Uitstappen en activiteiten

Daguitstappen - activiteiten - geleide bezoeken - studiedagen ......
 
 
 
Wat komt.....


Wandeling Josyane Vanhoutte en atelierbezoek

dinsdag 9 juli 2019 om 14:00 uur


Op de website van de stad Oostende lezen we:

Geboren in Oostende op 24 mei 1946 heeft deze zelfstandige kunstenares – tot geen enkele strekking behorend – nu reeds een niet te versmaden plaats ingenomen in de galerij van Oostendse kunstenaars.

“Josyane Vanhoutte toont U de diversiteit van haar ruimtelijk en esthetisch denken en creëren.

Die diversiteit toont de tweespalt aan die haar kenmerkt. Het ene illustreert het andere en in beide aspecten van haar beeldtaal geeft zij blijk van een voortreffelijke en boeiende visie die U stellig zult waarderen. Haar constructief getint afwijken van de traditie en haar eigenzinnig interpreteren van de haar als het ware aangereikte werkelijkheid komt thans heel duidelijk tot uiting in een reeks werken waarbij vreemde vormen ontstaan en groeien die realiteit zijn en toch vervreemding creëren namelijk in haar sculpturen in terra cotta en brons die de uitvergrote vorm zijn van kleine schelpjes die zij op het strand van Bredene heeft gevonden, schelpjes die zij nooit eerder zag en die na enig onderzoek de naam muiltjes of slippers dragen. Het zijn schelpen die als mannetje starten en als vrouwtje eindigen. Is dat geen droom?“ Hugo Brutin

Haar werk is zeer veelzijdig: naast de talrijke opdrachten voor bustes is er het louter creatieve werk, de stripbeeldjes in Middelkerke

We wandelen langs enkele beelden van Josyane die in de stad staan: van de vistrap naar het Kursaal, de Venetiaanse Gaanderijen, de bibliotheek en de brandweerkazerne. We eindigen onze wandeling in de catacomben van de H. Hartkerk waar Josyane ons ontvangt.

Afspraak aan het beeld van Lucy Loes aan de vistrap.

Vooraf inschrijven, deelname 2€ ter plaatse betalen.


Fietstocht langs Crystal Ship en zomerse traktatie

dinsdag 23 juli 2019 om 09:45 uur


We verkennen met gids per fiets de stad op zoek naar de nieuwste aanwinsten van de Crystal Ship. Route: stadscentrum, opex, oosteroever, middagmaal in Ostende Phar East (ruime keuze lunch en kleine gerechten), naar Ensorinstituut, de nieuwe stad. We eindigen in de tuin van René waar we klinken op de zomer met een Willemsfondsbiertje WIJZE WILLEM.

Afspraak om 9u45 aan Toerisme Oostende, Monacoplein

Vooraf inschrijven vereist - betalen (8 EUR) ter plaatse.


Geleid bezoek aan de tentoonstelling 'De geheimzinnige stad' in het Spilliaerthuis

zondag 18 augustus 2019 om 10:50 uur

Geleid bezoek aan de tentoonstelling “De Geheimzinnige stad”.
Léon Spilliaert gidst je door Oostende in 40 kunstwerken uit privécollecties, waarvan 32 nooit eerder getoond. Tijdens deze tentoonstelling wandel je door Oostende.

Als jonge kunstenaar liet Léon Spilliaert zich zonder twijfel inspireren door de diversiteit van zijn geboortestad. Oostende, een stad aan de kust, een belangrijke haven, maar eveneens een mondaine badplaats ! Overdag wandelde hij gefascineerd langs de lanen en parken, ‘s nacht flaneerde hij op de dijk en in de koninklijke galerijen. Veel liever verkoos hij de stad te verkennen buiten het druk seizoen, wanneer hij geborgenheid zocht in de verlaten straten en wijken die beantwoordden aan zijn drang naar melancholie en eenzaamheid.

Vooraf inschrijven - deelname 8€, overschrijven op BE62 0010 6695 7661 van Willemsfonds Oostende, vzw


Wat voorbij is.....

Dag van de Zee

donderdag 23 mei 2019 om 08:30 uur, VLIZ Oostende en De Oesterput Oostende


Programma


 1. studievoormiddag

  08u30 Registratie en verwelkoming
  Prof. dr. Silvain Loccufier, em. (VUB)

  09u00 Rol van het VLIZ en onderzoeksschip RV Simon Stevin
  Dr. Jan Seys (communicatieverantwoordelijke VLIZ)

  09u30 Diverse wiskundige modellen om de zee te meten
  Dr. Vera Van Lancker (Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen)

  10u15 De Noordzee ontgonnen: zand en grind uit het Belgisch deel van de Noordzee
  Koen Degrendele (FOD Economie – Dienst Continentaal Plat)

  10u45 Uitdagingen voor marien onderzoek in het kader van diepzee mijnbouw

  Prof. dr. Ann Vanreusel (UGent, hoofd onderzoeksgroep Marine Biologie)

  11u15 Woord aan de deelnemers - Afsluiting

  De Noordzee ontgonnen: zand en grind uit het Belgisch deel van de Noordzee

  Spreker: Koen Degrendele (FOD Economie – Dienst Continentaal Plat)

  Koen Degrendele (FOD Economie – Dienst Continentaal Plat)

 2. lunch

  Vanaf circa 12:15u – Lunch in De Oesterput

  Lunch (met kreeft) in Restaurant De Oesterput: bijkomend €45,-

  Lunch (zonder kreeft: bijkomend €40,-

Inschrijven via UPV: per mail naar upv@vub.be of telefonisch: 02 614 82 20


Daguitstap naar Amsterdam: David Hockney en Rembrandt

zondag 5 mei 2019 om 06:00 uur (volzet)
zondag 12 mei 2019 om 06:00 uur (tweede, gelijkaardige uitstap)


Op zondag 5 mei en op zondag 12 mei bezoeken we in Amsterdam twee merkwaardige tentoonstellingen.

In het Van Gogh museum is David Hockney te gast. 'Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature'.
De wereldberoemde kunst van David Hockney (1937) is kleurrijk en kolossaal. Hockney haalt veel inspiratie uit de natuur, hij gebruikt felle kleuren en experimenteert met perspectief. Ook van Gogh hield zich hier mee bezig. Deze overeenkomsten zijn geen toeval. Vincent van Gogh was een grote bron van inspiratie voor David Hockney. We ontdekken alle parallellen tussen de twee grote kunstenaars in de tentoonstelling Hockney - Van Gogh: The Joy of Nature.
In de tentoonstelling zijn enkele meesterwerken van Van Gogh te zien naast Hockneys imposante landschappen, met als hoogtepunt The arrival of spring in Woldgate (2011) (in bruikleen uit het Centre Pompidou Parijs).

In het Rijksmuseum bezoeken we de tentoonstelling ‘Alle Rembrandts’.
Ter gelegenheid van zijn 350ste sterfjaar in 2019 presenteert het Rijksmuseum voor het eerst in de geschiedenis een overzichts-tentoonstelling van alle schilderijen, prenten en tekeningen van Rembrandt uit eigen collectie.
Met topstukken als De Nachtwacht, Marten & Oopjen, Het Joodse Bruidje en De Staalmeesters, beheert het Rijksmuseum de grootste collectie Rembrandt-schilderijen ter wereld en bovendien het meest representatieve overzicht van zijn gehele oeuvre. Het is een unicum, gezien de kwetsbaarheid van de tekeningen en prenten, dat de hele collectie samen wordt getoond. De tentoonstelling Alle Rembrandts geeft een weergaloos beeld van Rembrandt als kunstenaar, als mens, als verhalenverteller en laat zien hoe vernieuwend hij was.

En we sluiten het dagje Amsterdam af in Restaurant Indrapura met een Indonesische rijsttafel ‘Purnama’.

