Culturele reizen


Wat voorbij is...


Culturele exploratie: Nordrhein Westfalen, een dynamische regio

Van dinsdag 9 april 2019 06:00 uur t/m zaterdag 13 april 2019 21:15 uur


We reizen per autocar en doen hiervoor andermaal beroep op de firma “Scheldevallei” (lic. A 1831)

We vervolgen onze ontdekkingstocht in Duitsland en kiezen voor een regio die niet zo veraf ligt maar toch voor velen onbekend is. We verkennen Nordrhein-Westfalen. Wat staat er op het reisprogramma? Zoals steeds een mooie mix van geschiedenis, cultuur en natuur.

Ons eerste oponthoud is de stad Essen in het Ruhrgebied waar we het middagmaal nemen en (indien bevestiging in december) de Villa Hügel van Krupp bezoeken. Indien Villa Hügel niet toegankelijk is in die periode (nog steeds in privébezit) bezoeken we het Museum Folkwang. Daarna rijden we naar onze bestemming, het stemmige Münster waar we onze intrek nemen in het hotel.

De tweede dag bezoeken we Münster: tijdens het geleid bezoek aan de stad worden we ontvangen in de raadszaal van het Rathaus waar in 1648 de Vrede van Westfalen werd gesloten. Deze vrede betekende het einde van de 30-jarige oorlog in Duitsland en de 80-jaige oorlog in onze lage landen.

Na de lunch bezoeken we met gids de uitgebreide collectie oude en moderne kunst van het Landesmuseum. Daarna is er vrije tijd: Picasso museum, Museum voor Lakkunst, een terrasje of het schitterend winkelaanbod?....

De derde dag staat de stad Bielefeld op het programma: met gids gaan we door de Altstadt en daarna bezoeken we met gids de Kunsthalle, een modern gebouw van de Amerikaanse architect Philip Johnson. Deze Kunsthalle herbergt een uitzonderlijke collecties moderne kunst. Na de lunch gaat het naar het schilderachtige Herford en het indrukwekkend gebouw van Frank Ghery, nl. MARTa Herford met collectie. De gids zal ons de schitterende architectuur en de kunstverzameling duiden.

De vierde dag is Osnabrück aan de beurt: de gids verkent met ons het centrum van de Altstadt met Rathaus, de Marienkirche met het uitzonderlijk Antwerps retabel, de Dom en het Vredecentrum Erich Maria Remarque.

Na de lunch hebben we een bezoek aan het Museum Felix Nussbaum, een gebouw van de architect Liebeskind. Het museum “tegen de vergetelheid” herbergt het werk van de in Auschwitz vermoorde Joodse kunstenaar Felix Nussbaum, die tijdens het interbellum in Oostende en in Brussel verleef. Op de terugweg naar Münster gaan we naar het archeologisch centrum te Kalkriese voor een stuk geschiedenis: de Varusslag van 9 na Chr waar de Germanen onder leiding van Arminius (Hermann) de Romeinen een ongeziene nederlaag bezorgden. Museum en park werden in 2005 onderscheiden met een Europese Cultuurprijs.

De vijfde dag vatten we de terugreis aan via de zogenaamde waterburchten van het Münsterland: we houden even halt bij de oudste waterburcht Burg Vischering en bezoeken daarna met gids Schloss Nordkirchen, het Versailles van Westfalen.

Na het middagmaal gaat het huiswaarts. We vertrekken er om 15u00: aankomst Loppem rond 21u00 en te Oostende rond 21u15 u.

Deze reis wordt uitgewerkt door de thema-afdeling Kunst-Wijs.

Praktisch: we vertrekken om 6.00 uur te Oostende (carparking Visserijschool voorbij hotel Melinda), carpoolparking Loppem om 6.20 uur. Middagmaal te Essen.

We logeren 4 nachten in het hotel Überwasserhof *** te Münster. Avondmaal in hotel, met Italiaans restaurant “Il Cucchiaio d’Argento”. http://www.ueberwasserhof.de/en/

Deelnemingsprijs: 765 per persoon in een tweepersoonskamer en 880 € voor een single– inbegrepen: reis in luxe autocar, verblijf hotel op basis van halfpension, dranken niet inbegrepen en alle middagmalen op verplaatsing, dranken niet inbegrepen behalve de laatste dag, alle inkomgelden en gidsen, een documentatiemap en een Ethiasreis- en bijstandverzekering.

