BE65 0018 2635 4796 met vermelding gekozen modules .

Geleid bezoek aan de tentoonstelling 'De geheimzinnige stad' in het Spilliaerthuis

zondag 18 augustus 2019 om 10:50 uur 

Geleid bezoek aan de tentoonstelling “De Geheimzinnige stad”.

Léon Spilliaert gidst je door Oostende in 40 kunstwerken uit privécollecties, waarvan 32 nooit eerder getoond. Tijdens deze tentoonstelling wandel je door Oostende.

Als jonge kunstenaar liet Léon Spilliaert zich zonder twijfel inspireren door de diversiteit van zijn geboortestad. Oostende, een stad aan de kust, een belangrijke haven, maar eveneens een mondaine badplaats ! Overdag wandelde hij gefascineerd langs de lanen en parken, ‘s nacht flaneerde hij op de dijk en in de koninklijke galerijen. Veel liever verkoos hij de stad te verkennen buiten het druk seizoen, wanneer hij geborgenheid zocht in de verlaten straten en wijken die beantwoordden aan zijn drang naar melancholie en eenzaamheid.

Vooraf inschrijven - deelname 8€, overschrijven op BE62 0010 6695 7661 van Willemsfonds Oostende, vzw

Wandeling JosIane Vanhoutte en atelierbezoek

dinsdag 9 juli 2019 om 14:00 uur

Op de website van de stad Oostende lezen we:

Geboren in Oostende op 24 mei 1946 heeft deze zelfstandige kunstenares – tot geen enkele strekking behorend – nu reeds een niet te versmaden plaats ingenomen in de galerij van Oostendse kunstenaars.

“Josyane Vanhoutte toont U de diversiteit van haar ruimtelijk en esthetisch denken en creëren.

Die diversiteit toont de tweespalt aan die haar kenmerkt. Het ene illustreert het andere en in beide aspecten van haar beeldtaal geeft zij blijk van een voortreffelijke en boeiende visie die U stellig zult waarderen. Haar constructief getint afwijken van de traditie en haar eigenzinnig interpreteren van de haar als het ware aangereikte werkelijkheid komt thans heel duidelijk tot uiting in een reeks werken waarbij vreemde vormen ontstaan en groeien die realiteit zijn en toch vervreemding creëren namelijk in haar sculpturen in terra cotta en brons die de uitvergrote vorm zijn van kleine schelpjes die zij op het strand van Bredene heeft gevonden, schelpjes die zij nooit eerder zag en die na enig onderzoek de naam muiltjes of slippers dragen. Het zijn schelpen die als mannetje starten en als vrouwtje eindigen. Is dat geen droom?“ Hugo Brutin

Haar werk is zeer veelzijdig: naast de talrijke opdrachten voor bustes is er het louter creatieve werk, de stripbeeldjes in Middelkerke

We wandelen langs enkele beelden van Josiane die in de stad staan: van de vistrap naar het Kursaal, de Venetiaanse Gaanderijen, de bibliotheek en de brandweerkazerne. We eindigen onze wandeling in de catacomben van de H. Hartkerk waar Josiane ons ontvangt.

Fietstocht langs Crystal Ship en zomerse traktatie

dinsdag 23 juli 2019 om 09:45 uur 

We verkennen met gids per fiets de stad op zoek naar de nieuwste aanwinsten van de Crystal Ship. Route: stadscentrum, opex, oosteroever, middagmaal in Ostende Phar East (ruime keuze lunch en kleine gerechten), naar Ensorinstituut, de nieuwe stad. We eindigen in de tuin van René waar we klinken op de zomer met een Willemsfondsbiertje WIJZE WILLEM.

Afspraak om 9u45 aan Toerisme Oostende, Monacoplein