Praktisch
6u bus Oostende, 6u15 carpoolparking Loppem.
11u David Hockney in het Van Gogh museum
12u30 vrije lunch
15u Rijksmuseum ‘Alle Rembrandts’
18u Indonesische rijsttafel in restaurant Indrapurna
Terug uit Amsterdam 19u0, Loppem 23u15, Oostende 23u30
Prijs: 110€
Inbegrepen: bus + fooi chauffeur, inkom Van Gogh museum en tentoonstelling Hockney, inkom Rijksmuseum tentoonstelling Rembrandt, rijsttafel dranken inbegrepen, documentatie.

Inschrijven via sonja.decraemer@skynet.be
Na ontvangst van bevestiging van de inschrijving het vereiste bedrag overmaken op rekening BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs vzw.


Daguitstap naar Brussel: NOB-plus day

zondag 28 april 2019 om 10:00 uur

Naar jaarlijkse gewoonte neemt Kunst-Wijs deel aan de NOB+day. Deze formule biedt je de kans om een ganse dag te genieten van cultuur in Bozar.

We starten om 10u30 met een geleid bezoek aan de tentoonstelling ‘Bernard d’Orley: Brussel en de renaissance’.

Bernard van Orley was een van de absolute spilfiguren van de renaissance in de Lage Landen. BOZAR en de grote Belgische instellingen slaan de handen in elkaar voor de allereerste belangrijke monografische tentoonstelling rond deze 16de -eeuwse kunstenaar. Van Orley was schilder aan het hof van Margaretha van Oostenrijk en Maria van Hongarije, werd overladen met opdrachten en kwam al erg jong aan het hoofd van een van de grootste ateliers van zijn tijd. Hij schilderde religieuze taferelen maar ontwierp ook wandtapijten en glasramen. Bijzondere aandacht gaat naar zijn portretten, die hem in een indrukwekkend netwerk plaatsen van politieke raadgevers, invloedrijke geestelijken en humanistische denkers. Zijn werk stond in constante dialoog met dat van tijdgenoten als Albrecht Dürer en Rafaël.

Voor het eerst worden de werken Van Orley uit alle hoeken van de wereld samengebracht in één tentoonstelling, op de plek waar ze ooit ontstonden. Een historische kans om deze Brusselse meester te (her)ontdekken.

Daarna genieten we van een voortreffelijke lunch in Brasserie Victor en na de koffie krijgen we een inleiding op het concert.

Uiteindelijk gaan we naar de Henri LeBoeuf zaal om te genieten van het concert van het Nationaal Orkest van België.

Op het programma: John Corigliano ‘Fantasia on a Ostinato’ , Georges Bizet, aria’s uit Carmen door sopraan Elisabeth Kulman en Igor Strawinsky ‘De vuurvogel’.

Dirigent Hugh Wolff.

Praktisch: zo 28 april. Afspraak in het Centraal Station Brussel om 10u.

Prijs: 69€ , inbegrepen: tentoonstelling + gids, lunch, dranken en koffie inbegrepen, concert.

Inschrijven bij sonja.decraemer@skynet.be en inschrijving bevestigen door betaling van 69€ op rekening BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs vzw.Daguitstap naar Antwerpen – de Zoo achter de schermen en concert met Antwerp Symphony Orchestra en Steven Osborne, pianist

zaterdag 26 januari 2019


Op zaterdag 26 januari bezoeken we de Zoo achter de schermen, lunchen we in het zelfbedieningsrestaurant van de zoo en in de namiddag vleien we ons in de rode pluche van de vernieuwde Koningin Elisabethzaal voor een fantastisch concert.

ZOO backstage

Achter de schermen van de dierentuin

Tussen de ZOO en het Centraal Station loopt een lange dienstgang waar een gewone bezoeker nooit komt. In ZOO Backstage dus wel! We beginnen met het ontstaan van de ZOO zo’n 170 jaar geleden. We bezoeken de zeeleeuwen in hun privé-vertrekken. Via de operatiezaal en de quarantaine belanden we onder het Aquarium bij pompen en filters maar ook zeepaardjes en koralen. De kweek van vogelspinnen en kakkerlakken en onze vriendelijke handtamme slang sluiten de tocht af. Durf je?

Duur: 1,5 uur

* Door de vele trappen en smalle doorgangen is deze rondleiding niet geschikt voor minder mobiele mensen.

Tijdens de rondleiding backstage zijn er weinig dieren te zien en het gaat soms de technische kant op. Daarom gaan we eerst een uurtje genieten van de Zoo (en de dieren) alvorens we het backstage bezoek aanvatten.

Steven Osborne betovert met Ravel

Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen, met de nieuwe Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis. Onder leiding van vaste gastdirigent Philippe Herreweghe en eredirigent Edo de Waart wil het orkest ontroeren en inspireren. Wij nemen je mee naar ‘We’ll always have Paris’.

Net voor Ravel zijn pianoconcerto componeerde, ging hij samen met Gershwin op muzikale ontdekkingstocht in Harlem. Hun bezoek aan de legendarische Cotton Club verwerkte Ravel in zijn bluesy pianoconcerto. Gershwin zette op zijn beurt het verkeersgewoel en het getoeter van taxi’s in Parijs op muziek in An American in Paris. Twee heerlijke meesterwerken die in de topakoestiek van de Elisabethzaal echt helemaal tot hun recht komen.

Kazuki Yamada is dirigent van dienst en achter de piano zit Steven Osborne, een Schotse toppianist.

Extra voor Willemsfondsers!

We gaan je verwennen! Niet alleen zijn de tickets rang 1 of 2, je krijgt ook een programmaboekje en tijdens de pauze een glaasje cava cadeau in een aparte ruimte! Als kers op de taart is er na het concert speciaal voor onze groep een ‘meet & greet’ met de dirigent of de solist.

Praktisch:

Samenkomst in hall station Oostende om 7u50, trein 8u08 naar Antwerpen.

Vrij bezoek Zoo van 10 tot 11u en geleid bezoek backstage om 11u.

Vrije lunch in zelfbedieningsrestaurant van de Zoo
Concert om 15 u in de Elisabethzaal.

Prijs: 65€, inkom Zoo, gids in de Zoo en concert.

Storten op rekening BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs vzw.15 september 2018: Provinciale dag te Poperinge22 september 2018: bezoek aan Villa Cavrois en de textielfabriek Cavrois-Mahieu.


Villa Cavrois in Croix
Om een van de indrukwekkendste kastelen van Frankrijk te zien, hoef je niet ver te rijden. Tussen Roubaix en Rijsel staat een modernistisch ‘kasteel’ dat door zijn originaliteit en gedurfde architectuur kan wedijveren met kastelen uit de vorige eeuwen. De villa Cavrois, een werk van de architect Robert Mallet-Stevens, figuur van de modernistische stroming, werd tussen 1929 en 1932 in Croix ontworpen en gebouwd, als architecturaal manifest, voor Paul Cavrois, textielindustrieel uit het Noorden, en zijn  gezin. Tijdens de bezetting werden Duitse soldaten ondergebracht in de villa, die daardoor nagenoeg vernield werd.

In 1990 werd de villa van de ondergang gered door de mobilisatie van burgers en werd hij geklasseerd als historisch monument en in 2001 werd de villa aangekocht door de staat. In 2003 werd begonnen met gigantische restauratiewerken die in 2015 beëindigd waren. We brengen een geleid bezoek aan de villa.

Lunch in Le Bô Jardin
Aperitief Kir Vin Blanc & ses Biscuits Salés
Panna Cotta au Brocoli & Salade de Queue d’Ecrevisse
Longe de Cochon, Brochette de Grenaille au Laurier &Tomate Rôtie
Gaspacho de Pastèque & Fraises en Salade

1/3 de vin (rouge, rosé, blanc)
1/2 bouteille d’eau (plate ou gazeuse)
Café ou thé

Bezoek aan de textielfabriek Cavrois-Mahieu - Le Non Lieu
Op drie kilometer van de luxueuze villa bevindt zich één van de drie textielfabrieken van de familie: de fabriek Cavrois-Mahieu is de getuige van een industrieel avontuur van de familie en van duizenden arbeiders en kaderleden die er gewerkt hebben van 1887 tot 2000.