Annuleringsvoorwaarden: 100% tot 1 januari 2018. Nadien wordt het bedrag verminderd met de niet recupereerbare gedane kosten. Mogelijkheid tot afsluiten wettelijke annuleringsverzekering

Inschrijvingen tot maximum 40 deelnemers worden chronologisch genoteerd en zijn pas geldig na betaling van een voorschot van 200 € op rekening BE65 0018 2635 4796 van Kunst-Wijs vzw.

Wacht niet te lang, het aantal kamers is beperkt.


Culturele exploratie naar Stockholm

Naar keuze:

van donderdag 30 mei tot en met zondag 2 juni 2019

of

van donderdag 20 juni tot en met zondag 23 juni 2019


Met het Willemsfonds op reis, boeiend en wijs.

Wil jij ook flaneren in het oude en pittoreske stadscentrum Gamla Stan, alles te weten komen over de Vikingen en toffe musea bezoeken? Wil je varen tussen diverse eilanden die samen een der mooiste steden van Europa vormen? Kom dan mee met de vierdaagse cultuurtrip van Willemsfonds Kunst-Wijs.

Het programma bevat een geleide wandeling in het oude stadshart Gamla Stan en Ridderholmen. Gamla Stan is een van de grootste en best bewaarde Middeleeuwse stadsharten van Europa en een van de grootste attracties van Stockholm. Dit is de plek waar de stad gesticht is in 1252. Alles in Gamla Stan en het naastgelegen eiland Riddarholmen is het beste vergelijkbaar met een openlucht museum waar je op je gemak doorheen kunt slenteren. De kleine straatjes met straatkeitjes slingeren zich een weg langs winkeltjes, leuke barretjes en souvenirshops. Binnen Gamla Stan vind je verschillende bezienswaardigheden, waaronder de Stockholm kathedraal, het Nobel Museum en het bekende Koninklijk Paleis. Verder bezoeken we het Vasa museum en het openluchtmuseum Skansen, varen we naar Drottnington waar we het slot bewonderen. We trekken ook naar Kungsholmen en het Stadhuset. Tot slot bezoeken we het Museum Moderne Kunst. Dit alles onder begeleiding van een Nederlandstalige gids.

Deze prijs omvat de vlucht en de bus luchthaven – hotel - luchthaven, taksen, verblijf hotel op basis van kamer en ontbijt en diner, alle middagmalenmaaltijden, toegang tot voornoemde musea, begeleiding door een Nederlandstalige gids, een annulatie- en een reis- en bijstandsverzekering. Niet inbegrepen: dranken aan tafel. Deze reis is enkel voor leden. Niet-leden betalen € 15 extra.

Annuleringsvoorwaarden: vermits vluchten geboekt worden op naam, kunnen ze niet overgedragen worden. Wie annuleert nadat de vluchten geboekt zijn, verliest het volledig bedrag en dient de eigen annulatieverzekering aan te spreken. Dit kan uiteraard enkel voor de redenen die in de verzekering voorzien zijn.

Praktisch

Heenreis: donderdag 30 mei 2019, Brussels V. vlucht BRU-BMA 9u55 - Stockholm A 12u00
Terugreis: zondag 2 juni 2019, Stockholm V. vlucht BMA-BRU 20u25 - Brussel A. 22u40

We verblijven 3 nachten in het Elite Hotel Arcadia **** in de trendy wijk Östermalm
Alle kamers beschikken over airco, badkamer, telefoon, TV, internet toegang, een safe en minibar.
ofwel
Heenreis: donderdag 20 juni 2019, Brussels V. vlucht BRU-BMA 9u55 - Stockholm A 12u00
Terugreis: zondag 23 juni 2019, Stockholm V. vlucht BMA-BRU 20u25 - Brussel A. 22u40
We verblijven 3 nachten in het Scandic Hotel Clara **** in centrum van Stockholm
Dit hotel ligt tussen het plein Hötorget en de winkelstraat Drottninggatan op 1 metrohalte van Gamla Stan. Het hotel heeft een fitnessruimte, een sauna en gratis wifi.

Deelnameprijs

De reis met vertrek op 30 mei: € 1530 per persoon in een tweepersoonskamer en € 1870 voor een eenpersoonskamer.

