Culturele reizen

Reis naar Berlijn - Culturele exploratie

Van maandag 10 april 2023 om 06:00 uur t/m vrijdag 14 april 2023 om 23:00 uur

Zin in een city-trip naar een hippe wereldstad? Kom mee naar Berlijn.

Met het Willemsfonds op reis, boeiend en wijs.

We reizen per autocar en doen hiervoor andermaal beroep op de firma “Scheldevallei” (lic. A 1831)

We kiezen voor een hippe wereldstad. Wat staat er op het reisprogramma? Zoals steeds een mooie mix van geschiedenis en cultuur. We hebben 3 dagen lang het gezelschap van een Nederlandstalige gids.

De eerste dag wordt een reisdag met vrije lunch in een restaurant langs de snelweg. We rijden tot ons hotel te Berlijn.

De tweede dag maken we met de bus de oriënteringstoer West, met de burgerlijke wijken rond, de Kurfürstendamm, en het Sloss Charlottenburg. We bezoeken het Bröhan Museum met zijn unieke collectie art nouveau en art déco. Daarna richting City West naar de Kaiser-Wilhelm Gedächtniskirche, KaDeWe, verder via de ambassadewijk naar Kulturforum: verklaringen bijzondere gebouwen o.a Neue Nationalgalerie (ontwerp Mies van der Rohe) en de Berliner Philharmonie (ontwerp Hans Sharoun)

Vrij middagmaal op de Potsdamer Platz, (in DaimlerChrysler Center,The Playce- selfservice)

Via het Sony Center, het Holocaust monument, de Brandenburger Tor en de Pariser Platz. We sluiten af met een bezoek aan de Reichstag. Via Palais Bellevue (zetel van de Bondspresident) Zuil van Overwinning terug naar het hotel.

De derde dag rijden we de oriënteringstoer oost via de Alexanderplatz, East Side Gallery, Karl-Marx-Allee (stalinistische gebouwen), Prenzlauer Berg.

We bezoeken de gedenkplaats van de Berlijnse Muur in de Bernauer Straβe.

Lunch aan de Hackesche Markt. We wandelen door de zog. Joodse Wijk en de Hackesche Höfe en gaan via de Dom en het Museumeiland, het Humbold Forum, Unter den Linden en de Gendarmenmarkt. We bezoeken op het museumeiland het Neues Museum bezoeken. (d Egyptische verzameling)

De vierde dag staat Potsdam op het programma. In de voormiddag bezoeken we het kasteel en park Sans souci, Na de lunch in ‘An der Historischen Mühle’ bezoeken we het paleis Cecilienhof ( waar de conferentie van Potsdam heeft plaatsgevonden). We genieten daarna van wat vrije tijd in de barokke binnenstad.

De 5de dag vatten we de terugreis aan (om 8u) en nemen een middagpauze in de omgeving van Bielefeld.

Na het middagmaal gaat het huiswaarts. We vertrekken er om 15u00: aankomst Loppem 22u50, Oostende 23u.

Deze reis wordt uitgewerkt door de thema-afdeling Kunst-Wijs.

Praktisch: we vertrekken om 6.00 uur te Oostende (carparking Visserijschool voorbij hotel Melinda), carpoolparking Loppem om 6.20 uur

We logeren 4 nachten in het hotel Park Inn Radisson aan de Alexanderplatz., half pension.

Deelnemingsprijs : 875 € per persoon in een tweepersoonskamer en 1040 € voor een single– inbegrepen: reis in luxe autocar, verblijf hotel op basis van halfpension, dranken niet inbegrepen en 3 middagmalen (dag 3, 4 en 5, dranken inbegrepen, alle inkomgelden en gidsen, een documentatiemap en een Ethiasreis- en bijstandsverzekering.

Annuleringsvoorwaarden tot 15 maart. Daarna verlies van de niet recupereerbare kosten.

Inschrijvingen tot maximum 37 deelnemers worden chronologisch genoteerd en zijn pas geldig na betaling van een voorschot van 400€. op rekening BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs vzw.

Wacht niet te lang, het aantal kamers is beperkt.

Wat voorbij is...