Jean Cavrois-Mahieu, textielbaron, bezat een katoenspinnerij in Roubaix en sticht er in 1887 de «société Cavrois-Mahieu et fils» in de rue Montgolfier om er zijn zonen Jean en Auguste Cavrois-Lagache te installeren. Aanvankelijk is het een wolspinnerij maar snel komen daar nieuwe activiteiten bij zoals weven, verven en bewerken van stoffen. Na  de oorlog waarin zijn oudste broer Jean sterft, zal  Paul Cavrois-Vanoutryve in 1919 de onderneming gesticht door zijn grootvader overnemen. Hij is de opdrachtgever voor de villa Cavrois in 1932. Hij blijft de zaakvoerder tot aan zijn dood in 1965.

De industrieel ontwikkelt het familiebedrijf dat zijn hoogtepunt kent in de jaren 50. Hij plaatst elk van zijn vier zonen aan het hoofd van een afdeling: Jean leidt de spinnerij, Francis de  weverij,  Michel de ververij en  Paul jr. de stoffenafdeling. In deze periode werken er 800 mensen in de bloeiende onderneming. In de jaren 70 breiden ze nog uit met synthetische vezels voor breiwerk, maar vanaf dat moment lijdt de onderneming onder de toenemende concurrentie door mondialisering die de textielnijverheid bedreigt. In 1996 doet de 5de generatie Cavrois afstand van het bedrijf dat nog vier jaar verder werkt onder overname. In 2000 worden de deuren definitief gesloten.

We bezoeken met gids dit prachtig stuk industrieel erfgoed en zien de culturele invulling die men er aan gegeven heeft.

Programma
Vertrek bus in Oostende aan de Visserijschool: 8u30.
Halte Loppem (carpoolparking) om 8u45, Kuurne Hoeve Vande Walle om 9u15
11u: geleid bezoek Villa Cavrois
13u: lunch
16u30: geleid bezoek ‘Koor van licht’
18u: afreis

Inschrijven
Verplicht via sonja.decraemer@skynet.be met vermelding van het aantal personen en de namen.
Inschrijving geldig na storting van € 62 pp op rekening BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs vzw.

foto ©Jean-Luc Paillé


Donderdag 27 september: Dag van de Zee

 1. studievoormiddag

  08u30 Registratie en welkomstkoffie

  09u00 Verwelkoming
  Prof. dr. Silvain Loccufier, em. (VUB)

  09u15 Robots en andere innovaties op zee
  Dr. Jan Seys (communicatieverantwoordelijke VLIZ)

  09u45 Verdronken landschappen van de Belgische kust: de Noordzee
  Dr. Maikel De Clercq (UGent, vakgroep Geologie)

  10u15 Chemische vervuiling in de Noordzee
  Dr. Bavo De Witte (ILVO,UGent)

  11u45 De zeemeeuw bestaat niet! Reflecties van onderzoek met hightech GPS–zenders naar het gedrag en wangedrag van grote meeuwen

  Dr. Eric Stienen (INBO)

  12u30 Afsluiting

 2. lunch

  13u00 De zee geproefd
  Buffet met kreeft. De Oesterput, Oostende

PRAKTISCH

Locatie:

Studievoormiddag:

VLIZ, Wandelaarkaai 7, 8400 Oostende

UNESCO-auditorium

Lunch: De Oesterput, Schietbaanstraat 84, 8400 Oostende

Deelname:

Studievoormiddag: 10 euro

Lunch: 45 euro (buffet met kreeft per persoon)

TOTAAL: 55 euro

Inschrijvingen en betalingen:

Inschrijven is, omwille van organisatorische redenen, verplicht en kan bij UPV vzw, T 02 614 82 20, E upv@vub.ac.be, W http://upv.vub.ac.be.

Betaling voor vrijdag 14 september 2018

Gelieve het totale bedrag te storten op rekening van UPV vzw IBAN BE02 0017 2587 6540 met vermelding van ‘Studiedag VLIZ 27-09-2018’ en het aantal personen.

Eenmaal we uw inschrijving en betaling ontvangen hebben, bent u definitief ingeschreven. Een tiental dagen voordien krijgt u bevestigingsmail met alle nodige praktische informatie.

Organisatie: VLIZ, Uitstraling Permanente Vorming, UPV-kern Westkust (Koksijde), UPV-kern Oostkust (Blankenberge), V.L.C. Oostende, Willemsfonds Oostende, Auguste Vermeylenfonds Oostende, Vrijzinnig Bredene


Het Betere Boek: Franse cultuurdag voor Willemsfondsers

zaterdag 6 oktober 2018 om 10:00 uur, Lakenmetershuis, Gent


Daguitstap naar Parijs - bezoek aan L'Atelier des Lumières en aan het atelier van Giacometti - 21 oktober

Atelier des Lumières – het eerste digitaal museum voor Schone Kunsten.

Beleef deze unieke ervaring – laat u onderdompelen in de kunst van Gustav Klimt, Egon Schiele en Hundertwasser, begeleid door prachtige muziek.

Parijs zorgt voor een primeur: een digitaal museum voor schone kunsten. In een voormalige metaalgieterij in het elfde arrondissement is een tijdje geleden "L' Atelier des lumières" opengegaan. In de grote hallen worden bestaande en nieuwe kunstwerken met lasers geprojecteerd op muren die tot tien meter hoog zijn. Bezoekers worden zo helemaal ondergedompeld in de kunstwerken. Naast de videoprojecties zijn er ook indrukwekkende soundscapes.

Een wandeling door het museum is een compleet nieuwe ervaring die alle zintuigen aanspreekt. Er zijn ook installaties waarbij een schilderij tot leven komt en personages uit het kader stappen, bijvoorbeeld op de tonen van Wagners Tannhäuser.

Voor zijn opening heeft het Atelier des Lumières een presentatie uitgewerkt rond de belangrijkste vertegenwoordigers van de Weense artistieke scène van het eind van de 19e eeuw, waar Gustav Klimt de belangrijkste figuur is. Ter gelegenheid van het 100 jarig overlijden van Klimt en van Egon Schiele worden hun werken getoond begeleid door schitterende en juist gekozen muziek.

In het keizerlijke Wenen van het eind van de 19e eeuw was Gustav Klimt een van de decoratieve schilders van de monumenten van de Ringstrasse.

Aan het begin van de nieuwe eeuw komt hij aan het hoofd van de Weense “Sécession”, een stroming die de kunst diepgaand wil herdenken. Beroemd maar ook gecontesteerd, opent Klimt de weg naar de moderne schilderkunst. Goud en decoratieve elementen, karakteristiek voor zijn werk, blijven een symbool van deze artistieke revolutie. De tentoonstelling dompelt ons onder in de werken die precies zijn succes en kenmerk waren: de gouden periode, de portretten en de landschappen.

Naast Klimt worden eveneens de werken getoond van grote Weense artiesten als Egon Schiele en Friedensreich Hundertwasser, die beïnvloed waren door het werk van Klimt. Schiele brengt nieuwe manieren om het landschap en het menselijk lichaam te tonen. Wat Hundertwasser betreft:we zien zijn symbolische schilderwerken en zijn architecturale constructies.

Wie niet graag 1 uur rechtstaat, kan zich voorzien van een museumstoeltje. Die zijn niet beschikbaar ter plaatse. Verwittiging voor mensen met epilepsie: de vertoning Hundertwasser bevat een aantal psychedelische projecties- snel wisselend en sterk gekleurd.

Lunch in La Coupole – een begrip in Parijs

Aperitief Kir Vin Blanc

Voorgerecht/ Hoofdgerecht/ Dessert (nieuw menu in september)

25 cl kwaliteitswijn, water, koffie of thee

Bezoek aan het atelier van Giacometti

Hij ging zuipen met Sartre, wandelen met Beckett en noemde mislukking zijn trouwste vriend, maar Alberto Giacometti creëerde tussendoor ook de meest iconische beelden van de twintigste eeuw. Dik vijftig jaar na zijn dood kunt u diens Parijse atelier eindelijk bezoeken, of toch een reconstructie daarvan.

