Projecten & Wedstrijden

Wat voorbij is:

Wedstrijd modeontwerpers

Catwalk, proclamatie en prijsuitdeling op vrijdag 2 november om 20 u in VLC, de Geuzetorre , Kazernelaan 1, Oostende.


Wil je ook je eigen ontwerp op de catwalk brengen?

Het Willemsfonds steunt creatieve mensen.

En dat zijn niet enkel schrijvers en schilders!

Kunst-Wijs vzw organiseert een wedstrijd voor mode-ontwerpers uit West-Vlaanderen.

Het wedstrijdreglement is hier te vinden.

De geselecteerde ontwerpen – voor dames en kinderen- worden op de catwalk voorgesteld op vrijdag 2 november om 20u. De jury bepaalt de winnaars.

Na de presentatie van de bekroonde ontwerpen en de proclamatie volgt een denderende halloweenparty met het Cubaans Orkest Rey Cabrera.

Ambiance verzekerd!Naar aanleiding van de viering van het 100ste geboortejaar van schrijver-dichter Karel Jonckheere organiseerde het Willemsfonds Oostende vzw in 2006 een poëzie- en een verhalenwedstrijd voor de Jeugd.
 
Deze wedstrijd wordt tweejaarlijks ingericht.

7de Karel Jonckheere – wedstrijd

Een schrijfwedstrijd voor jongeren uit Vlaanderen en Brussel van 9 tot 18 jaar


"REIZEN"Poëten gezocht!


Doe mee met de schrijfwedstrijd "REIZEN" en win waardevolle prijzen. Totale prijzenpot bedraagt 1000 EUR.


Het Willemsfonds Oostende, vzw, wil kinderen en jongeren andermaal aan het schrijven zetten en biedt hen een poëziewedstrijd aan met als thema “REIZEN”.

Het richt zich naar alle jongeren van 9 tot 18 jaar.

De winnende teksten worden gebundeld in een publicatie.


Het doelpubliek: alle jongeren uit Vlaanderen en Brussel.

Er zijn vier leeftijdscategorieën: 9-12 , 12-14, 14-16 en 16-18 jaar.


Deelnemers sturen één gedicht in uiterlijk 30 april 2018. Voorzitter van de jury is Ann Brusseel, classicus, Vlaams Volksvertegenwoordiger en Senator.


De proclamatie is op 19 mei 2018 om 14.30 uur (niet om 14.00 uur), in de Forumzaal van de Stadsbibliotheek "Kris Lambert". De proclamatie zal gepaard gaan met een jeugdgericht cultureel programma gebracht door jeugdauteur Kathelijn Vervarcke met de lezing “Het bijzondere in het gewone”.

Deelnemen is gratis.

Volledig reglement op aanvraag bij Willemsfonds Oostende vzw, , Sonja De Craemer, Ooststraat 42B,b12, 8400 Oostende, 059 802141 of via deze link.


In 2016 was het thema van de poëzie- en verhalenwedstrijd : VLUCHTEN

 

De proclamatie ging door op zaterdag 21 mei . De voorzitter van de jury - schrijfster Katrien Van Hecke bracht er voor de jeugd 'Adderkop en andere historische verhalen' ..

 
Op de foto de prijswinnaars van categorie 16-18 jaar. Achteraan schrijfster Katrien Van Hecke en vooraan Sonja de Craemer, voorzitter Willemsfonds Oostende vzw.

 

met de medewerking van:                

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------  

In 2014 was het thema van de poëzie- en verhalenwedstrijd : GRENZEN
 
De proclamatie ging door op zaterdag 24 mei . De voorzitter van de jury - schrijfster Katrien Van Hecke bracht er voor de jeugd 'Verhalen uit de Groote Oorlog' met bijzondere aandacht voor de jeugdliteratuur rond WO I.
 
 
 
Op de foto de prijswinnaars van categorie 16-18 jaar. Achteraan schrijfster Katrien Van Hecke en vooraan Sonja de Craemer, voorzitter Willemsfonds Oostende vzw.

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
In 2012 was het thema van de poëzie- en verhalenwedstrijd : DROMEN
 
De proclamatie ging door op zaterdag 26 mei . De voorzitter van de jury - schrijfster Katrien Van Hecke bracht er voor de jeugd het epos van Gilgamesj uit het Oude Mesopotamië en Salmann Khader vertelde er over het Bagdad van nu.
Op de foto de prijswinnaars van categorie 16-18 jaar. Rechts schrijfster Katrien Van Hecke en vooraan Sonja de Craemer, voorzitter Willemsfonds Oostende vzw.
 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------
In 2010 organiseerden we opnieuw de Karel Jonckheerewedstrijd voor de jeugd, een poëzie- en verhalenwedstrijd met als thema: "KRONIEK VAN EEN STAD"
 
We ontvingen heel wat knappe verhalen en gedichten. De proclamatie had plaats op zaterdag 29 mei. 
De voorzitter van de jury was jeugdschrijver Pat Van Beirs. 