NIEUWE DATUM - Culturele exploratie: Luxemburg, dichtbij en toch onbekend.

Van donderdag 26 mei 2022 om 06:00 uur t/m zondag 29 mei 2022 om 20:00 uur 

Voorlopige beschrijving 

We reizen per autocar en doen hiervoor andermaal beroep op de firma “Scheldevallei” (lic. A 1831)

We rijden tot Luxemburg stad waar we lunchen. Na de lunch maken we met een stadsgids een wandeling door de oude stad. Daarna rijden we naar ons hotel. 

De 2de dag bezoeken we de bovenstad – de Kirschberg. Met de bus rijden we door het stadsdeel waar je niet alleen de Europese instellingen en de zetels van de banken vindt maar ook een indrukwekkend sportstadion, een cinemacomplex en tenslotte het Mudam (Musée d’art Moderne) en het concertgebouw van de Philharmonie van Luxemburg (van Christian de Portzamprac). Hier staan parels van moderne architectuur. Na een bezoek met gids aan het Mudam (van architect Pei van de glazen piramide van het Louvre) lunchen we in de brasserie van het museum. In de namiddag staat een stuk historisch erfgoed op het programma dat opgenomen werd op de Unesco werelderfgoedlijst: de kazematten van de Bock.

De derde dag staan Esch-sur-Alzette, Schengen en de wijnroute op het programma. Luxemburg is immers ook een wijnland. Esh-sur-Alzette is een toonbeeld van een geslaagde transformatie: het afgedankte industrieel erfgoed van kolen en staal is omgevormd tot een moderne culturele wijk. Vanuit Schengen rijden we daarna een stuk van de mooie wijnroute langs de Moezel. We lunchen te Remisch. Een boottocht vanuit Remisch en een wijnproeverij horen erbij. 

De 4de dag vatten we de terugreis aan: we bezoeken de stad Clervaux met de bijzondere tentoonstelling Family of Men, Unesco Werelderfgoed.. 

Na het middagmaal gaat het huiswaarts. We vertrekken er om 15u00: aankomst Loppem rond 19u40 en te Oostende rond 20u.

Deze reis wordt uitgewerkt door de thema-afdeling Kunst-Wijs.

Meer informatie volgt. 

Nieuwe datum - Reis naar het Beethovenfestival te Bonn - bijwonen van “Fidelio 1944”

Van vrijdag 31 augustus 2021 om 07:00 uur t/m zondag 2 september 2020 om 21:00 uur 

Programma en prijzen onder voorbehoud! Meer informatie volgt later.

We reizen per autocar en doen hiervoor andermaal beroep op de firma “Scheldevallei” (lic. A 1831)

We vieren de 250ste geboortedag van Ludwig von Beethoven in zijn geboortestad Bonn. Maar Bonn is niet enkel de stad van Beethoven. Ook kunstenaar August Macke werd in Bonn geboren.

Op vrijdagnamiddag bezoeken we het August Macke-Haus met de permante tentoonstelling van leven en werk van Macke en de tijdelijke tentoonstelling "Italiensehnsucht. Auf den Spuren deutschsprachiger Künstlerinnen und Künstler 1905 – 1933”.

Zaterdag 5 september nemen de stadsgidsen ons mee op de Jubileumtoer door de stad en bezoeken we het Beethovenhuis. Na de lunch bezoeken we het Landesmuseum of op eigen kracht de Kunsthalle (tijdelijke tentoonstellingen). ’s Avonds wonen we in de opera van Siegburg de opvoering bij van “Fidelio 1944”.

We sluiten af op zondagmorgen met een geleid bezoek aan het Kunstmuseum langs de Museumsmeile. Na het middagmaal gaat het huiswaarts.

Deze reis wordt uitgewerkt door de thema-afdeling Kunst-Wijs.

Praktisch: we vertrekken om 7.00 uur te Oostende (carparking Visserijschool voorbij hotel Melinda), carpoolparking Loppem om 7.15 uur. 

We logeren 2 nachten in het hotel Kranz Parkhotel **** in Siegburg. Avondmaal in hotel.