De Giacometti Stichting in Parijs bestaat sinds 2003 en conserveert en promoot het werk van kunstenaar Alberto Giacometti. De beeldhouwer en schilder is vooral bekend van zijn lange dunne beeldhouwwerken. Met meer dan 300 sculpturen, 90 schilderijen en duizenden papieren werken bezit de stichting de grootste collectie Giacometti ter wereld. Het grootste deel van de collectie is nooit toegankelijk geweest voor het publiek sinds de artiest zijn dood in 1966. Daar komt nu verandering in. Op 20 juni opent het Giacometti instituut zijn deuren in de historische Montparnasse wijk in Parijs. Een buurt waar de beeldhouwer zelf leefde en werkte. Het instituut wil een breed publiek laten kennis maken met het werk van de kunstenaar.

Het hoogtepunt van het nieuwe instituut moet de heropgebouwde studio van Giacometti worden. Dat interieur is zorgvuldig bewaard door Anette Giacometti, de weduwe van de kunstenaar. In het atelier zullen twee van de drie bewaarde originele muren te zien zijn. Samen met nog nooit getoonde sculpturen in pleister en klei. Ook de originele meubels en schilderijen krijgen er een plaats.

Pronkstuk van het project, dat werd gefinancierd door de verkoop van een Juan Miro-schilderij dat Giacometti ooit van zijn Catalaanse collega had gekregen, is de heropgebouwde studio, waar samen met nooit eerder getoonde sculpturen ook twee van de drie originele, door Giacometti beschilderde en gegraveerde muren te zien zijn, plus meubels en schilderijen. Voor de reconstructie kon de stichting bogen op de hulp van Giacometti's weduwe Annette, die het interieur tot aan haar dood in 1993 bewaarde, én op die van Michel Bourbon, de restaurateur die de muren neerhaalde en verplaatste van de Rue Hippolyte-Maindron naar de huidige locatie even verderop.

Programma

Vertrek bus Oostende Visserijschool: 6u00

Halte te Loppem (carpoolparking) om 6u15, te Kuurne Hoeve Vande Walle 6u45

10u30 bezoek l’Atelier des Lumières

13u Lunch

15u30 geleid bezoek aan het atelier van Giacometti

17u afreis

Prijs 115 € pp

Inschrijven verplicht sonja.decraemer@skynet.be met vermelding van het aantal personen en de namen.

Inschrijving geldig na storting van 115€ pp op rekening BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs vzw


Vrijdag 3 augustus: Fietstocht langs Crystal Ship

In augustus fietsen we het parcours van de Crystal Ship met gids.

Afspraak om 10u aan De Grote Post (opgelet, dit is veranderd - zo stond het niet in de Wijze Willem). Inschrijven gewenst.

“The Crystal Ship” meerde tijdens de paasvakantie voor een derde keer aan in Oostende: wereldbekende en gerenommeerde kunstenaars, gigantische muurschilderingen en interventies in de stad. De nieuwe en de bestaande werken vormen een permanent artistiek parcours in de binnenstad en op Het Groen Lint rond Oostende.

De opening vond plaats op 7 april op het Monacoplein. Vanaf dan zijn alle nieuwe en bestaande werken permanent te bewonderen in Oostende. Met toppers als o.a. Martin Ron (AR), Colectivo Licuado (AR), Etam Cru (PL), Gaia (US), Milu Correch (AR), Sam3 (ES), Telmo & Miel (NL), ... is de stad alvast weer enkele parels rijker geworden.

Prijs: 5€ vooraf betalen of ter plaatse betalen. Middagmaal in het Koninginnehof ("Laiterietje").

(Photo © Henrik haven)


Vrijdag 6 juli: Uitstap met gids naar Beaufort Westkust (met de tram)

Beaufort is een cultuurtoeristisch project aan de Belgische Kust. Om de drie jaar brengen een selectie van nationale en internationale kunstenaars er hun werken in de openbare ruimte. Dit alles in de natuurlijke biotoop van het kustlandschap.

De zesde editie van Beaufort, Beaufort 2018 vindt plaats van 30 maart tot 30 september 2018, onder leiding van curator Heidi Ballet.

Op vrijdag 6 juli verkennen we Beaufort Westkust met gids

Samenkomst aan het tramstation om 8u30.

We rijden tot het verste punt Adinkerke en keren dan in etappes terug. Behalve het kunstwerk te Adinkerke liggen de andere werken telkens dicht bij een tramhalte. We nemen het middagmaal onderweg.

Inschrijving gewenst.

Deelname 10€Dag van de duurzaamheid - zaterdag 26 mei 2018

Locatie: Ontmoetingscentrum ‘t Viooltje, Violierenlaan 3b, Oostende

Op zaterdag 26 mei organiseert het Willemsfonds een dag om geïnspireerd bezig te zijn. Willen we onze kinderen en kleinkinderen een duurzame toekomst bieden, dan moeten we anders gaan nadenken over wonen, bouwen, energiegebruik en mobiliteit.

 1. Van 10:00 tot 12:00

  (A) Workshop: maak je eigen muurtuin (max 20 deelnemers)

  Landschapsarchitect Chantal Blanckaert van Greenplanning uit Jabbeke wijdt ons in in de geheimen van de muurtuinen. Daarna begeleidt kruidenexpert en natuurgids Rita Neyt uit Assebroek (Brugge) ons in het maken van een muurtuin met kruiden. Tijdens het maken steken we heel wat op over het onderhoud van de muurtuin, het medicinaal gebruik van kruiden en het maken van heerlijke  thee met de planten uit onze muurtuin.

 2. Van 12:00 tot 13:00

  (B) Lunch

  (broodjeslunch)

 3. Van 13:00 tot 15:15

  (C) Film 'Plannen voor plaats' en nabeschouwing met Nic Balthazar en Bart Tommelein

  We moeten anders gaan nadenken over wonen, bouwen, energiegebruik en mobiliteit. Aan de hand van inspirerende voorbeelden en van gesprekken met vernieuwers laat de film ‘Plannen voor plaats’ zien hoe het beter kan. We moeten de ruimte die ons rest verstandig gebruiken.

  Na een inleiding door Nic Balthazar bekijken we de documentaire “Plannen voor plaats” die Nic Balthazar maakte voor de Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck. De bouwmeester wil ons gebruik van de beschikbare grond radicaal over een andere boeg gooien. Hij heeft een visie, maar wat houdt deze in voor u en ik? En kunnen wij leven met deze vernieuwende aanpak?

  In aanwezigheid Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein en documentairemaker Nic Balthazar volgt een boeiende nabeschouwing.

  Aan de hand van een aantal stellingen peilen we naar hun visie en ideeën. Ook u kunt uw vragen stellen of meedenken met de twee klimaatbehoeders.


Praktisch

U kan ook inschrijven voor deelmodules : voormiddag (A), namiddag (C), al of niet een broodjeslunch (B), of totaal programma A+B+C.

Kostprijs
A: Voormiddag 30 € - je neemt het afgewerkt paneel (60cmx60cm) mee naar huis
B: lunch 12€
C: inleiding film, filmvoorstelling en nabespreking 10 €

Inschrijven bij sonja.decraemer@skynet.be en het vereiste bedrag storten op rekening BE62 0010 6695 7661 van Willemsfonds Oostende vzw met vermelding van de modules.

Deze activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door de steun van Dekotap bvba.

Zondag 17 december: geleid bezoek aan "Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam"
 
22 oktober opende de opvolger van De Zee - salut d’honneur Jan Hoet (2015): in de tweede editie van deze driejaarlijkse internationale tentoonstelling staat ‘het vlot’ centraal. 

Het Vlot. Kunst is (niet) eenzaam / The Raft. Art is (not) Lonely gaat over het vaartuig en de vervoering van kunst.

De kunstenaar Jan Fabre werd begin dit jaar gevraagd als curator van deze nieuwe editie, een uitdaging die hij vol enthousiasme aangaat! Samen met Joanna De Vos zal hij het project cureren.