 
----------------------------------------------------------------------------------------------
Ook in 2008 organiseerden we een VERHALENWEDSTRIJD: "DE MUSEUMREPORTER"
 
We ontvingen heel wat knappe verhalen en reportages over museumbezoeken! De proclamatie had plaats op zaterdag 12 april. Sharon en Debbie Degrieck brachten een spetterende show met tekst en lied: 'Romeo exit Julia'
 
 


---------------------------------------------------------------------------------------------------
 
2006 Poëziewedstrijd "DE JONGE STADSDICHTER"
Verhalenwedstrijd  " EEN VERHAAL UIT JE STAD OF GEMEENTE"

thema: je stad of gemeente

De proclamatie van de winnaars ging door op zaterdag 22 april 2006. Jeugdschrijver Marc de bel gaf er een lezing en signeerde zijn boeken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
de prijswinnaars samen met jeugdschrijver Marc de Bel
 
 

 Andere projecten:

 
 

 
"Een koffer vol verhalen"

Een koffer vol verhalen is een initiatief van het Willemsfonds Oostende vzw met de bedoeling om verhalen van autochtone en allochtone Oostendenaars die op de vlucht sloegen voor de oorlog, te verzamelen.

Vele Oostendenaars zijn in 1940 gevlucht naar Frankrijk of Engeland. Vluchtelingen voor het huidig oorlogsgeweld vonden nu een thuis in Oostende.

De verhalen werden gebundeld in een prachtig uitgegeven boek. De mondelinge verhalen zijn op een cd toegevoegd. Het boek is te bestellen bij Sonja de Craemer, Ooststraat 42B, b12, 8400 Oostende tegen de prijs van 19 EUR (zelf afhalen) of 24 EUR port inbegrepen.

Met de steun van de Stad Oostende. 

SCHRIJFWEDSTRIJD: 
NIEUWE TIJDEN? NIEUWE WAARDEN? BETERE INZICHTEN.....?

“De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel” schreef Joost van den Vondel. Op welk schouwtoneel staan we vandaag (en morgen?). Wie krijgt welk deel? Over welke vragen en mogelijke antwoorden denken we na? Wordt er nog voldoende nagedacht?

We zijn ondertussen een klein decennium gevorderd in de 21ste eeuw. Met het klimaat gaat het niet bijster goed. Er worden nog steeds oorlogen uitgevochten en soms heb je de indruk dat er andere voorbereid worden. Terroristische aanslagen zijn dagelijkse kost. Een economische crisis heeft maatschappelijke gevolgen. Ayaan Hirsi Ali wordt bedreigd omdat ze kritisch schrijft over de Islam en de islamitisch wereld. Kartoens worden ook niet steeds gewaardeerd. In eigen land is er na meer dan veertig jaar en verschillende staatshervormingen nog steeds gezeur over Brussel – Halle – Vilvoorde. De media nodigen ons uit tot meer spelletjes en bieden veel gezwets en oppervlakkigheid. Het denken …! We kunnen negatief verder gaan. Maar, Europa heeft zijn eerste president. Het Verdrag van Lissabon treedt in werking. Europese staten werken aan meer begrip en eenheid. We hebben overal te maken met een multiculturele samenleving. De wil tot een ernstig debat over een streven naar gelijkheid tussen mensen en gelijkwaardigheid in onze gemeenschap groeit. En, met een beetje geluk komt er meer cultuur in ons onderwijs.  

Breken er nieuwe tijden aan? Op basis van welke morele waarden, normen, ethiek? Godsdiensten en de daaraan verbonden instellingen, lekenmoraal en filosofie en vrijzinnigheid, hoe betekenisvol zijn en worden onze filosofische overtuigingen? Beantwoorden de waarden en de moraal die zij voorstaan verder aan onze wensen en verwachtingen? Quid met de maatschappelijke en economische verhoudingen in onze steeds meer globaliserende samenleving? Wat is de invloed van de filosofen op onze samenleving? Hoe zien we onze kennismaatschappij? Maakt een sterk cultuurbeleven ons tot een mooier mens? Wil u zelf nog een reeks vragen aan dit beperkte lijstje toevoegen. We nodigen u uit tot nadenken, én, tot schrijven: “Nieuwe tijden, nieuwe waarden, betere inzichten …?”

Hoe zien de huidige, verschillende generaties de toekomst? We richten ons tot drie leeftijdsgroepen: de jongeren die middelbare en/of beroepsstudies voltooien; zij die verder studeren en/of juist afgestudeerd zijn; de groep die reeds iets -  veel verder – in het leven staat.

Er zijn drie leeftijdsgroepen:

- categorie 1: 16 – 18 jaar;
- categorie 2: 18 – 30 jaar;
- categorie 3: 30 jaar en meer.

De jury stond onder voorzitterschap van dhr. Dirk Verhofstadt. Enkele laureaten op de proclamatie: 

 
Het Willemsfonds Oostende werd opgericht op 26 december 1880 en bestond in 2010 dus 130 jaar.
Om dat te vieren werd een wedstrijd uitgeschreven met als thema de uil: jongeren konden een tekening, schilderij, een drie-dimensionaal werkje of een haiku of gedicht insturen.
Op 4 december was er de proclamatie van de wedstrijd in De Blomme. Een van de 'Les Liseuse Fabuleuses' bracht er verhalen over de uil.
Met de bekroonde werken werd een mooie verjaardagskalender samengesteld. Deze is te koop aan 12 EUR op ons secretariaat.