Deelnemingsprijs : 525 € per persoon op basis van een tweepersoonskamer en 620 € voor een single – inbegrepen: reis in luxe autocar, verblijf hotel op basis van halfpension, dranken niet inbegrepen en alle middagmalen, dranken niet inbegrepen behalve de laatste dag, alle inkomgelden en gidsen, de toegangskaart voor “Fidelio 1944”, een documentatiemap en een Ethiasreis- en bijstandverzekering. Niet-leden betalen een toeslag van € 15

Annuleringsvoorwaarden: 100% tot 1 mei 2020. Nadien wordt het bedrag verminderd met de niet recupereerbare gedane kosten. Mogelijkheid tot afsluiten wettelijke annuleringsverzekering

Inschrijvingen tot maximum 30 deelnemers worden chronologisch genoteerd en zijn pas geldig na betaling van een voorschot van 200€. op rekening BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs vzw. 

Info en inschrijven : sonja.decraemer@skynet.be

Ga op virtuele reis naar Nepal

Van maandag 20 juli 2020 om 09:00 uur t/m vrijdag 24 juli 2020 om 22:00 uur 

Het rijke religieuze leven van Boeddhisten en Hindoes ligt aan de basis van de Nepalese cultuur. Met online ontmoetingen, een boek, film en voordracht maken we kennis met dit boeiende land.

Het volledige reisprogramma maken we binnenkort bekend.

Binnenkort pak je jouw vakantiekoffer vol cultuur uit!

In de koffer zal je een boek, filmvoucher, drank, recept en virtuele cultuurtips vinden. Die hebben we zorgvuldig voor je geselecteerd. Geen vakantie zonder souvenir. In elke koffer vind je een leuk cadeautje als aandenken aan je virtuele Willemsfondsreis.

Reisprogramma

Samen met de partners werken we momenteel nog een reisprogramma per vakantiebestemming uit. Verwacht je sowieso aan enkele virtuele aperitieven via Zoom, een museumbezoek, filmbeleving, boektoelichting en quiz. Ook zal dichter David Troch een poëzieprogramma samenstellen met vertaalde poëzie uit de vakantiebestemmingen.

Tip: houd de avonden van de gekozen week vrij.

Praktisch

Voor je koffer betaal je 50 euro inclusief verzending. Deze koffer bevat een boek, filmvoucher, recept, alcoholische drank en souvenir. Alle virtuele activiteiten zijn inbegrepen.

Meer info?

Stuur een mail naar info@willemsfonds.be of bel 09-224 10 75 

Inschijven kan ook via www.willemsfonds.be/bijeenkomsten/detail/2933/ga-op-virtuele-reis-naar-nepal

Ga op virtuele reis naar Portugal

Van maandag 27 juli 2020 om 11:00 uur t/m vrijdag 31 juli 2020 om 22:00 uur 

Ontdek de veelzijdige cultuur van Portugal in deze virtuele reis naar het land van de Fado. Met een prachtig boek, een boeiende film, een poëzievoordracht en een interessante voordracht waan je je zo in dit prachtige land.

Het volledige reisprogramma maken we binnenkort bekend.

Binnenkort pak je jouw vakantiekoffer vol cultuur uit!

In de koffer zal je een boek, filmvoucher, drank, recept en virtuele cultuurtips vinden. Die hebben we zorgvuldig voor je geselecteerd. Geen vakantie zonder souvenir. In elke koffer vind je een leuk cadeautje als aandenken aan je virtuele Willemsfondsreis.

Reisprogramma

Samen met de partners werken we momenteel nog een reisprogramma per vakantiebestemming uit. Verwacht je sowieso aan enkele virtuele aperitieven via Zoom, een museumbezoek, filmbeleving, boektoelichting en quiz. Ook zal dichter David Troch een poëzieprogramma samenstellen met vertaalde poëzie uit de vakantiebestemmingen.

Tip: houd de avonden van de gekozen week vrij.

Praktisch

Voor je koffer betaal je 50 euro inclusief verzending. Deze koffer bevat een boek, filmvoucher, recept, alcoholische drank en souvenir. Alle virtuele activiteiten zijn inbegrepen.

Meer info?