Praktisch: we maken er een dagactiviteit van maar je kan uiteraard ook enkel tot de middag meedoen.
Afspraak in MuZee om 9u50 (opgelet: uur gewijzigd).
Deelname: 14 EUR leden, 16 EUR niet-leden. Inbegrepen: inkom en gids. Dit ticket geeft je toegang tot alle locaties van "Het Vlot" en alle tentoonstellingen van het MuZee (met uitzondering van de vleugel "Ensor-Spilliaert - 4 EUR extra).
De gids vertrekt daarna met ons uit MuZee en we doen een aantal andere locaties van het Vlot onderweg naar CC De Grote Post. Tegen 13u is er tijd voor een hapje in De Grote Post of de omgeving.

Deel 2: Om 14u bezoeken we de tentoonstelling in de Venetiaanse Gaanderijen tot 14u50. Om 16u30 het vervolg……………….. De namiddagmodule kost 4€/5€ bijdrage voor de gids.

Daguitstap Brussel: Europalia Brussel Indonesië op zondag 14 januari


Op zondag 14 januari gaan we op daguitstap naar Brussel.

We bezoeken met gids twee tentoonstellingen in het kader van Europalia Indonesië : Ancestors and rituals” en na de lunch “Power and other things”.

Deze expo voert je mee langs de stormachtige geschiedenis van Indonesië, van het Nederlandse en Japanse bewind tot vandaag. Door de ogen van negentiende- en twintigste-eeuwse kunstenaars zie je hoe de kunsten gaandeweg evolueerden. In het werk van hedendaagse kunstenaars als Agung Kurniawan, Wendelien van Oldenborgh, Ana Torfs en vele anderen ontdek je dan weer hoe handel, cultuur, religie, ideologie en oorlog in Indonesië onlosmakelijk met elkaar was verbonden.


Lunch in Brasserie Victor van Bozar:
Hoevekip, seizoensgroenten, “Ratte du Touquet”-aardappelen, dragonsaus
Trio van desserts: tiramisu, panna cotta met seizoensfruit, chocolademousse
Wijn en water tijdens de maaltijd en een koffie of thee

Praktisch:
Verzamelen in de lokettenzaal van het station Oostende om 8u30
Samenkomst lokettenhal Centraal Station om 10u.
Prijs:75 €. Inkom van de 2 tentoonstellingen+ gids + lunch (drank en koffie inbegrepen), niet leden 78 €

Inschrijving geldig na storting op BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs vzw - Pas op: nieuw banknummer !!!


Geleid bezoek aan de tentoonstelling “De droom van anderen” in het Spilliaerthuis zondag 18 februari 11u


De droom van anderen. Léon Spilliaert, illustrator van Verhaeren, Maeterlinck, Hellens,…

Als jonge kunstenaar voelde Spilliaert zich nauw verbonden met de literatuur en de auteurs van zijn tijd zoals Emile Verhaeren en Maurice Maeterlinck … De creatieve sfeer van de symbolistische literatuur beantwoordde in talrijke opzichten aan zijn persoonlijk artistiek zoeken. Hij herkende in de poëtische beeldtaal waarden die sterk bij zijn suggestief visionair talent aansloten. Naast de gedrukte uitgaven waarin originele illustraties bij de tekst zijn opgenomen, worden ook autonome tekeningen en aquarellen geselecteerd die stilistisch en thematisch rechtstreek verband houden met de literaire invloedssfeer.Praktisch
Afspraak om 10u50 aan het Spilliaerthuis, Astridlaan 7
Deelname: leden 8€, inkom en gids, 10€ niet-leden
Inschrijven bij sonja.decraemer@skynet.be of 059 802141


Zondag 25 februari daguitstap naar Brussel : NOB+days in Bozar

Naar jaarlijkse gewoonte nemen we deel aan de Bozar NOB+day: een combinatie van een prestigieuze tentoonstelling, een lekkere lunch en een concert door het Nationaal Orkest van België (NOB).

Op het programma:
10u30    Geleid bezoek aan de tentoonstelling Fernand Léger
12u 30    Lunch Café Victor
14u00    Inleiding op het concert
15u        Concert o.l.v Hugh Wolff

BOZAR en het Centre Pompidou-Metz brengen een tentoonstelling over een van de bekendste moderne kunstenaars, en een gepassioneerde observator van een bruisende eeuw: Fernand Léger. Zijn schilderstijl breekt met de artistieke conventies van zijn tijd en probeert de versnippering en het gesyncopeerde ritme van een almaar sneller wordende samenleving te vatten. Hij schildert stedelijke landschappen vol auto’s en machines. Voor hij schilder werd, liep Léger stage bij een architect, en die bijzondere band met architectuur blijft. Met de avant-gardedichters deelt hij de fascinatie voor nieuwe manieren om visueel te communiceren, zoals reclame en typografie. Hij is in de ban van Charlie Chaplin en film. Léger werkt zijn hele carrière lang samen met regisseurs, choreografen en componisten om decors en kostuums te ontwerpen. Deze bijzondere tentoonstelling wil je laten kennismaken met elk facet van deze 20e-eeuwse duizendpoot.

Concert:
Grégory d’Hoop, When Beethoven meets the gusle-player
Edvard Grieg, Concert voor piano en orkest.
Dmitri Shostakovich, Symfonie nr 10
Soliste Gabriela Montero, piano
Dirigent Hugh Wolff

De Amerikaanse dirigent Hugh Wolff volgt in 2017 Andrey Boreyko op als vaste dirigent van het Nationaal Orkest van België (NOB). Boreyko neemt volgend jaar na vijf jaar afscheid van het Nationaal Orkest.Praktisch
Verzamelen in de lokettenzaal van het station Oostende om 8u30
Samenkomst lokettenhal Centraal Station om 10u.
Deelname:69 €. Inkom van de tentoonstelling+ gids + lunch (drank en koffie inbegrepen) en concert. Niet leden betalen 75€
Inschrijven bij sonja.decraemer@skynet.be of 059 802141

Inschrijving geldig na storting op BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs vzw – Pas op: nieuw banknummer !!!


Dag uitstap naar Parijs op zaterdag 3 maart 2018

Nog niet de gelegenheid gehad het MoMa (Museum of Modern Art) van New York te bezoeken?
Kom dan mee met WF Oostende en Kunst-Wijs naar Parijs!

Het MoMa komt naar Parijs met 200 topstukken uit zijn verzameling moderne kunst en palmt de Fondation Vuiton in.
Op zich is dit museum een parel van moderne architectuur.


En daar is de stichting Vuiton in geslaagd….

De tentoonstelling die we bezoeken: “Être moderne: le MoMa à Paris” toont
een selectie van200 werken uit de collectie van 6 departementen van het MoMa. Ze geven een beeld van de geschiedenis van het museum en de gevolgde politiek bij de collectievorming. De tentoonstelling vult het ganse Vuiton-museum. Ze bevat schilderijen, beelden, tekeningen, foto’s, films en voorwerpen uit het domein van de design en de architectuur.
Er is werk van PaulCézanne, Salvador Dali, Walt Disney, Marcel Duchamp, Edward Hopper, Frieda Kahlo, Gustav Klimt, Rem Koolhaas, Roy Lichtenstein, Sol Lewitt, René Magritte, Mies van der Rohe, Pablo Picasso, Man Ray, Henri Matisse, PietMondriaan, Jackson Pollock, Gerhard Richter, Mark Rothko, Andy Warhol …..enz………..


Lunch in “La Terrasse du Jardin”
Blanquette de veau, crème brûlée, un café et une bouteille de vin pour 4 pers.

In de namiddag bezoeken we de “Philharmonie de Paris” in de Cité de la Musique (definitieve bevestiging in december – afhankelijk van het repititieschema)

Praktisch
We reizen met een bus van International Tours: vertrek te Oostende om 6.00u stipt. Halte te Loppem en Kuurne (Hoeve Vandewalle) –terug te Oostende omstreeks 22u
Deelname: 105 € lden, 115 € niet-leden. Inbegrepen: bus + fooi chauffeur, inkom museum en Philharmonie, lunch.

Inschrijving geldig na storting op BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs vzw – Pas op: nieuw banknummer !!!


