Tentoonstellingen & musea

Wat komt...

Geleid bezoek aan de tentoonstelling "Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool" in de Venetiaanse Gaanderijen

zondag 30 augustus 2020 om 10:20 uur

Constant Permeke (1886-1952), die toonaangevend was voor het expressionisme in België, groeide op in Oostende. Hij woont en werkt er tot hij in 1929 verhuist naar Jabbeke.

Kunstcriticus en tijdsgenoot Karel Van de Woestijne omschreef Constant Permeke als "in een galmende resoneerkas van een reusachtige basviool waarbij het lijkt alsof hij opgezogen wordt door het kolken van de zee." De curator van de expo, Els Vermeersch, vond in de recensies van de bevlogen criticus dé inspiratiebron om Constant Permeke in de schijnwerpers te plaatsen. De tentoonstelling kan uitpakken met een weloverwogen selectie van unieke kunstwerken die zelden worden getoond aan het publiek en foto’s van topfotograaf Maurice Antony. Dat zorgt ook voor een aantrekkelijke catalogus.

De tentoonstelling 'Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool' focust op de band van Permeke met Oostende en tekent drie belangrijke hoofdlijnen uit. Ten eerste komt de beginperiode van Permeke aan bod. Daarnaast wordt de relatie getoond tussen Permeke met zijn vrienden en collega-kunstenaars die in Oostende woonden of werkten zoals Gust De Smet, Léon Spilliaert, Frits Van den Berghe en Albert Servaes. Tot slot zijn er ook werken te zien van Permekes verblijf in Oostende na de Eerste Wereldoorlog. De focus ligt op leven en werk tijdens Permekes gloriejaren, de jaren ’20 van de voorbije eeuw.

De Venetiaanse Gaanderijen vormen bovendien de ideale setting en een toplocatie om Permekes intense relatie met de zee in de verf te zetten. Bezoekers kunnen zich er laten verrassen door de goedlachse Permeke en bekijken Oostende door zijn ogen.

Coronaproof

Het was wat wachten op de beslissingen van hogerhand maar dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen kunnen we de tentoonstelling ‘Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool’ in de Venetiaanse Gaanderijen laten plaatsvinden waarbij alle noodzakelijke maatregelen worden genomen voor een veilig bezoek.

Praktisch

Op zondag 30 augustus bezoeken we de tentoonstelling om 10u30 met gids.

Afspraak aan de Venetiaanse Gaanderijen om 10u20.

Inschrijven gewenst.

Wat voorbij is...

Zondag 13 januari 2019: I said yes with my eyes - Xavier Tricot

We bezoeken de schenking van de kunstcollectie van Xavier Tricot aan de stad Oostende.

Afspraak tegen 11 uur aan de Venetiaanse Gaanderijen.

Inkom gratis.