De reis met vertrek op 20 juni: € 1290 per persoon in een tweepersoonskamer en € 1445 voor een eenpersoonskamer. Voor deze reis kunnen twee musea nog niet bevestigd worden (wegens de zomerzonnewende) en kan er eventueel een wijziging zijn in het programma.De culturele reizen van 2012 brachten ons naar New York in april en naar de regio Nany-Metz in het Hemelvaartweekend. In 2013 trokken we opnieuw naar New York in april en met het Hemelvaartweekend naar de Orne in  Normandië. In september en oktober waren er twee reizen naar de Biënnale van Venetië. In 2014 werd Krakau bezocht en de Côte d'Or in Bourgondië.
In 2015 stonden Oxford en de Cotswolds en opnieuw de Biënnale van Venetië op het programma
In 2016 verkenden we Wurzburg, Nürnberg, de Romantische Strasse en Augsburg in april en in het Hemelvaartweekend bracht de Nederlandreis ons in Haarlem, Zaandam, De Zaanse Schans, Amsterdam, Den Haag en het Kroller-Müller op de Hoge Veluwe.
In 2017 gingen we met het Hemelvaartweekend naar de Val d'Oise, de streek ten Noorden van Parijs ( Chantilly, Senlis...) en naar Sint-Petersburg.
 
 
Reisverslagen vind je op de pagina 'Bestanden'.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Culturele exploratie 8 tot 13 april 2018                     

We reizen per autocar en doen hiervoor andermaal beroep op de firma “Scheldevallei” (lic. A 1831)


Een Europees Handelsverbond: de Hanze. Verkenning van de mooiste Hanzesteden van Duitsland: Bremen, Hamburg, Lübeck, Wismar en Rostock, beide Unesco-werelderfgoed. Genieten van de luxe van Mecklenburg-Vorpommern te Schwerin.

Ontmoetingen met Teleman, Brahms, Buxtehude, Thomas en Heinrich Mann en de Bremer Stadmuzikanten.

 

Met het Willemsfonds op reis, boeiend en wijs.

De voorbije jaren verkenden we heel wat historische steden van midden en Zuid Duistland. Nu trekken we naar het Noorden. Wat staat er op het reisprogramma? Zoals steeds een mooie mix van geschiedenis, cultuur en natuur.

 

We starten in Bremen met een geleide stadswandeling en rijden dan naar ons hotel te Hamburg. De 2de dag schepen we in op een privéboot met Nederlandstalige gids voor een vaart door een der indrukwekkendste havens van de wereld. Na de lunch vlakbij de vismarkt van Sankt Pauli, laten we ons imponeren door de schitterende architectuur van de nieuwe ElbPhil. Bezoek met gids onder voorbehoud (afh van repitities). Na een kennismaking met Telemann in het “Componisten Quartier” stapt de gids bij ons op de bus om samen alle highlights van Hamburg aan te doen.

De derde dag brengen we door in de parel, de “koning” der Hanzesteden: Lübeck. In de voormiddag wandelen we met gids door de stad en na de lunch bezoeken we het Europees Museum van de Hanze evenals het Buddenbrookhaus. We sluiten af met dé specialiteit van Lübeck: marsepein. Van Lübeck gaat het naar Schwerin waar we inchecken in het hotel.

De vierde dag trekken we noordoostwaarts naar de Hanzesteden van de Oostzee: Wismar en Rostock, Unesco-werelderfgoed.

De 5de dag blijven we ter plaatse, te Schwerin, residentie van de hertogen van Mecklenburg. We verkennen de stad, het kasteel met de tuinen en het Staatsliches Museum met Vlaamse en Hollandse meesters. De collectie bevat Rembrandt, Frans Hals en Rubens.

De 6de dag vatten we de teugreis aan via Celle, aristocratische stad met grootste hoeveelheid vakwerkhuizen, ongeschonden uit de oorlog gekomen. Gelegen in het zuiden van de Lüneburger Heide was Celle ooit de residentie van de hertogen van Brunswick-Lüneburg. Na een korte wandeling, genieten we van het laatste gezamenlijke middagmaal.

We vatten de terugreis aan om 14u30. Aankomst Loppem rond 22u15 en te Oostende rond 22u30.

Deze reis wordt uitgewerkt door de thema-afdeling Kunst-Wijs.

 

Praktisch: we vertrekken om 6.00 uur te Oostende (carparking Visserijschool voorbij hotel Melinda), carpoolparking Loppem om 6.20 uur. Middagmaal in een resto langs de autostrade.