Fietstocht "The Crystal Ship" (verkorte versie) maandag 30 oktober


Vertrek om 14u aan het Kursaal / bureau van Toerisme

Voor de kinderen: onderweg een gratis pannenkoek.Bijwonen van Ballet "De Vuurvogel" - Ballet van Vlaanderen te Gent op zondag 15 oktober


Vertrek met de trein van 13.09 u uit Oostende.

Op het programma o.a de Vuurvogel van Strawinsky. Choreografie Sidi Larbi Cherkaoui


Daguitstap naar Antwerpen : geleid bezoek aan het MUHKA (9 september).Op zaterdag 9 september bezochten we het vernieuwde MHKA en de tentoonstelling: “Een tijdelijk toekomsteninstituut. Ernest Van Buynder, gewezen voorzitter van het MHKA leidde ons rond.

Tijdens het voorjaar en de zomer van 2017 presenteede het MHKA een tentoonstelling die 'meer dan een tentoonstelling' wil zijn. Een tijdelijk toekomsteninstituut vormde het museum om tot een laboratorium of werkatelier dat twee contexten – die bepaalde aspecten met elkaar gemeen hebben – samenbracht: kunst en toekomststudies.


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Fietstocht "The Crystal Ship"


Net als vorige zomer fietsten we het parcours van het "straatkunstevenement" Crystal Ship.

Donderdag 17 augustus - uitgesteld tot 28 augustus vanwege het weer.

Vertrek om 10u aan het Kursaal / bureau van Toerisme

Lunch in Harbour’s Kitchen ( RYCO - Royal Yacht Club Oostende aan de Spuikom )

Daarna start deel 2 van het circuit

Einde Achturenplein


-------------------------------------------------------------------------------------------------

Bijwonen van de barok opera Orpheus van Telemann

Zaterdag 22 april 20u Gent Minard Schouwburg


De goden waren alvast ontroerd.


“De mythologie blijft zingen, als het afgehouwen hoofd van Orpheus” (Karoly Kerényi).

Geen verhaal heeft zoveel componisten geïnspireerd als de tragische geschiedenis van Orpheus en Eurydice. Monteverdi, Gluck, Stravinsky…allemaal raakten ze in de ban van de ongelukkige voorganger en de uitdaging om muziek te schrijven die zelfs de goden zou ontroeren.

Zo ook de Duitse barokcomponist Georg Philipp Telemann, wiens Orpheus in 1978 werd herontdekt. Daarin wordt aan de bekende mythe een originele intrige toegevoegd rond de jaloerse , op Oprheus verliefde koningin Orasia.

250 jaar na Telemanns dood wordt de opera voor het eerst in België opgevoerd als afstudeerproject van de International Opera Academy. Munt-vertrouwde Guy Joosten regisseert een cast vol aanstormend talent. Korneel Bernolet (Musicus van het Jaar 2014) dirigeert zijn ensemble Apotheosis door een partituur die de bekoorlijke invloed van Händel en Lully verraadt.

 


Zondag 22 januari 2017  - Daguitstap naar Luik

In het Parc La Boverie bezochten we met een gids de prachtige tentoonstelling “21 Rue La Boëtie”.

Om 13u was er een lunch in “La Capitainerie”, Port des Yachts.

Om 15u kwam een stadsgids ons oppikken en wandelden we samen door het oude centrum van de vurige stede. We eindigden op de Place Saint-Lambert.

 


Maandag 16 januari 19u  - Workshop Indisch koken

In deze workshop leer den we een Indisch vegetarisch menu maken.- we bereidden een 3 gangen menu dat we daarna samen gezellig aten.
 

Vrijdag 9, vrijdag 16 september en vrijdag 14 oktober: basiscursus ICT
 

1. Basiscursus Iphone en smartphone

In deze basiscursus leer je de communicatiemogelijkheden van een I-phone en smartphone.

Wat is 4G, hotspot, wifi ? en… wat kost het allemaal?

Iedereen brengt zijn eigen toestel mee. Er is voldoende tijd voor vraagstelling.

Vrijdag 9 september van 9 u tot 12 u.

2. Basiscursus tablet

Wat zijn de mogelijkheden van een tablet?

Wat is 4G, hotspot, wifi ? en… wat kost het allemaal? Wat is android? Ipad?

Iedereen brengt zijn eigen toestel mee. Er is voldoende tijd voor vraagstelling

Vrijdag 16 september van 9 u tot 12 u

3. Cursus routeplanner

Hoe gebruik de tablet of de Iphone/smartphone om mijn route te vinden? Welke bus- of tramhalte moet ik nemen?

De routeplanner van de Lijn in combinatie met de gps van de tablet/Iphone helpt je hierbij.

Vrijdag 14 oktober van 9 u tot 12 u


Voor elke cursus kan apart worden ingeschreven.

Deelname: 5 EUR per module, koffie en cursusmateriaal inbegrepen.

Plaats: VLC De Geuzetorre, Kazernelaan 1, Oostende


Inschrijven bij
sonja.decraemer@skynet.be
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zondag 25 september daguitstap naar Sint-Amands aan de Schelde en de abdij van Hemiksem.
 

Daguitstap naar Sint-Amands aan de Schelde met geleid bezoek aan het Museum Emile Verhaeren en de tentoonstelling ‘Verhaeren, een dichter voor Europa’. Middagmaal in Den Amandus. In de namiddag geleid bezoek aan het Gilliot – Roelants Tegelmuseum in  de abdij van Hemiksem.

 

 

Emile Verhaeren

 

Het Emile Verhaerenmuseum is een literair museum, volledig gewijd aan de Franstalige dichter en kunstcriticus Emile Verhaeren (1855-1916).

Bij leven al genoot Emile Verhaeren Europese roem: zijn gedichten werden vertaald in verschillende Europese talen, hij maakte tournees door landen als Frankrijk, Duitsland, Rusland, Groot-Brittannië… Hij telde ook verschillende Europese schrijvers en kunstenaars tot zijn vriendenkring.

We noemen Stefan Zweig, Rainer Maria Rilke, Auguste Rodin, André Gide, Maurice Maeterlinck, Théo Van Rysselberghe, Paul Signac, enz. Op een of andere manier belichaamde Verhaeren het idee van een Europese cultuur en hij schreef zelfs een authentiek Europa-gedicht. Hij was een Europees dichter, maar ook een man die hield van de kunsten. De tentoonstelling brengt een aantal zeldzame boeken, geïllustreerde uitgaven, foto’s en documenten bijeen die de Europese dimensie van de dichter toelichten.
Ontdek de kunstwerken van Théo Van Rysselberghe, Léon Spilliaert, Frans Masereel, Anto Carte, Aristide Maillol, Franck Brangwyn, Henri Ramah, Louis Baretta...

 

 

Middagmaal in Den Amandus – specialiteit paling - met zicht op de Schelde…..

Duo van garnaal- en kaaskroket
Lamsfilet met mosterdsaus en rozemarijn of paling in het groen
Dessertbord en koffie
 

Namiddag: bezoek aan het Gilliot – Roelantsmuseum in de abdij Van Hemiksem.

 

Toen cisterciënzermonniken in 1244 begonnen met de bouw van de Sint-Bernardusabdij legden ze meteen de basis voor de steenbakkerijnijverheid, die de streek eeuwenlang getekend heeft. De abdij kende een bewogen maar rijke geschiedenis. In de middeleeuwen was dit één van de rijkste abdijen van West-Europa.

In de abdijkamers van de prachtige Sint-Bernardusabdij te Hemiksem zijn het Heemmuseum en Gilliot & Roelants Tegelmuseum gevestigd.

Dit museum toont je de lokale geschiedenis, abdijmaquettes en vondsten van archeologische opgravingen en interieurs en keramische panelen, gietvormen en machines uit de oude fabriek Gilliot.

De fabriek Gilliot in Hemiksem nam een voortrekkersrol op dit vlak en behoorde tot de absolute top.
Met hun creaties hadden ze zelfs de eer om op de wereldtentoonstelling in Brussel te mogen pronken.