Stuur een mail naar info@willemsfonds.be of bel 09-224 10 75 

Inschrijven kan ook via www.willemsfonds.be/bijeenkomsten/detail/2932/ga-op-virtuele-reis-naar-portugal

Ga op virtuele reis naar Mexico

Van maandag 3 augustus 2020 om 09:00 uur t/m vrijdag 7 augustus 2020 om 22:00 uur 

We gaan naar Mexico, het land van Frida Kahlo! Tijdens verschillende aperitieven ontdekken we de Mexicaanse film, kunst en literatuur. Het volledige programma wordt later bekend gemaakt.

Het volledige reisprogramma maken we binnenkort bekend.

Binnenkort pak je jouw vakantiekoffer vol cultuur uit!

In de koffer zal je een boek, filmvoucher, drank, recept en virtuele cultuurtips vinden. Die hebben we zorgvuldig voor je geselecteerd. Geen vakantie zonder souvenir. In elke koffer vind je een leuk cadeautje als aandenken aan je virtuele Willemsfondsreis.

Reisprogramma

Samen met de partners werken we momenteel nog een reisprogramma per vakantiebestemming uit. Verwacht je sowieso aan enkele virtuele aperitieven via Zoom, een museumbezoek, filmbeleving, boektoelichting en quiz. Ook zal dichter David Troch een poëzieprogramma samenstellen met vertaalde poëzie uit de vakantiebestemmingen.

Tip: houd de avonden van de gekozen week vrij.

Praktisch

Voor je koffer betaal je 50 euro inclusief verzending. Deze koffer bevat een boek, filmvoucher, recept, alcoholische drank en souvenir. Alle virtuele activiteiten zijn inbegrepen.

Meer info?

Stuur een mail naar info@willemsfonds.be of bel 09-224 10 75 

Inschrijven kan ook via www.willemsfonds.be/bijeenkomsten/detail/2931/ga-op-virtuele-reis-naar-mexico

Ga op virtuele reis naar Duitsland

Van maandag 10 augustus 2020 om 09:00 uur t/m vrijdag 14 augustus 2020 om 22:00 uur 

Pak je koffer uit en laat je verrassen door een lekkere Riesling en de Duitse cultuur. We lezen het verfilmde “De voorlezer” en bezoeken een museum met boeiende kunst. Misschien genieten we zelfs van een virtueel concert.

Het volledige reisprogramma maken we binnenkort bekend.

Binnenkort pak je jouw vakantiekoffer vol cultuur uit!

In de koffer zal je een boek, filmvoucher, drank, recept en virtuele cultuurtips vinden. Die hebben we zorgvuldig voor je geselecteerd. Geen vakantie zonder souvenir. In elke koffer vind je een leuk cadeautje als aandenken aan je virtuele Willemsfondsreis.

Reisprogramma

Samen met de partners werken we momenteel nog een reisprogramma per vakantiebestemming uit. Verwacht je sowieso aan enkele virtuele aperitieven via Zoom, een museumbezoek, filmbeleving, boektoelichting en quiz. Ook zal dichter David Troch een poëzieprogramma samenstellen met vertaalde poëzie uit de vakantiebestemmingen.

Tip: houd de avonden van de gekozen week vrij.

Praktisch

Voor je koffer betaal je 50 euro inclusief verzending. Deze koffer bevat een boek, filmvoucher, recept, alcoholische drank en souvenir. Alle virtuele activiteiten zijn inbegrepen.

Meer info?

Stuur een mail naar info@willemsfonds.be of bel 09-224 10 75 

Inschrijven kan ook via www.willemsfonds.be/bijeenkomsten/detail/2930/ga-op-virtuele-reis-naar-duitsland

Culturele exploratie: Nordrhein Westfalen, een dynamische regio

Van dinsdag 9 april 2019 06:00 uur t/m zaterdag 13 april 2019 21:15 uur

We reizen per autocar en doen hiervoor andermaal beroep op de firma “Scheldevallei” (lic. A 1831)

We vervolgen onze ontdekkingstocht in Duitsland en kiezen voor een regio die niet zo veraf ligt maar toch voor velen onbekend is. We verkennen Nordrhein-Westfalen. Wat staat er op het reisprogramma? Zoals steeds een mooie mix van geschiedenis, cultuur en natuur.

