Tentoonstellingen & musea

Geleid bezoek aan de tentoonstelling "Before the Wave" in het Spilliaerthuis

zondag 9 augustus 2020 om 11:00 uur

De titel refereert aan een werk van Leon Spilliaert uit 1908. Twee meisjes wachten vol spanning aan de rand van het strand op de volgende vloedgolf. De stilte voor de storm. Spilliaert gebruikt de stilte van het gebeuren om de fragiliteit van de mens ten aanzien van de onmetelijkheid van de natuur te illustreren.

Curator Joost Declercq koos voor de confrontatie van Spilliaerts werk met drie Belgische hedendaagse kunstenaars: "Alle vier creëren ze een ruimte, een plek en een stilte waar kunst kan gedijen in een parallelle wereld los van ons dagelijks leven. Nu eens is dat een portret, dan weer een stilleven, marine of architecturaal beeld."

Ook Vercruysse, Dujouri, Tuymans en Brodahl gebruiken de stilte als metafoor voor het onnoembare. Ook in deze zevende thematentoonstelling gaat Het Spilliaert Huis de confrontatie aan van met zelden geziene werken uit privéverzamelingen met hedendaagse kunst.

Praktisch

Zondag 9 aug 11u, Spilliaerthuis, Koningin Astridlaan 7.

Max 12 deelnemers, enkel voor leden.

Bezoek met gids. Deelname inkom+gids: 10€ . Vooraf inschrijven is noodzakelijk.

Coronamaatregelen:

  • Verplicht inschrijven – het aantal deelnemers is beperkt.
  • Steeds voorzien zijn van een mondmasker.
  • Mensen die ziek zijn of tot 3 dagen voor de activiteit symptomen van Covid-19 vertoonden, zijn niet toegelaten.
  • Wie ziek wordt binnen de 14 dagen na de activiteit, moet dit melden aan Willemsfonds Oostende.

bezoek aan de tentoonstelling "Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool" in de Venetiaanse Gaanderijen

zondag 30 augustus 2020 om 10:20 uur

Constant Permeke (1886-1952), die toonaangevend was voor het expressionisme in België, groeide op in Oostende. Hij woont en werkt er tot hij in 1929 verhuist naar Jabbeke.

Kunstcriticus en tijdsgenoot Karel Van de Woestijne omschreef Constant Permeke als "in een galmende resoneerkas van een reusachtige basviool waarbij het lijkt alsof hij opgezogen wordt door het kolken van de zee." De curator van de expo, Els Vermeersch, vond in de recensies van de bevlogen criticus dé inspiratiebron om Constant Permeke in de schijnwerpers te plaatsen. De tentoonstelling kan uitpakken met een weloverwogen selectie van unieke kunstwerken die zelden worden getoond aan het publiek en foto’s van topfotograaf Maurice Antony. Dat zorgt ook voor een aantrekkelijke catalogus.

De tentoonstelling 'Over Permeke. Met de klankkleur van een basviool' focust op de band van Permeke met Oostende en tekent drie belangrijke hoofdlijnen uit. Ten eerste komt de beginperiode van Permeke aan bod. Daarnaast wordt de relatie getoond tussen Permeke met zijn vrienden en collega-kunstenaars die in Oostende woonden of werkten zoals Gust De Smet, Léon Spilliaert, Frits Van den Berghe en Albert Servaes. Tot slot zijn er ook werken te zien van Permekes verblijf in Oostende na de Eerste Wereldoorlog. De focus ligt op leven en werk tijdens Permekes gloriejaren, de jaren ’20 van de voorbije eeuw.

De Venetiaanse Gaanderijen vormen bovendien de ideale setting en een toplocatie om Permekes intense relatie met de zee in de verf te zetten. Bezoekers kunnen zich er laten verrassen door de goedlachse Permeke en bekijken Oostende door zijn ogen.

Praktisch

Zondag 30 augustus: 10u 1ste groepje/ 10u15 2de groepje. Inschrijven is noodzakelijk.

Inkom 5€ standaardprijs/ 2,5€ reductie houders MuZee lidkaart

Per 15 minuten worden max 12 personen toegelaten. Op je eigen smartphone (+oortjes) kan je ter plaatse een audiotoer downloaden. Er is geen gidsbeurt toegelaten.

Coronamaatregelen:

  • Verplicht inschrijven – het aantal deelnemers is beperkt.
  • Steeds voorzien zijn van een mondmasker.
  • Mensen die ziek zijn of tot 3 dagen voor de activiteit symptomen van Covid-19 vertoonden, zijn niet toegelaten.
  • Wie ziek wordt binnen de 14 dagen na de activiteit, moet dit melden aan Willemsfonds Oostende.

Wat voorbij is...

Zondag 13 januari 2019: I said yes with my eyes - Xavier Tricot

We bezoeken de schenking van de kunstcollectie van Xavier Tricot aan de stad Oostende.

Afspraak tegen 11 uur aan de Venetiaanse Gaanderijen.

Inkom gratis.