Het museum toont de keramische panelen, gietvormen en machines uit de oude fabriek Gilliot, waarmee Joseph Roelants (°1881-†1962) in Belgische en buitenlandse kerken een zeer grote bekendheid verwierf

 Het is misschien minder bekend dat er in de Rupelstreek meer werd gebakken dan baksteen.
De productie van keramiek die hier uit de ovens kwam, was eveneens van absolute wereldklasse.

 

Daguitstap met bus. Vertrek Oostende busparking Visserijschool 8u15. Terug rond 19u30.

Deelname 65 EUR voor leden, 70 EUR niet leden.

Inbegrepen: bus + fooi chauffeur, inkom museum Verhaeren +gids, middagmaal zonder dranken, inkom abdij Hemiksem + gids.

Inschrijven op erfgoedkring Ernest Schepens met storting op nummer BE43 2800 3027 0101 van het vereiste bedrag  en vermelding paling of lamsfilet.

inschrijven 8 sonja.decraemer@skynet.be

I

 

--------------------------------------------------------------------------------
 
Woensdag 17 augustus - Fietstocht Crystal Ship route Oostende
 

The Crystal Ship is een grootschalig evenement rond kunst in de openbare ruimte en streek dit jaar samen met creatief talent in Oostende neer. Wereldbekende kunstenaars creëerden gigantische muurschilderingen en fantastische installaties die een permanent artistiek parcours vormen in de binnenstad.

Dat een muur van het Stadhuis werd beschilderd, toont alleen maar aan dat het huidig Stadsbestuur geen enkel respect voor bouwkundig erfgoed heeft.

Maar dat mag de pret niet drukken, op andere locaties staan heel toffe werken die daar wel thuis horen.

 

 
Bezoek aan de tentoonstelling 'Dali' in het station Luik Guillemins en het Aquarium van de Universiteit Luik
 
Achat ticket Expo Dali Liège 2016 Guillemins | Billetterie
 
Moderne dans: Boléro Variations van Raimund Hoghe op de muziek van Ravel
 
 
Geleid bezoek aan Trainworld en geleid bezoek aan de tentoonstelling Sarcofagen
 
Bezoek aan de collectie Vanhaerents en de Senaat
 
 
Daguitstap naar Brussel - Europalia Turkije
 
Geleid bezoek aan de tentoonstelling "Anatolia" en "Imagine Istambul"
 
 
Daguitstap naar Antwerpen met bezoek aan het museum Red Star Line op zondag 27 september
 
 
Fietstocht: op zoek naar Wijze Willem
 

Op woensdag 12 augustus fietsen we de hoeveroute op zoek naar Wijze Willem.

Deelname gratis.

De Willemsfondsuil heeft zich vermomd als vogelverschrikker en prijkt nu langs de Hoeveroute. De Hoeveroute is ongeveer 30 km en die fietsen we samen op woensdag 12 augustus. Ze voert langs de historische hoeven in de Oostendse polders. Een mooie en handige kaart met de uitgestippelde weg en de beschrijving met foto van elke hoeve is te verkrijgen aan de balies van het Stadhuis en Toerisme Oostende.

Afspraak op woensdag 12 augustus om 11u aan het Duinenkerkje te Mariakerke. Graag inschrijven.

 

Deelname aan de ledendag te Mons op zaterdag 13 juni met geleid bezoek aan Le Grand Hornu en de tentoonstelling Boltanski.

Daguitstap naar Brussel - deelname aan de Bozar NOB+ day met geleid bezoek aan de tentoonstelling "Portretfotografie in de Renaissance", een lunch en een concert met het Nationaal orkest van België met programma Ravel. Zondag 10 mei 2015

Daguitstap Plantentuin van Meise en het Kasteel van Groot-Bijgaarden met de Brusselse Floraliën op zondag 19 april 2015


Daguitstap naar het Europees Parlement te Brussel en bustoer "Brussel om te zoenen" op donderdag 19 maart 2015


Daguitstap naar Mons met bezoek aan de tentoonstelling "In de sporen van Van Gogh in de Borinage" en het huis te Cuesmes op donderdag 19 februari 2015


Daguitstap naar Louvre Lens op zaterdag 27 september 2014

 

De uitstap vorig jaar naar Cassel en Louvre Lens was een absoluut succes, qua programma en aantal deelnemers. Tijd dus voor een tweede editie.


 

Deze keer startten we niet in Cassel maar in Lens zelf. Net als in België – eerst in het bekken van Charleroi en later in Limburg – kwam ook in de regio Lens een einde aan de activiteiten in de koolmijnen. Grote werkloosheid was het gevolg. Een gids stapt op onze bus en tijdens een 2,5 uur durende toer vertelt hij het verhaal “De la Mine au Louvre-Lens “ over erfgoed, sluiting van koolmijnen en reconversie van een regio. We doen een aantal belangrijke erfgoedsites aan.

 

Op de middag genoten we van een stuk culinair erfgoed van het noorden, nl het “menu du chti” en in de namiddag bezochten we het Musée du Louvre Lens waar de gidsen ons opwachtten voor een geleid bezoek aan de tentoonstelling “Les désastres de la guerre”. In 2014 herdenken we het begin van de Groote Oorlog met talrijke activiteiten in Vlaanderen maar in deze tentoonstelling gaat het over de verschrikkingen van alle oorlogen.

Daarna was er ruim vrije tijd voor een vrij bezoek aan de Galerie du Temps, waar in vergelijking met ons vorig bezoek 20% van de collectie vervangen werd door werken uit de collectie van het Louvre Parijs. Om 18 uur keren we huiswaarts.

 


Daguitstap naar Brussel - 18 mei 2014

Beleef een uitzonderlijke dag in Bozar…….

10.30uur onthaal in Bozar

 • 11 uur geleid bezoek aan de tentoonstelling Michaël Borremans "As sweet as it gets"
 • 12.30 uur lunch
 • 14.00 uur inleiding door muzikant Nationaal orkest van België
 • 15.00 uur concert NOB – programma Antonin Dvorak: concerto voor cello en orkest gevolgd door de Symfonie nr 9 ‘Uit de nieuwe wereld’

………………en dit alles voor 53 EUR voor Willemsfondsleden

 

Daguitstap naar Antwerpen - bezoek aan het MAS

Daguitstap naar Antwerpen met geleid bezoek aan het Mas.

Zondag 4 mei 2014

Het MAS brengt verschillende collecties samen tot een vernieuwend verhaal over de wereld in de stad Antwerpen, de stad Antwerpen in de wereld. Dat gebeurt aan de hand van vier universele thema's die over vijf verdiepingen verspreid zijn.Antwerpen is een havenstad waar de wereld al vijf eeuwen binnenvaart. Het MAS is een nieuw museum over de verbondenheid van de stad met de wereld. Het brengt kunst en erfgoed over de stad, de stroom, de haven en de wereld samen om nieuwe verhalen te vertellen over de wereld in Antwerpen. MAS vertelt zijn verhalen aan de hand van vier thema’s die altijd over mensen gaan en dus iedereen aanspreken. De objecten worden met elkaar verbonden in een dynamische scenografie op verschillende verdiepingen. Ze doen veel meer dan informeren. Ze vertellen verhalen, ze beklijven, ze zijn de acteurs in een alsmaar wisselend theaterstuk. De vier thema's zijn: 'Machtsvertoon' op 4de verd met collecties over prestige en symbolen; 'Wereldstad', met collecties over hier en elders op de 5deverd. De presentatie 'In Antwerpen' maakt deel uit van deze verdieping. De 6deverdieping gaat over de 'Wereldhaven', met collecties over handel en scheepvaart en tenslotte op 7 en 8 wordt gefocust op het thema 'Leven en dood', met collecties over mensen en goden (+7) en over boven- en onderwereld (+8).Hier is o.a. de Collectie Paul en Dora Janssen-Arts (precolumbiaanse kunst) te zien. Boven op het dak is het uitzicht over de stad geweldig.