Ons eerste oponthoud is de stad Essen in het Ruhrgebied waar we het middagmaal nemen en (indien bevestiging in december) de Villa Hügel van Krupp bezoeken. Indien Villa Hügel niet toegankelijk is in die periode (nog steeds in privébezit) bezoeken we het Museum Folkwang. Daarna rijden we naar onze bestemming, het stemmige Münster waar we onze intrek nemen in het hotel.

De tweede dag bezoeken we Münster: tijdens het geleid bezoek aan de stad worden we ontvangen in de raadszaal van het Rathaus waar in 1648 de Vrede van Westfalen werd gesloten. Deze vrede betekende het einde van de 30-jarige oorlog in Duitsland en de 80-jaige oorlog in onze lage landen.

Na de lunch bezoeken we met gids de uitgebreide collectie oude en moderne kunst van het Landesmuseum. Daarna is er vrije tijd: Picasso museum, Museum voor Lakkunst, een terrasje of het schitterend winkelaanbod?....

De derde dag staat de stad Bielefeld op het programma: met gids gaan we door de Altstadt en daarna bezoeken we met gids de Kunsthalle, een modern gebouw van de Amerikaanse architect Philip Johnson. Deze Kunsthalle herbergt een uitzonderlijke collecties moderne kunst. Na de lunch gaat het naar het schilderachtige Herford en het indrukwekkend gebouw van Frank Ghery, nl. MARTa Herford met collectie. De gids zal ons de schitterende architectuur en de kunstverzameling duiden.

De vierde dag is Osnabrück aan de beurt: de gids verkent met ons het centrum van de Altstadt met Rathaus, de Marienkirche met het uitzonderlijk Antwerps retabel, de Dom en het Vredecentrum Erich Maria Remarque.

Na de lunch hebben we een bezoek aan het Museum Felix Nussbaum, een gebouw van de architect Liebeskind. Het museum “tegen de vergetelheid” herbergt het werk van de in Auschwitz vermoorde Joodse kunstenaar Felix Nussbaum, die tijdens het interbellum in Oostende en in Brussel verleef. Op de terugweg naar Münster gaan we naar het archeologisch centrum te Kalkriese voor een stuk geschiedenis: de Varusslag van 9 na Chr waar de Germanen onder leiding van Arminius (Hermann) de Romeinen een ongeziene nederlaag bezorgden. Museum en park werden in 2005 onderscheiden met een Europese Cultuurprijs.

De vijfde dag vatten we de terugreis aan via de zogenaamde waterburchten van het Münsterland: we houden even halt bij de oudste waterburcht Burg Vischering en bezoeken daarna met gids Schloss Nordkirchen, het Versailles van Westfalen.

Na het middagmaal gaat het huiswaarts. We vertrekken er om 15u00: aankomst Loppem rond 21u00 en te Oostende rond 21u15 u.

Deze reis wordt uitgewerkt door de thema-afdeling Kunst-Wijs.

Praktisch: we vertrekken om 6.00 uur te Oostende (carparking Visserijschool voorbij hotel Melinda), carpoolparking Loppem om 6.20 uur. Middagmaal te Essen.

We logeren 4 nachten in het hotel Überwasserhof *** te Münster. Avondmaal in hotel, met Italiaans restaurant “Il Cucchiaio d’Argento”. http://www.ueberwasserhof.de/en/

Deelnemingsprijs: 765 € per persoon in een tweepersoonskamer en 880 € voor een single– inbegrepen: reis in luxe autocar, verblijf hotel op basis van halfpension, dranken niet inbegrepen en alle middagmalen op verplaatsing, dranken niet inbegrepen behalve de laatste dag, alle inkomgelden en gidsen, een documentatiemap en een Ethiasreis- en bijstandverzekering. 

Annuleringsvoorwaarden: 100% tot 1 januari 2018. Nadien wordt het bedrag verminderd met de niet recupereerbare gedane kosten. Mogelijkheid tot afsluiten wettelijke annuleringsverzekering

Inschrijvingen tot maximum 40 deelnemers worden chronologisch genoteerd en zijn pas geldig na betaling van een voorschot van 200 € op rekening BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs vzw.