We logeren 2 nachten in het hotel Panorama Inn *** te Hamburg en 3 nachten in NH Hotel **** te Schwerin.

Deelnemingsprijs : 810  per persoon in een tweepersoonskamer en  € 920  voor een single - inbegrepen

autocar, verblijf hotel op basis van volpension (ttz avondmaal in hotel, dranken niet inbegrepen en middagmaal op verplaatsing behalve de eerste dag, dranken niet inbegrepen behalve de laatste dag, alle inkomgelden en gidsen, een documentatiemap en Ethiasverzekering. Niet-leden betalen een toeslag van € 15          

 

Annuleringsvoorwaarden: 100% tot 1 januari 2018. Nadien wordt het bedrag verminderd met de niet recupereerbare gedane kosten. Mogelijkheid tot afsluiten wettelijke annuleringsverzekering

Inschrijvingen tot maximum 40 deelnemers worden chronologisch genoteerd en zijn pas geldig na betaling van een voorschot van 200€. op rekening BE55 0015 7919 3544 van Kunst-Wijs. Wacht niet te lang, het aantal kamers is beperkt. Nog enkele plaatsen beschikbaar


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Culturele exploratie 10 tot 13 mei 2018                     

We reizen per autocar en doen hiervoor andermaal beroep op de firma “Scheldevallei” (lic. A 1831)

 

Wolkom yn Fryslân (Welkom in Friesland). Kunsthistorische uitstap naar Leeuwarden – culturele hoofdstad van Europa 2018 – de Friese Hanzesteden en de steden van de legendarische elfstedentocht. Ontmoetingen met Escher en Mondriaan, Simon Vestdijk en Mata Hari.

 foto Fries Museum Leeuwarden

Met het Willemsfonds op reis, boeiend en wijs.

Na het succes van de kunstreis in 2016 trekken we maar wat graag opnieuw richting Nederland! Hoewel… In Nederland vervult Friesland van oudsher de rol van buitenbeentje. Bovendien is het Fries geen Nederlands – ‘Lit taal libje!’ oftewel ‘Laat taal leven’ luidt dan ook de leuze. En “Leeuwarden, Fryslân” is culturele hoofdstad van Europa.

Wat staat er op het reisprogramma? Zoals steeds een mooie mix van geschiedenis, cultuur en natuur.

 

We starten in Hoorn met een wandeling en lunch en rijden dan over de afsluitdijk, de mooiste manier om Friesland binnen te rijden. We brengen een geleid bezoek aan de havenstad Harlingen. Vandaar naar Leeuwarden en intrek in het hotel, diner met apero aangeboden door het hotel.

De tweede dag verkennen we het terpengebied en Dokkum en na de lunch bezoeken we uitgebreid de stad Leeuwarden met het Fries museum en de Eschertentoonstelling.

De derde dag staat in het teken van de Friese Hanzesteden en de legendarisch elfstedentocht.

De vierde dag brengen we een geleid bezoek aan het Mondriaanhuis te Amersfoort.

Na de lunch vatten we de terugreis aan om 15u45. Aankomst Loppem 20u15 en Oostende 20u30.

Deze reis wordt uitgewerkt door de thema-afdeling Kunst-Wijs.

 

Praktisch: we vertrekken om 6.00 uur te Oostende (carparking Visserijschool voorbij hotel Melinda), carpoolparking Loppem om 6.20 uur.

We logeren in het hotel Plaza Post **** een superhotel in een beschermd monument.

Deelnemingsprijs : 545  per persoon in een tweepersoonskamer en  € 660  voor een single - inbegrepen

autocar, verblijf hotel op basis van volpension (ttz avondmaal in hotel, dranken niet inbegrepen en middagmaal op verplaatsing, dranken niet inbegrepen, alle inkomgelden en gidsen, een documentatiemap en Ethiasverzekering. Niet-leden betalen een toeslag van € 15      

 

Annuleringsvoorwaarden: 100% tot 15 januari 2018. Nadien wordt het bedrag verminderd met de niet recupereerbare gedane kosten. Mogelijkheid tot afsluiten wettelijke annuleringsverzekering

Inschrijvingen tot maximum 40 deelnemers worden chronologisch genoteerd en zijn pas geldig na betaling van een voorschot van 100€. op rekening BE55 0015 7919 3544 van Kunst-Wijs

Deze reis is volboekt 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------