Praktisch:We reizen met de trein: seniorenticket is geldig / voor -65 is er een railpas -verzamelenin de lokettenzaal van het station om 7.30 uur– trein 7.50u

Om 10u15 bezoeken we de collectie Dora Janssen en om 11u stipt hebben we een geleid bezoek met de gids die ons door alle thema’s voert in 2uur ( hoogtepunten) – na de lunch is er nog mogelijkheid voor vrij bezoek of voor een tijdelijke tentoonstelling.

Lunch in Felix Pakhuis : brunch à volonté (broodjes, salades, zalm, charcuterie, kazen, dessertbuffet) en een glaasje bubbels.

Prijs: €30.inkom + gids, lunch, leden/ € 32 niet-leden. Wie ook de tijdelijke tentoonstellingen wenst te bezoeken betaalt ter plaatse 5€ extra.

Uittap naar POPERINGE - theaterwandeling POPS17

Met Kunst Wijs naar POPS 17 op 5 april 2014

Honderd jaar na het uitdoven van het laatste kanonvuur smeult de eerste Wereldoorlog nog altijd in de geesten van de Westhoekers. De Heemkring Aan de Schreve probeert de sfeer van die dagen terug op te wekken en kiest voor een momentopname: Poperinge tijdens de maand september 1917.

We nemen deel aan een theaterwandeling waarbij de deelnemers, begeleid door Britse militairen, voortdurend worden geslingerd tussen ongebreidelde vreugde en grenzeloos verdriet. Daarin komen de meest uiteenlopende aspecten aan bod: vluchtelingen, doden, ontspanning, prostitutie, kerkhoven; verkopers, executies, spel, spionage, ziekenzorg, geestelijke zorg, wasvrouwen, kinderen…..

We worden begeleid door Britse militairen die ons naar 18 verschillende locaties brengen. . Onderweg krijgen we enkele hapjes en drankjes aangeboden. Na de wandeling volgt een avondmaal en genieten we van een variétéavond anno 1917, in het meest bekende etablissement van het Westelijk front tijdens WO I, nl. A la Poupée te Poperinge.

Daguitstap naar Mons

Bezoek aan de grote overzichtstentoonstelling Andy Warhol:life, death and beauty" in het BAM te Mons.

Op zondag 19 januari 2014 brengen we een bezoek aan de tentoonstelling “Andy Warhol. Life, death and beauty” in het BAM, het Museum voor Schone Kunsten van Mons. Er zijn zowat honderddertig werken van Andy Warhol te zien. Mis deze unieke kans niet. Deze tentoonstelling is heel goed omdat ze komt uit het Andy Warholmuserum in Pittsburgh. Er is heel veel werk bij dat je zelden ziet. De tentoonstelling belicht niet alleen het werk van Andy Warhol, maar zegt ook veel over zijn obsessie voor de dood en zijn diep geloof. Warhol was heel gelovig en ging vaak met zijn moeder naar de kerk, maar dat hield hij voor zijn vrienden verborgen.

 

Kostprijs 6 EUR groepstarief. Daguitstap met de trein: afspraak in hall station Oostende om 8.30uur.

Daguitstap naar BRUSSEL

Bezoek aan de tentoonstelling Henry Van de Velde in het Jubelpark en het Museum van Buuren in de namiddag.

Henry Van de Velde : Passie – Functie – Schoonheid

Praktisch: prijs van de twee musea + gids + lunch: 38 EUR voor leden, 40 EUR niet-leden.

Inschrijving door storting op BE62 0010 6695 7661  van Willemsfonds Oostende vzw. 

Seniorenticket/ voor <65j mogelijkheid railpass en metrokaart te delen

Afspraak hall station 7.30uur

Tweedaagse uitstap naar Cambrai - 2 en 3 juli 2013

Geleid bezoek aan het Van Mieghem Museum en de eerste en tweede verdieping (met de Van Mieghem verzameling over WO I en de Red Star Line Kamer) van Het Redershuis..

Het unieke pand, geniet ruime bekendheid omdat er vroeger op de eerste verdieping het bekende restaurant La Rade was gevestigd. Het schitterende interieur van museaal niveau is van de hand van de Antwerpse decorateur Henri Verbuecken (1848-1926). en de bouwheer was Gustave Albrecht (een koopman die in 1908 tot schepen van de Antwerpse haven werd benoemd). Het pand werd in 1896 ingericht in een unieke combinatie van Arts & Crafts en Art Nouveau stijl. Het gebouw zelf werd getekend door de bekende Antwerpse architect Joseph Hertogs (1861-1930) die net als zijn opdrachtgever een vrijmetselaar was.

De unieke ligging en het prestigieuze gebouw heeft grotere uitstraling van het EVM museum tot gevolg: in de schaduw van het Steen en het stadhuis is het ook de start van de Van Mieghem beeldenwandeling naar het Eilandje, de oudste havenbuurt van Antwerpen tussen de Schelde en de oude dokken. Rond 1900 was het hart van de toenmalige haven een erg volkse multiculturele buurt. In de Montevideostraat (waar zich de magazijnen van Red Star Line bevonden) woonde en werkte havenkunstenaar Eugeen Van Mieghem (1875-1930). In zijn werk vind je een onovertroffen artistieke getuigenis van het leven aan de waterkant en van de migratie van de landverhuizers naar de Nieuwe Wereld met de schepen van de Red Star Line. Als geen ander heeft hij het leven van de gewone mens, levend en werkend in een wereldhaven, getekend en geschilderd.

 

De wandeling start aan het beeld “Het Havenmeisje” (achter Hangar 26, op de Rijnkaai aan de gedempte ingang van het Bonapartedok) en gaat via de Rijnkaai naar de Montevideostraat (met de gebouwen van de Red Star Line en de resten van het café van moeder Van Mieghem). Daarna gaan we langs het Kattendijkdok over de Londenbrug naar het Willemdok met de nieuwe jachthaven. Via de St.-Aldegondiskaai en het Bonapartedok eindigen we aan het MAS.

Duur van de wandeling ca. 2 uur, de gids beschrijft de groei van de oude haven (tussen 1803 en 1930), de rijke geschiedenis van de Red Star Line en het leven en werk van Eugeen Van Mieghem (1875-1930), gedurende deze wandeling komt men de 5 levensgrote bronzen beelden tegen in de oude haven die naar het werk van de Antwerpse kunstenaar Eugeen Van Mieghem gemaakt werden (“Het Havenmeisje”, “De landverhuizer”, “Het havenboefje”, “Augustine Pautre” en “Wiske”).

 

Daguitstap naar Rijsel zondag 13 januari 2013

GELEID BEZOEK AAN DE TENTOONSTELLINGEN 'BABEL' en 'FABELS VAN HET VLAAMSE LANDSCHAP VAN DE 16e EEUW' - STADSWANDELING LILLE FANTASTIC

Het nieuwe jaar inzetten met een bezoek aan een gerenommeerde tentoonstelling in het buitenland: Willemsfonds Kunst Wijs maakt er graag een traditie van. Na Hermitage Amsterdam in 2011 en 2012 kiezen we in 2013 voor een uitzonderlijke dubbeltentoonstelling in Rijsel. Hedendaagse én 16e eeuwse kunst in het prachtige Palais des Beaux-Arts: De mythe van de toren van Babel in de hedendaagse kunst als inleiding op de 16e eeuwse landschapskunst. En daarna “Lille Fantastic” in het fantastische Rijsel!

'De fabels van het Vlaamse landschap in de 16de eeuw'
Al het wonderlijke en het fantastische uit de schilderkunst van de 16e eeuw. Een 100-tal werken van oude meesters als Bosch, Bruegel, Bril, Bles getuigen van het wonderlijke en fantastische karakter van de landschappen die ook vandaag nog betovering en ontzetting opwekken.

'Babel
85 schilderijen, foto’s, beeldhouwwerken, installaties, films en originele stripprenten die de verschillende facetten van de mythe van de toren van Babel in de hedendaagse kunst illustreren. De werken tonen de evolutie van het Bijbelse verhaal van de opbouw tot de vernietiging van de toren. Onder andere werk van Anselm Kiefer, Jake en Dinos Chapman, Jan Fabre, Wim Delvoye, François Schuiten, e.a.