Wacht niet te lang, het aantal kamers is beperkt.

Culturele exploratie naar Stockholm

Naar keuze:

van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni 2019

of

van donderdag 20 juni tot en met zondag 23 juni 2019

Met het Willemsfonds op reis, boeiend en wijs.

Wil jij ook flaneren in het oude en pittoreske stadscentrum Gamla Stan, alles te weten komen over de Vikingen en toffe musea bezoeken? Wil je varen tussen diverse eilanden die samen een der mooiste steden van Europa vormen? Kom dan mee met de vierdaagse cultuurtrip van Willemsfonds Kunst-Wijs.

Het programma bevat een geleide wandeling in het oude stadshart Gamla Stan en Ridderholmen. Gamla Stan is een van de grootste en best bewaarde Middeleeuwse stadsharten van Europa en een van de grootste attracties van Stockholm. Dit is de plek waar de stad gesticht is in 1252. Alles in Gamla Stan en het naastgelegen eiland Riddarholmen is het beste vergelijkbaar met een openlucht museum waar je op je gemak doorheen kunt slenteren. De kleine straatjes met straatkeitjes slingeren zich een weg langs winkeltjes, leuke barretjes en souvenirshops. Binnen Gamla Stan vind je verschillende bezienswaardigheden, waaronder de Stockholm kathedraal, het Nobel Museum en het bekende Koninklijk Paleis. Verder bezoeken we het Vasa museum en het openluchtmuseum Skansen, varen we naar Drottnington waar we het slot bewonderen. We trekken ook naar Kungsholmen en het Stadhuset. Tot slot bezoeken we het Museum Moderne Kunst. Dit alles onder begeleiding van een Nederlandstalige gids.

Deze prijs omvat de vlucht en de bus luchthaven – hotel - luchthaven, taksen, verblijf hotel op basis van kamer en ontbijt en diner, alle middagmalenmaaltijden, toegang tot voornoemde musea, begeleiding door een Nederlandstalige gids, een annulatie- en een reis- en bijstandsverzekering. Niet inbegrepen: dranken aan tafel. Deze reis is enkel voor leden. Niet-leden betalen € 15 extra.

Annuleringsvoorwaarden: vermits vluchten geboekt worden op naam, kunnen ze niet overgedragen worden. Wie annuleert nadat de vluchten geboekt zijn, verliest het volledig bedrag en dient de eigen annulatieverzekering aan te spreken. Dit kan uiteraard enkel voor de redenen die in de verzekering voorzien zijn.

Praktisch

Heenreis: donderdag 30 mei 2019, Brussels V. vlucht BRU-BMA 9u55 - Stockholm A 12u00

Terugreis: zondag 2 juni 2019, Stockholm V. vlucht BMA-BRU 20u25 - Brussel A. 22u40

We verblijven 3 nachten in het Elite Hotel Arcadia **** in de trendy wijk Östermalm

Alle kamers beschikken over airco, badkamer, telefoon, TV, internet toegang, een safe en minibar. 

ofwel

Heenreis: donderdag 20 juni 2019, Brussels V. vlucht BRU-BMA 9u55 - Stockholm A 12u00

Terugreis: zondag 23 juni 2019, Stockholm V. vlucht BMA-BRU 20u25 - Brussel A. 22u40

We verblijven 3 nachten in het Scandic Hotel Clara **** in centrum van Stockholm

Dit hotel ligt tussen het plein Hötorget en de winkelstraat Drottninggatan op 1 metrohalte van Gamla Stan. Het hotel heeft een fitnessruimte, een sauna en gratis wifi.

Deelnameprijs

De reis met vertrek op 30 mei: € 1530 per persoon in een tweepersoonskamer en € 1870 voor een eenpersoonskamer.

De reis met vertrek op 20 juni: € 1290 per persoon in een tweepersoonskamer en € 1445 voor een eenpersoonskamer. Voor deze reis kunnen twee musea nog niet bevestigd worden (wegens de zomerzonnewende) en kan er eventueel een wijziging zijn in het programma.

Wat voorbij is...